Social

Sălile de sport din comune, vor deveni, la nevoie, spații de cazare pentru refugiați

În județul Bistrița-Năsăud se află în prezent 451 de refugiați din Ucraina, dintre care 210 de copii, 199 de femei și 42 de bărbați.

Autoritățile au identificat peste 3.700 de locuri de cazare, iar la nevoie vor transforma și sălile de sport din comune în spații de cazare pentru ei.

”Am avut și zile cu 535, cum a fost data de 26 martie, dar unii vin, stau câteva zile, își rezolvă problemele și pleacă în țări ale UE. Împreună cu ISU, am identificat posibile locuri în care, într-o situație de aflux major, putem caza refugiați din Ucraina. Eu am numit-o cazare la cheie, adică, dacă în cursul nopții sosesc, să am unde să-i duc. Ne-am deplasat în fiecare locație și am verificat inclusiv dacă dispun de baie, de toalete, de așternuri. În prima fază au fost identificate 3.776 de locuri de cazare. Au apărut și reglementările privind plata celor care cazează, iar toate decontările se fac prin ISU”, a spus subprefectul Ioan Zăgrean, potrivit căruia cel mai folosit loc de către autorități a fost Centrul pentru Tineret de la Sângeorz-Băi ,care are dotări de hotel, inclusiv cantină.

Întrucât Bistrița-Năsăud este doar județ suport pentru Suceava, Maramureș și Satu Mare, deocamdată nu se pune problema amenajării unor tabere pentru refugiați, dar, la nevoie, se pot crea locuri de cazare pentru ei în sălile de sport din comune care sunt racordate la rețele de apă și unde se pot aduce saltele.

”Aproape în fiecare comună e câte o sală de sport, nu au saltele, dar le putem dota, nu au decât dușuri, dar avem niște containere care conțin atât grupuri sanitare cât și dușuri. Dacă va fi nevoie, vor fi transportate la momentul potrivit”, a adăugat Zăgrean.

”Sunt capacități pe zona de frontieră. Când acele capacități vor fi pline, refugiații vor fi direcționați înspre județele suport. Repartizarea lor se va face tot prin ISU cu prioritate în centrele de cazare ale statului, iar dacă acestea se vor umple, distribuirea refugiaților se va face către alte entități, inclusiv spre persoane fizice”, a spus subprefectul Zăgrean.

Inspectorul șef al ISU, colonelul Constantin Florea a explicat că persoanele fizice care găzduiesc refugiați pot primi câte 20 de lei zilnic pentru mâncare.

”Se vor adresa autorității publice locale, iar autoritatea locală va trimite un tabel centralizator către ISU și noi vom plăti acești bani. În ce privește partea de cazare, săptămâna trecută s-a dat o OUG prin care și persoanelor fizice li se va deconta 50 lei/persoană găzduită. Așteptăm HG care va reglementa mecanismul prin care se va putea face această plată. OUG este din 23 martie. Probabil va fi același prin autorități publice locale, dar așteptăm să vedem”, a spus col. Constantin Florea.

Plata se va face începând cu luna aprilie 2022.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.