Timp de gândire

Săraci şi proşti, fără adăpost

După dezastrul de pe Arţarilor, oraşul acesta cred că ar trebui să înveţe o lecţie. Nu ştiu dacă lipsa educaţiei, sărăcia, prostia sau toate la un loc ne fac pe cei mai mulţi dintre noi să nu ne gândim la situaţia în care unul din apartamentul de vizavi uită un aparat în priză sau vreo butelie deschisă, nici la cea în care unui vecin i se pot sparge ţevile când nu e acasă şi să ne inunde. Dacă ne-am gândi puţin, acest lucru e mai mult decât probabil.

Majoritatea bistriţenilor stăm la bloc. Unele sunt făcute fie acum nu ştiu câţi zeci de ani şi toate conductele, respectiv cablurile sunt vechi, altele mai noi şi cu materiale ieftine şi proaste. Nu ştiu să existe vreun constructor care să-ţi garanteze, ca la maşini, că apartamentul nou te ţine o anumită perioadă de timp fără să-ţi crape vreo ţeavă sau să curgă vreun calorifer. Am scris mai multe ştiri despre blocuri noi şi proaste decât despre cele vechi şi nu vreau să-mi imaginez ce se întâmpla dacă butelia exploda într-o clădire despre care nu se ştie exact a cui e, la ce bancă e girată. Mai mult, am impresia că şi dezastrul era mai mare la cât de buni sunt constructorii de azi.

Una peste alta, pentru că suntem extrem de preocupaţi de ziua de azi, foarte puţini ne gândim la ziua de mâine şi la ce facem în caz de dezastru. Aşa că foarte puţini avem asigurări. Unora li se par nişte cheltuieli inutile, alţii care au aşteptat cu anii să primească despăgubiri de la te miri ce asiguratori mincinoşi au renunţat apoi să mai încheie alte poliţe la alţii serioşi pentru că acolo erau mai scumpe. Atunci când se întâmplă câte un dezastru, cum a fost şi cel de pe Arţarilor, nu sunt prea multe de făcut. Cei afectaţi îşi smulg părul din cap, acuză, vorbesc despre ce ar fi putut fi dacă nu era altceva şi stau, ca milogii, să vină cineva să le rezolve problemele, să le dea bani de la buget, adică de la noi toţi.

Iar dacă tot am ajuns aici nu pot să nu spun ce am aflat de la o persoană respectabilă care a fost la evaluarea bunurilor din blocul afectat de explozie. A ieşit de acolo cu următoarea concluzie: suntem săraci, dar şi proşti gârlă. În traducere liberă, omul s-a speriat de ce au adunat prin case oamenii respectivi, dar sunt convinsă că nu numai ei. Sunt pline dulapurile, debaralele, podurile şi beciurile de lucruri inutile pe care le cumpărăm fără discernământ doar pentru că le găsim la ofertă. Nu ne trebuie la nimic, nu sunt bune de nimic, dar totuşi le luăm considerând că am făcut o mare afacere. Nu renunţăm la ele în ruptul capului că poate ne vor trebui cândva. Foarte puţini avem un buget de venituri şi cheltuieli lunare pe care să-l urmărim şi de care să ne ţinem. Aşa se face că tot timpul nu avem bani şi că încheierea unei poliţe de asigurare ni se pare cea mai mare corvoadă de pe pământ în ziua când sunt reduceri la Lidl sau la Kaufland.

Nu ne putem plăti asigurări de sănătate, dar avem bani pentru ţigări. Dacă dă unul peste tine pe drum cu maşina şi cazi lat, vine Salvarea să te ducă la spital şi apoi nota de plată. Nu ai asigurare, plăteşti de îţi doreşti moartea. Cu toate acestea, sper să nu greşesc, dar nici jumătate din populaţia judeţului nu plăteşte asigurări de sănătate, dar se duce sâmbăta la UPU cu mari figuri în cap şi îşi revendică drepturile. Cum spuneam, nu suntem doar săraci, suntem şi proşti, şi fuduli.

Astăzi am mai aflat că între 15 şi 20% din casele construite în Bistriţa sau prin împrejurimi, adică aproape un sfert, sunt goale şi cred asta. E de ajuns să treci seara prin cartierele noi şi poţi număra pe degete casele luminate în mai mult de o cămăruţă la parter. Le-au construit că era la modă să ai casă în ţară cei care lucrează pe dincolo. S-au gândit că poate le trebuie într-o zi şi – ce să vezi?- nu le mai trebuie. Le-au făcut unii pentru copii, iar copiii când au crescut au plecat când au văzut cu ochii ca să scape de traiul cu părinţii ultra demodat şi nesănătos pentru o tânără familie, alţii pentru că au fost atât de ignoranţi încât nu s-au gândit că mai trebuie şi întreţinute. Când au văzut cât costă să încălzeşti cu gaz „n” camere, unii nu s-au mai mutat din apartamente, iar când s-au prins că gazonul trebuie întreţinut, alţii şi-au turnat ca idioţii beton pe pământ. Dacă nu mă credeţi, fac o fotografie la o casă pe lângă care trec des, o monstruozitate din beton de la intrare până în fundul curţii. E dovada maximei prostii de care a putut da dovadă vreodată cineva. De ce să te muţi la casă,  nu pentru curte, nu pentru ca să simţi pământul sub picioare? Iată că nu.

Revenind însă la ce s-a întâmplat pe Arţarilor, nu contestă nimeni drama acelor oameni, nu le pune nimeni la îndoială buna credinţă şi faptul că unii poate chiar nu au putut mai mult decât să trăiască de la o zi la alta din salariu, fără asigurări, fără nimic. Un eveniment similar, petrecut în oricare alt bloc din oraş, ar fi scos la iveală cam acelaşi lucru: multă sărăcie, multă prostie. Casele sunt buduşite cu lucruri inutile pe care am cheltuit poate bani puţini la prima vedere, dar mulţi în final. Cu mai multă atenţie la bugetul personal, cu o prioritizare a cheltuielilor, astăzi am fi avut 21 de familii care aşteptau să le intre în cont câte 30.000-40.000 de euro şi nu o mulţime de oameni disperaţi care dau dau vina pe oricine altcineva decât pe ei, stând cu mâna întinsă la Primărie sau la Guvern fără vreo speranţă măcar că vor primi ceva. Dacă ei nu mai au altă soluţie, măcar nouă să ne fie învăţătură de minte!

Notă: Acest text este rezultatul unor discuţii pe care le-am purtat cu cititori cărora le mulţumesc că îmi transmit gândurile lor. 

14 comentarii

  • 1. Constantin Brâncuși: V-am lăsat săraci și proști și vă găsesc și mai săraci, și mai proști.
    2. Socrate la piață: Câte lucruri de care nu am nevoie există.
    3. Emil Cioran: În țara cu români, nimic nu reușește. Totul se întâmplă altcum.

  • Am locuit in multe locuri din Europa in ultima perioada. In tot acest timp m-au gazduit multe persoane in casele lor. Pe cand eram in Sumy (nord-estul Ucrainei) am fost martor la o discutie ce mi-a ramas si acum in minte. Mai multi tineri din oras vorbeau despre foamea lor de a cumpara nimicuri – hai sa le zicem suveniruri. Cativa ani mai tarziu am locuit in sudul insulei Cipru cu un domn din Harkov. In perioada cat a locuit cu mine, undeva spre trei saptamani, a cumparat cu religiozitate o sumedenie de lucruri. La plecarea a avut nevoie de o masina pentru a lua totul. Sa va imaginati ca a plecat inclusiv cu maslini in ghivece! Ce-i drept, unul era prea mare si nu a putut intra in masina. Concluzia îi apartine unei domnisoare din Chur care ne-a vizitat ţara pe bicicleta. Ea imi spunea ca in Romania exista o dragoste nesabuite pentru obiecte mici si ,,kitchoase” pe care se aseaza praful. In sfarsit, suntem inca prinsi in acest consumerism salbatic. O continuare a celebrului frigider gol de la inceputul anilor ’90!

  • In cateva luni vor avea apartamentele noi noute. Norocul lor a fost si este,ca e an electoral.altfel……! Cine nu crede ce spun acum….va vedea prim martie. Un ex este in Bucuresti atunci cind acel bloc mistuit de un incendiu ,a fost reparat si facut nou. Vecinii din celelalte blocuri au stat ca la dentist……iar ,.pagubitii,,radiau de fericire. Asa va fi si aici. Rabdare.

    • Cine sa-invete stimata doamna ??cine ? Ca si aia care ar vrea sa faca asta nu stiu. Sa va dau un exemplu. Acum 1-2 \luni s-a facut (s-a scris), un manual ptr a fi predat in scoala despre investitii,despre economii si bursa. Intentie buna si laudabila ,dar……la o citire atenta (de adevaratii investitori) si la reclamatiile care s-au facut , s-a constatat ca era plin(da plin de tot),de greseli si mai ales de greseli elementare,si in cosecinta s-a retras spre corectare (cred).sper sa nu-l retraga de tot. Si inca odata intreb: Cine ??? Ca noi astia care investim zilnic si tranz. si sintem in piete……nu ne intreaba nimeni nimic. Sint ,,specialisti,, formati la facultati care nu au avut niciodata o investitie ,nu mai vorbim de actiuni sau altele. Cum s-a intimplat mai zilele trecute cu sefa ANAT. asa ca……

  • Dna Sabau,oamenii nu sint prosti(nu am spus niciodata asta). sint asa cum vor conducatorii lor .neinformati,mase de manevra ,saraci si lipsiti de educatie financiara. Asa ne vor ei,asa ne pot manevra si folosi. Cind apar aici la dvs si in alte locuri cu sfaturi ,cu ceea ce fac eu si cu ceea ce am acumulat eu in ani de zile ………stiti ce primesc ???? Asta e ,pacat. Vina este si a mass media ca nu arati mai mult si mai mult si mai mult ,oameni cu sfaturi . Nu spun ca nu se face nimic…..dar vedeti ca,atunci cind se intimpla ceva…….oamenii sint tot la nivelul 0. Trebuie facut ceva .

  • Nu suntem prosti dacă locuim la bloc în vechile cartiere muncitorești. Viața nu a fost cu toți la fel de darnica. Nu putem locui toți în cartiere centrale și rezidențiale . Va spun sincer decât sa am vecini ceva ,, parveniți,, de genul Dinu Paturica mai bine oameni simpli. Tb sa trăim și noi sau nu mai încape ,, noua nobilime,, de cei simpli? Cam sarcastic tonul articolului. Asteptam unul din zona rezidențială de ridicat în slavi cât de aerisite sunt camerele și ultimele cumpărături făcute la Viena sau Milano. Vrem și poze va rugam. Poate învățăm și noi ceva. Și numele firmei unde își asigura vilele. Sa luam exemplu.

  • Noi platim asigurarea pe an in jur de 500 lei, dar de fiecare data cand ne a inundat vecina de sus tot noi am fost pagubasi. Nu ceream despagubiri pentru o galeata de lavabila si manopera( daca ceream bani se marea cu mult valoarea contractului). Asa ca si cu asigurare platita de ani buni si tot in paguba suntem aproape in fiecare an.

  • Asigurări.

    Aţi făcut o minimă investigaţie, să vedeţi procentajul celor care au avut asigurări în România, au reclamat, care au fost suma medie reclamată, suma medie primită, câte refuzuri pentru ‘steluţele’ mici care trimit la nişte rânduri minuscule în josul asigurării…
    Dar mai ales la oamenii care au primit banii reclamaţi, nu ştiu de ce am un feeling că nu tocmai ce au plătit sume minimale pe asigurări au beneficiat ci un eşantionaj mai select..tot pe sistemul PCR, care au văzut asigurările ca şi oportunitatea de a mai face un ban.

    Aţi văzut câte companii de asigurări au dispărut de pe piaţă lăsând şi pe cei care au cotizat cu buza umflată…mai degrabă ţepe corporative la nivel înalt…

    Ce spun alţii.

    http://www.romanialibera.ro/economie/finante-banci/mafia-asigurarilor–cum-au-ajuns-romanii-sa-plateasca-asigurari-de-doua–trei-ori-mai-scumpe-427148

    Poate că , lumea nu e proastă cum se sugerează, doar că e foarte critică, neîncrezătoare într-un sistem de asigurări care nu e credibil şi viabil.
    Şi *prostimea* cum generic îi numiţi pe concetăţeni…lucrează pe bază de probabilităţi în context personal, în funcţie de un buget limitat.

    Sunt bine de acord cu punctul referitor la cheltuieli uneori inutile care induc alte cheltuieli publice, cum ar fi fumatul, dar sunt în dezacord cu ideea că asigurări impuse ar rezolva problemele peste tot, din simplul motiv că sistemul de asigurări e mai degrabă o schemă Ponzi, cotizează mulţi, beneficiază puţini. Iar în momentul în care un număr mai mare de x cere(să spunem o calamitate majoră) asigurările dau faliment…toată lumea rămâne cu buzele umflate…
    Tot sistemul funcţionează pe noţiuni de statistici şi probabilităţi.
    Cu cât probabilitatea e mai mică cu atât cei din asigurări câştigă mai mult.
    CU cât probabilitatea unui eveniment e mai mare cu atât suma pe care o plăteşte un asigurat riscă să crească sau …sau pur şi simplu să nu fie asigurare.

    • Dacă vă referiţi la controversatul acord din propoziţia „majoritatea bistriţenilor stăm”, atunci eu nu cred că am greşit. Eu cred în teoria potrivit căreia „majoritatea” cere acord la singular numai când înseamnă, de exemplu, „majoritatea parlamentară”, adică atunci când e (parţial) sinonim cu grup (grupul majoritar). În situaţiile celelalte predomină ideea de indivizi luaţi unul câte unul şi care împreună fac ceva sau sunt cumva. Apoi, acordul se face după înțeles și prin atracție. Dacă aş fi scris fără „oameni”, predicatul era la singular.

  • Ca întotdeauna materialul Dvs. jurnalistic supune atenţiei marelui public probleme acute ale realităţii cotidiene care trezesc reacţii interesante ce ilustrează modul de comportament psihologic al cetăţeanului roman. Aici şi acum ele ar fi: lipsa educaţiei financiare, a discernământului echilibrat şi util în viaţa de zi cu zi, a prevenţiei prin instalarea senzorilor de gaz, sau a platii asigurărilor de tot felul, prostia generalizată, adunatul lucrurilor inutile, consumerismul şi, după reacţiile unor cititori, tendinţa de nu a accepta în viaţa lor sugestii de schimbare în bine. Dar mă voi opri azi doar la a dezbate un singur lucru ridicat în articol: disposofobia. Ca termen psihologic, adunatul compulsiv este acumularea excesivă de posesii şi eşecul de a se degaja de acestea, chiar dacă obiectele sunt nefolositoare, ciudate sau neigienice. ( mai multe > http://www.la-psiholog.ro/info/disposofobia-adunatul-de-obiecte). Personal am văzut locuinţe şi gospodarii, din mediul urban şi rural încărcate cu obiecte vechi sau stricate care nu foloseau nimănui, dar care erau/sunt păstrate ca semn de avuţie efemeră în faţa semenilor din jur. Societatea românească încă nu a luat măsuri preventive de educaţie a acestui fenomen semnalat de mult timp de către psihologi, ecologişti sau sociologi. Şi ca să vă faceţi o părere realistă asupra acestui fenomen îngrijorător priviţi fotografiile făcute de mine la salubrizarea unei locuinţe unde au locuit părinţii mei: http://www.delaomlaom.ro/2016/10/obsesia-acumularii-lucrurilor-inutile-fotografii-document/. Nu mă mândresc cu ceea ce vedeţi în fotografii, dar am dorit, în felul meu, prin vizualizarea lor, să vă atenţionez sincer asupra urmarilor acestui fenomen social. Mulţumesc dnei Cristiana Săbău că îmi permite acest demers legat de cele spuse mai sus.

  • Felicitari pentru articol!In cursul activitatilor de formare,m-am uimit si eu de cat de putina educatie despre bugete au oamenii!Cei care ar putea sa le tina cursuri,constata ca nu au nici o sansa sa intre in sistem,iar cei care au patalamale,nu sunt interesati ,sau nu stiu sa transmita informatii de acest gen.Imi pare rau ca acest stat este mai interest sa fim cat mai prosti ,decat destepti si informati!De ce,stim bine…

  • Foarte interesanta afirmatia d-voastra referitoare la cantitatea mare de obiecte pe care o stocam in casele noastre si de care nu avem nevoie. Desi in cazurile patologice se ajunge pana la tezaurizarea compulsiva (https://alexgheorghiu.ro/tulburarea-de-tezaurizare-compulsiva/) ma intreb daca nu cumva exista si o anumita componenta culturala …chiar ancestrala specifica acestor locuri….asociat faptului ca mii de ani cei din zona noastra trebuiau sa isi stocheze cat mai multe lucruri ca sa o poata lua de la inceput in cazul in care mai trecea un val de migratori pe aici. In acest caz un obicei milenar este mai greu de dezradacinat pentru ca are cumva ”validarea” istoriei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.