În aceste zile au loc lucrări de verificare arheologică pe latura nordică a Pieței Centrale din Bistrița, etapă a studiului de parament din cadrul proiectului de restaurare a clădirilor de la numărul 7 la 24.
Aici este cuprins și ansamblul urban Șirul Sugălete (Piața de cereale, ”Kornmarkt”), construit în sec. XV-XIX, cuprinzând 12 imobile monument istoric și încadrat în zona de rezervație istorică și de arhitectură a municipiului Bistrița.
Lucrările de verificare arheologică au loc sub directa îndrumare a specialiștilor de la Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud.
”Reamintim că intervențiile de restaurare a clădirilor vechi au fost acceptate la finanțare de către Comisia Europeană, propunerea pornind de la Bistrița și fiind deja integrată în ghidurile ADR Nord-Vest”, spune primarul Ioan Turc.
În martie a început proiectarea (studiu topografic, scanare laser, relevare, expertiză tehnică și biologică, studiu geotehnic, arheologic, de parament, audit energetic) pentru obiectivul ”Regenerare urbană a imobilelor din centrul istoric”, investiție pe care municipalitatea vrea să o deruleze cu bani europeni. Este vorba despre imobilele situate în Piața Centrală la nr. 7-24, unde se află și Ansamblul Sugălete. Documentațiile tehnico-economice sunt realizate de compania clujeană K&K Studio de Proiectare, echipa fiind condusă de arhitectul Szabolcs Guttmann. După elaborarea fazelor de proiectare, urmează depunerea cererii de finanțare pe componenta Regenerare urbană din Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.
Primăria dorește să vadă dacă pe vremea sașilor pistele de biciclete erau gata.
@bordureza+india giones
cu această ocazie aflăm la ce ora încep programul prostacii 🙂
La 10.25, măgărane.
@Mărgean de fasolefrecată
corect prostacule! ridică steagu` sus nu te lăsa învins!
Dragilor, vedeți că voiește orașul mai de demult, despre ce este vorba. Cu ocazia unor lucrări în casa parohială s-au descoperit fragmente de fresca. Fostul preot paroh a dat ordin să fie acoperite cu regips, meșterul a zis amas siderat dar nu a zis nimic. Adică, a zis, dar pe șoptite, că altfel nu aflam noi, orașul. Acum, că tot s-a pensionat popa, ar trebui clarificată și această chestiune. Tot ce putem speră e că fostul preot sa nu fi razzuit in ascuns fragmentele de pictura.
Turcule vezi că ai uitat două săritori imense pe strada Dornei şi o să-ţi explodeze autobuzele electrice fix lângă această spoială de faţade.
Mi se pare ca nu au pe ce cheltui banii publici și cauta potcoave de cai morti
Dar cu arheologia ,din fata „Casei pentru Cultura” , descoperită și apoi acoperita cu beton ce se mai întâmplă? Cine era primar atunci?