Actualitate Recomandări

Şapte copii cu diabet primesc dispozitive cu senzori care permit măsurarea glicemiei

Dispozitivele care permit măsurarea glicemiei fără ac sunt o adevărată eliberare pentru bolnavi care nu mai trebuie să se gândească la nivelul glicemiei 24 de ore pe zi, şapte zile din șapte, tot restul vieţii lor. 

Şapte copii din judeţ, bolnavi de diabet de tip I, vor primi astfel de dispozitive gratuite, a spus preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, într-o conferinţă de presă. 

„Din luna octombrie 2018 s-au introdus în Programul naţional de diabet pompele de insulină simple şi cele dotate cu senzori care monitorizează în permanenţă glicemia şi avertizează pacientul în legătură cu variaţiile acesteia. Aceste dispozitive sunt aprobate de către o comisie regională care este la Cluj în cazul nostru. Aceste pompe, mai ales cele cu senzori, se instalează în aceste centre regionale, pacienţii sunt eliberaţi de acolo şi cu dispozitivul instalat şi cu consumabilele pentru o perioadă de trei luni. În continuare, aceste consumabile vor fi eliberate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prin farmacia internă, pe baza unei prescripţii eliberată de medicul specialist în evidenţa căruia este pacientul”, a spus Ilişuan. 

Potrivit acesteia, dispozitivele sunt pentru pacienţii insulino-dependenţi. 

„Tot timpul, pacientul e avertizat de senzor dacă e insulina prea mică sau prea mare. La copii este foarte important: altfel trebuie să se înţepe de 20 de ori pe zi, să-şi ia glicemia. Tocmai de aceea, sunt destinate cu prioritate copiilor cu diabet zaharat de tip I cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, apoi tinerilor cu diabet tip I cu vârsta între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi sau absolvenţi de liceu care au intrat la facultate până la începerea anului universitar, ucenici sau studenţi dacă nu realizează venituri din muncă. Mai sunt şi gravidele cu diabet de tip I, dar şi alţi pacienţi care, în ciuda dietei, nu îşi pot controla glicemia”, a spus Camelia Ilişuan.

Dispozitivele se acordă pe baza unor criterii de prioritate, primii fiind copiii, tinerii din sisteme de învăţământ, gravidele şi abia în final ceilalţi pacienţi cu vârste peste 18 ani care nu îşi pot regla glicemia din regim şi dietă. Ca să le primească, au nevoie de o recomandare din partea medicului specialist, întreaga documentaţie urmând să ajungă la CJAS după care e transmisă către centrul regional de la Cluj în vederea aprobării. 

„Am trimis şapte dosare la centrul regional din Cluj, toţi sunt copii, toţi au primit aprobare. Din cauza hormonilor de creştere există riscul să intre în comă glicemică de la o oră la alta, iar aceşti senzori sunt vitali pentru ei. La un adult, după 10 ani, chiar dacă îşi ţine glicemia sub control, e imposibil să nu apară o complicaţie”, a spus Camelia Ilişuan. 

CJAS Bistriţa-Năsăud a primit bani pentru a cumpăra materialele consumabile pentru aceste dispozitive.

„Nu sunt ieftine aceste consumabile, dar acest sistem e mult mai ieftin decât să tratezi complicaţiile care apar dacă glicemia nu e ţinută sub control. Cei care şi-au cumpărat până acum aceste dispozitive de prin străinătate ne-au spus că erau scumpe. Am văzut un reportaj la tv în care era acuzat statul că nu asigură astfel de dispozitive mai ales pentru copii, dar cred că nu au aflat informaţia că au intrat în program şi sunt gratuite”, a spus Ilişuan. 

La nivel mondial, aproape jumătate de miliard de oameni au diabet, iar numărul celor afectați crește de la an la an.

În sine, diabetul este o tulburare a metabolismului din cauza căreia pancreasul nu mai produce insulină, fără de care glucoza obținută din alimente nu mai este transformată în combustibil pentru organism.

În România, sunt aproximativ 3.500 de copii cu diabet de tip 1, iar peste 95%, sunt persoane cu diabet zaharat de tip 2. Aceste persoane sunt, de regulă, adulți, persoane supraponderale sau chiar obeze, fumători, sedentari, supuși stresului profesional și socio-profesional, persoane care au hipertensiune arterială, valori crescute ale colesterolului în sânge.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.