Social

Județul fumegă, dar incendiatorii sunt de negăsit pentru că oamenii nu se pârăsc unii pe alții

Primăvara înseamnă pentru mulți dintre agricultorii incendierea intenționată a resturilor vegetale de pe terenurile agricole. Zone întregi fumegă de la miriștile incendiate, iar efectul imediat și cel mai vizibil este poluarea mediului. Cei care pun foc pot fi amendați cu sume care pornesc de la 3.000 de lei în cazul persoanelor fizice și ajung la 50.000 de lei în cazul celor juridice.

Garda de Mediu este cea care trebuie să aplice Legea Mediului, a atras atenția directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman.

”Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a avut foarte solicitări pentru emiterea de avize pentru incendiere de resturi vegetale în urma curățeniei în grădini sau în zonele rezidențiale. Am refuzat, nu putem emite asemenea avize pentru că există o singură situație care este menționată în legislație – în caz de carantină fitosanitară – dar și atunci cu acel document, dar nu a fost cazul. Este păgubos, nu este indicat, iar amenzile sunt foarte mari. Persoanele fizice pot fi amendate de Garda de Mediu cu sume de la 3.000 până la 6.000 de lei, pe Legea Mediului, iar persoanele juridice până la 50.000 de lei. Mai mult decât atât, acest tip de deșeu se colectează selectiv conform Legii compostului, la fel ca și PET-ul, metalul, sticla, cartonul”, a declarat Sever Roman în ședința Colegiului prefectural.

Însă comisarul șef al Comisariatul Județean Gărzii de Mediu, Grațian Morariu, a menționat că instituția pe care o conduce nu a dat nicio amendă.

”E puțin mai greu pentru că în lege nu se menționează că proprietarul terenului răspunde pentru focul pus. Ne-am gândit să facem niște propuneri să se schimbe legislația. Dacă nu găsim persoana care dă foc nu putem aplica sancțiuni pentru că nu se pârăsc unii pe alții, e greu. Se dă foc și persoana respectivă pleacă de acolo, nu stă să o găsești. Am fost la mai multe incendii, chiar și cu pompierii, dar nu am găsit nici măcar o persoană care a dat foc. Așa se procedează în fiecare an și avem aceeași problemă: nu reușim să identificăm persoanele care dau foc. Dacă întrebați primarii, nu spun nici măcar al cui teren e, darămite cine a dat foc. Lumea dă foc, ISU merge și stinge și mergem mai departe”, a spus Grațian Morariu.

Cum majoritatea sunt terenuri agricole sau pășuni, se pot da alt gen de sancțiuni: tăierea subvenției.

”Din punctul nostru de vedere, vor fi sancționate persoanele care dețin acele suprafețe de teren pentru că în legislație scrie că trebuie să anunțe APIA în termen de 10 zile de la producerea incendiului dacă s-a găsit persoana care a incendiat terenul. Din păcate, nu avem sesizări, doar ieri a venit cineva să ne spună că i s-a incendiat terenul, dar nu a prezentat documente. Fermierii vor fi sancționați. Din controlul preliminar pe care îl avem la fața locului, majoritatea vor cădea din plată total”, a spus directorul APIA Bistrița-Năsăud, Daniela Avram.

Despre situația neplăcută din această primăvară a vorbit și inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, col. Constantin Florea.

”Am chemat și colegi de acasă la stingerea incendiilor de vegetație. Din păcate, am avut și un decedat, și o persoană arsă în urma incendiilor. Sunt mult mai multe incendii ca anul trecut. Posibil să fie de două ori mai multe și aceasta din cauza secetei. Vrem să facem o campanie și cu ajutorul preoților, să-i anunțe pe oameni și să-i determinăm să nu mai dea foc la miriști și la mizeriile pe care le au. De asemenea, toate datele pe care le avem, cu longitudine, latitudine, care se încadrează în prevederea legală, le trimitem către APIA în baza protocolului existent la nivel central pentru a avea date ca să aplice prevederea legală (legată de sancționarea fermierilor – n.r.)”, a spus col. Florea.

Vinerea trecută, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat la Bistrița că legislația în vigoare va fi modificată în sensul înăspririi sancțiunilor pentru cei care dau foc miriștilor.

8 comentarii

  • Proprietarul este vinovat pentru că a lăsat vegetație pe teren, vegetație care poate arde și poate extinde focul pe suprafețe mari, de aceea este primul care trebuie amendat pentru acest motiv. dacă există pericolul de a se propaga și la o pădure din apropiere amenda trebuie să fie mărită substanțial. Sigur se adaugă și sancțiunea de la APIA care este altceva.
    Apoi dacă se găsește incendiatorul și este altă persoană aceea va fi amendată pentru că a dat foc.
    Introduceți aceasta în lege să vedeți cum scad incendiile.

    • Da, proprietarul raspunde. Singura solutie. Proprietarul si stie care este vecin, daca nu a aprins el.
      Si daca nu poate fi gasit proprietar, sa plateasca primarie amenda, ca sa aiba grija sa faca ordine in regiune. Daca se intimpla des, ridicat impozite si taxe pe terenuri.

  • Lipsa totala de autoritate, incearca sa aprinzi ceva in Ungaria, Germania sau Austria. Acolo sunt autoritati nu „vremea trece, leafa vine”.

  • Lipsa legilor la da dreptul vecinilor sa aprinda focul la mai putin de 50 de metri de casa ta, iar reclamatiile au ca efect doar repetarea faptei cu alte resturi din gospodarie.
    Constatam cu mahnire ca poluarea in mediul rural e mai mare ca in mediul urban. Solutia???

  • Dacă terenul este lucrat corect nu are ce arde și chiar dacă cineva dă foc acesta nu se extinde încât să nu poată fi controlat.
    Asta este problema.
    De aceea proprietarul este primul vinovat.
    Dacă ai teren trebuie să-l lucrezi corect, altfel trebuie să răspunzi și să plătești.

    • Du-te și te împușcă undeva, obligi tu pe cineva să lucreze terenul în paguba, ești retardat cumva? Cine dracu ești tu să stabilești ce trebuie să facă proprietarul!

  • Pai Garda de Mediu, lucrează finuț, nu se interesează ei, adică se interesează de interesul personal și atatica.
    Cereți niște rapoarte niște evidente sa vedeți cum răspund în 3 cuvinte, nu avem nu știm nu putem suntem putini sau sa va adresați la alta instituție.
    Mergeți la ora 14 sa vedeți goala instituția, ca sunt plecați la controale și jocuri de glezna cu mașini de serviciu în interes personal ca doar statul are și are de unde de ce nu dacă le da.
    Auzi tu garda de mediu..

  • Ca de obicei ,autoritatile statului sunt neputincioase…In schimb la imbârligaturi ca sa i arda pe oameni sunt maestri…Si binenteles la asigurarea confortului propriu ,la supt bani publici ,la cerut sporuri si spagi.Parca se trag toti din aceeasi spița ticaloasa,puturoasa si hoața.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.