Un bărbat de 43 de ani din Bistriţa a ridicat de la sol o dronă pentru a face filmări în zona unde se desfăşura expoziţia canină din Viişoara. Conform prevederilor legale în vigoare acest lucru se poate efectua doar dacă proprietarul posedă un certificat de înmatriculare sau identificare şi autorizaţie de navigabilitate, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.
Pentru că cel în cauză nu deţinea aceste documente, pe numele său au fost întocmite actele de sesizare pentru exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificate de înmatriculare sau identificare şi un certificat sau autorizaţie de navigabilitate sau documente echivalente, conform prevederilor O.G. nr. 29 din 1997, republicată, privind Codul Aerian, art. 103, alin. 1, lit. a.
O femeie de 45 de ani din Beclean şi-a vizitat prietenii la acest sfârşit de săptămână, iar la plecare şi-a însuşit suma de 1.400 de lei. La nici un sfert de oră de la plecarea acesteia, proprietarii şi-au dat seama că le lipseşte o sumă importantă de bani şi au sunat imediat la 112. Jandarmii din cadrul Plutonului Beclean s-au deplasat la adresa indicată unde au primit informaţiile necesare cu privire la această faptă. Imediat aceştia au pornit în căutarea femeii, aceasta fiind găsită în zona Gării. Jandarmii au întocmit pe numele acesteia actele de sesizare pentru infracţiunea de furt, acte care au fost înaintate Poliţiei pentru continuarea cercetărilor.
În ultimele 48 de ore, jandarmii au constatat mai multe fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Astfel, în aria de competenţă au fost aplicate sancţiuni pentru apelarea în mod nejustificat la mila publicului, tulburarea liniştii publice, gesturi obscene, participare la scandal, nesupravegherea animalelor care pot prezenta un pericol pentru alte persoane. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 4.100 de lei.
Foto cu caracter ilustrativ
asa ma,ca voi cu asa ceva va ocupati,de circul si scandalul din oras cine?
Legea trebuie respectata de catre oricine DAR trebuie aplicata legea si in cazul camatariei si traficului de valuta din piata decebal sau astia sunt legali????
Ai vazut tu vreo drona in jurul valutistilor din decebal?
Atunci…de ce sa le de-a amenda?
………………..
„Hățișul legislativ și reglementarea disproporționată în domeniu dronelor, pe lângă faptul că nu contribuie la scopul declarat (ie. siguranța), frânează spiritul antreprenorial și dezvoltarea produselor și serviciilor în care se pot integra dronele. În acest sens, deja sunt semne că piața locală a devenit neatractivă pentru comercianții de drone (a se vedea închiderea DJI Store pentru clienții din România sau renunțarea de către un operator telecom la comercializarea dronele prin rețeaua sa). În schimb, asistăm la dezvoltarea pieței gri, clienții români fiind nevoiți să cumpere drone de la mica publicitate sau de pe site-uri îndoielnice.
Legea “dronelor” ar trebui să fie simplă și pe înțelesul tuturor. Până la urmă, vorbim aici de echipamente electronice de larg consum, care se vând pe piața liberă și NU se adresează exclusiv profesioniștilor, dar – în același timp – și echipamente care product valoare adăugată, ajută la dezvoltarea unor companii și afaceri, creează locuri de muncă și investiții.
Posesorii de “drone” din România sunt, în cea mai mare parte, utilizatori ai unor echipamente de mici dimensiuni (după standardele aviației comerciale) iar legislația ar trebui să vina în întâmpinarea lor, cu reglementări specifice (pentru că 90% dintre dronele din România, care sunt afectate de această legislație au sub 2Kg greutate și dimensiuni care nu depășesc 0.5m3). Legea ar trebui să fie simplă și ușor de înțeles de către orice posesor/utilizator de dronă și ar trebui redactată în așa fel încât aceste echipamente să poată fi utilizate în limita legii fără a avea sentimentul permanent de “ilegalitate”.
Așa cum este legea acum, este aproape imposibil să utilizezi în deplină legalitate o dronă în România, chiar și una “de jucarie”. În acest sens, vă aducem în atenție modelul de legislație finlandez, cu explicațiile de rigoare aflate pe siteul pus la dispoziție de Finish Transport Safety Ageny – https://www.droneinfo.fi/en . Modelul lor legislativ mi se pare foarte ușor de înțeles de către utilizatorul “obisnuit”, iar modul de prezentare, pe siteul dedicat informării posesorilor și utilizatorilor de drone, este foarte sugestiv și concis. Acest model se concentrează pe educarea utilizatorilor, nu pe constrângerea și sancționarea lor.Sunt prezentate sfaturi și tehnici de prevenire a accidentelor, pentru că, nu-i așa, legea trebuie să prevină nu să restricționeze și să sancționeze.”
https://www.clubulfoto.com/scrisoare-deschisa-legislatie-drone-romania/
Nu inteleg de ce .
pt ca e o lege veche din 1997
pe Tanase Dumitru si altii ca el,de ce nu-i amendeaza jamdarmeria?pt ca zboara sub plafonul de 300 m peste oras,e mai greu sa pui mana pe el in avion,nu i asa nesimtitilor din MAI?
ei nu-s pericol public daca li se opreste motorul?sau in cazul asta,ametitilor de la jamdarmerie,nu cunoasteti legea?
stai linistit, ca la astia nu li se opreste motorul, ca-s „dragi tovarasi si pretini” cu cine trebuie.
cu toate ca si ulciorul nu „zboara” de multe ori la apa…
Aici o copie dupa un proces gastigat contra abuz in serviciu in legatura cu pilotarea unei drone.
https://web.facebook.com/multicopterinromania/posts/1273039646174054
Cine a fost tampitul care a sesizata politia cu privire la folosirea dronei intr-o locatie unde nu deranja pe nimeni, menita sa filmeze un material pentru evenimentul care se desfasura?
Ce cretin, ce idiot, ce matze fripte a sunat , ca sa se i se faca dosar penal unui om angajat pt acel eveniment?
Sa fie cretinul de Nelutu mustata maro?
Legislatia este idioata. Daca vrei sa filmezi in oras, te plimba de la AACR la MaPN si acolo iti pune capac ca nu poti zbura fara autorizatie speciala eliberata de catre ORNISS