Sănătate

Sănătatea animalelor și implicit a oamenilor, grav afectate, atrage atenția …

Sănătatea animalelor și implicit a oamenilor, precum și siguranța alimentară, sunt grav afectate din cauza unor politici greșite implementate de ”personaje cel puțin mediocre, dacă nu chiar incompetente”, atrage atenția medicul veterinar Petru Antonio Mureșan într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru Marcel Ciolacu.

În cinci puncte, dr. Mureșan explică, în această scrisoare deschisă, ce se face greșit și cum ar putea fi remediat.

”Excelență, vă scriu în calitate de simplu medic veterinar de liberă practică concesionar, cu o experiență de 30 de ani de practică veterinară la animalele de rentă, cât și în calitate de membru al unei bresle/profesii cu tradiții și realizări remarcabile în țara noastră, profesie de care depinde în mare măsură sănătatea animalelor care produc hrană pentru oameni și care participă efectiv la siguranța alimentară a nației. În ultimii ani, prin politici greșite și prin perpetuarea la frâiele acestei profesii a unor personaje cel puțin mediocre, dacă nu chiar incompetente, s-a ajuns în situația în care tocmai sănătatea animalelor și implicit a oamenilor, precum și siguranța alimentară, sunt grav afectate. În acest sens vă rog, vă solicit, având în vedere ca A.N.S.V.S.A este direct subordonată Guvernului, următoarele, în regim de urgență:

  • Actualizarea și corelarea legislației sanitar-veterinare naționale cu cea europeană și obligarea ANSVSA și a structurilor subordonate la respectarea acesteia. De exemplu, în prezent, ANSVSA și DSVSA impun medicilor veterinari de liberă practică să oblige proprietarii de animale de rentă și de companie în realizarea acțiunilor sanitar-veterinare obligatorii. Deși legea stipulează foarte clar că identificarea, circulația și starea de sănătate a animalelor este obligația operatorilor și proprietarilor, și că aceștia trebuie să solicite medicul veterinar pentru aceste acțiuni, nu să ne milogim noi de proprietari din casă în casă! Prin condiționarea eliberării de adeverințe, acordării de subvenții, etc., de realizarea acestor obligații de către proprietari și prin controlul unor organisme abilitate ca Poliție, Poliția Animalelor, se poate reda demnitatea medicului veterinar de liberă practică și calitatea acestuia de prestator de servicii;
  • Actualizarea tarifelor pentru manoperele efectuate în cadrul Programului Strategic, care sunt aceleași din 2013, fără măcar a fi actualizate cu rata inflației. Tarife cum ar fi cel de 7,41 lei pentru vaccinarea unui câine sau cel de 15,6 lei pentru TCS (tuberculinare) bovine sunt o bătaie de joc!
  • Respectarea de către ANSVSA și DSVSA a contractului de concesiune încheiat cu medicii veterinari prin efectuarea la timp a plăților, prin asigurarea accesului gratuit al BND ( SNIIA) și prin acordarea tuturor materialelor necesare desfășurării acțiunilor contractate;
  • Respectarea legislației existente privind comercializarea și circulația medicamentului veterinar, astfel încât să nu mai existe posibilitatea achiziționării și utilizării de medicamente veterinare de către fermieri fără supraveghere medical veterinară. Aceasta în condițiile în care azi există foarte multe farmacii veterinare care vând direct fermierilor medicamente de uz veterinar, în special antibiotice, antiparazitare și hormonale, care ajung nesupravegheate în produsele de origine animală cu consecințe din cele mai grave asupra sănătății consumatorilor;
  • Numirea în funcții de conducere a ANSVSA și DSVSA ( președinte, directori generali, directori executivi) a unor colegi medici veterinari cu o foarte bune pregătire teoretică și cu minim 10 ani experiență practică. Această numire să se facă pe baza unui examen cu o comisie din care să facă parte membri ai CMVRO și ai Patronatului Medicilor Veterinari, precum și a altor organizații profesionale, și nu pe bază de nepotisme și criterii politice.

6 comentarii

  • Rezumat: creșterea tarifelor și obligarea proprietarilor de animale să depindă de ștampila veterinarului. Așa va fi foarte ușor de introdus câte o nouă ”obligație” la care vei fi obligat să te supui (că e bună, că nu e bună nu mai contează, banul să iasă…decid ”ei” pentru tine).

    Mie îmi sună a mafie și a taxă de protecție.

    3
    3
    • Exact așa cum plătim impozite, plătim RCA ca să putem circula cu auto, trebuie să plătim și pentru a avea animalele sănătoase și pentru a oferi consumatorilor produse sigure. Pentru ca există politicile de subvenționare a agriculturii, implicit a zootehniei, statele europene ( deci și România) plătesc medicii veterinari pentru ca aceștia să efectueze gratuit acțiunile de supraveghere și combatere a bolilor foarte grave la animale. Dar medicul veterinar este un prestator de servicii și nu un cerșetor care să se milogească din poartă în poartă pentru a face acele acțiuni. În toată Europa cu excepția României, proprietarii sunt obligați să asigure identificarea și vaccinările animalelor din proprietate, tocmai pentru a fi eligibili pentru subvențiile pe care le primesc. Dacă dvs. ați înțeles din mesajul meu ca doresc doar tarife mărite și monopol, îmi pare rău. Eu vreau ca producătorii să livreze produse de origine animală de calitate, verificate. Și bineînțeles vreau ca noi, medicii veterinari să fim apreciați corect nu umiliți.

      5
      5
  • Dvs. doriți o birocritizare a țăranului român și dependența lui de stat prin medicul veterinar. Medicul veterinar mereu a ținut partea statului în orice problemă/controversă și niciodată a țăranului/fermierului. Poate exact de aceea aveți problema asta de credibilitate.

    Lăsați gargara cu Europa și cum Uniunea ne vrea doar binele. E o Uniune a corporațiilor și nu a oamenilor. Dintre noi am mai ieșit pe afară și am reușit să vedem cu ochii noștri acel ”bine”. Ce doriți dvs va duce la anihilarea completă a țăranului/fermierului de mici dimensiuni pentru că doar fermele medii și mari se vor descurca prin birocrația și hârțogăraia pe care încercați să le impuneți.

    Medicii veterinari adevărați sunt apreciați corect și nu umiliți. Țăranul și fermierul are cel mai bun nas la tipul de oameni cu care are de interacționat.

    1
    1
    • Iarăși greșiți! Nu este vorba de birocratizare ci de respectarea unor măsuri de sănătate și igienă. Din nou: dvs. vă faceți verificarea tehnică la mașină pt. că așa cere legea sau pentru că vreți să circulați în siguranță. Așa și cu zootehnia și produsele ei. Nu putem consuma, carne, ouă, lapte, fără să fim siguri că sunt sănătoase! cine vreți să facă asta? Fermierul sau medicul veterinar? Foarte mulți medici veterinari, printre care cu mândrie mă număr și eu, ne luptăm pentru încurajarea micului producător, a fermelor tip gospodărie cu 2-3 vaci câteva zeci de oi, 1-2 scroafe cu purcei, zeci de găini. Și pentru vestitele centre de colectare rurale, unde să poată vinde direct producătorul primar. Și tot noi ne-am luptat pentru liberalizarea profesiei medical veterinare, astfel încât fiecare fermier să-și poată alege medicul veterinar, nu să fie obligat să lucreze cu cine i se impune. Din păcate legiuitorul vrea altfel decât vrem noi. În ce mă privăște vă garantez că întotdeauna am ținut și voi ține partea fermierului ( vezi postările mele legalte de legea porcului).

  • Și atunci cum se face că nu ”explodează de sănătate” produsele marilor producători? Chiar din contră, relația calitate-mărime e invers proporțională: cu cât producătorul e mai mare, cu atât calitatea produselor e mai mediocră și îndoielnică. Și respectivii au echipe de veterinari și specialiști pe statul de plată. Vrei organic și sănătos, tot la micul fermier te duci. Vrei carne plină de hormoni, antibiotice și câte și mai câte, poți lua cu siguranță de la marii producători, atenți ”vigilați” de medicii lor veterinari.

    Sănătatea și calitatea sunt de auspicat, evident, dar nu se face de la Bruxelles, de unde vor porni în jos listele cu cerințele de bifat; dvs ca medic veterinar veți fi doar soldatul de pe câmp însărcinat să facă pe polițistul. Acele liste vor fi întocmite de comisii controlate de marile corporații din industrie, nu vă amăgiți că veți avea flexibilitate. Ori dvs. folosindu-vă de intenții care nu am de ce să mă îndoiesc că ar fi bune vreți să introduceți calul troian în cetate. Odată intrat va fi greu de scos.

    Fermierul trebuie educat să fie cât mai independent și colaborativ în comunitatea din care face parte. Doar așa va rezista în fața avansului fermelor mari, adică a corporațiilor ce să ne tot învârtim în cerc. În niciun caz nu cu taxe crescute și birocrație în plus.

  • De astăzi, 24 ianuarie 2024, de la Bruxelles:

    ”BRUSSELS (AP) — Lawmakers on the European Parliament’s environment committee on Wednesday backed a proposal to relax rules on genetically modified plants produced using so-called new genomic techniques, prompting strong criticism from environmental groups.
    […]
    The Committee on Environment, Public Health and Food Safety adopted its position on a European Commission proposal to relax those rules with 47 votes to 31 with four abstentions.
    […]
    Greenpeace asserted that if adopted, the new law could threaten the rights of farmers and consumers because it does not provide sufficient protection against the contamination of crops with new GMOs.”

    Știrea completă: https://www.aol.com/news/eu-parliaments-environmental-committee-supports-150838900.html

    Mai spuneți-ne povești cu legislația europeană, ca și cum tot ce vine de la ”Europa” e automat bun. E o Uniune a corporațiilor în care fermierul mic și mediu nu contează și va conta și mai puțin pe viitor în ritmul actual. Contează doar $$$.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.