Actualitate Social

Sărăcia şi străinătatea ţin copiii departe de şcoală

Un număr de 44 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Bistriţa-Năsăud din anul şcolar 2010-2011 au refuzat să se înscrie la liceu, familiile lor invocând lipsuri materiale, iar alţi 25 au plecat în străinătate, aşa încât la nivel judeţean nu s-au completat toate locurile la liceu.

Inspectorul şcolar Olivia Duicu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat, joi, la o şedinţă cu directorii de şcoli în care a prezentat un raport privind starea învăţământului în judeţ în anul şcolar 2010-2011, că cele mai multe cazuri de abandon sunt pe Valea Ilvelor şi în comuna Zagra.

„Am avut 44 de elevi pentru care părinţii au depus declaraţii că nu-i pot lăsa la şcoală din motive financiare. Au spus că nu au posibilitatea să-i întreţină, să le asigure bani de navetă sau pentru rechizite. La sfârşitul perioadei de înscriere în liceu am avut în jur de o sută de declaraţii din partea părinţilor, iar pe o parte din ei am reuşit să-i convingem că e important să-i trimită pe copii la şcoală. Din păcate, restul, majoritatea de pe Valea Ilvelor şi Zagra, nu şi-au schimbat deciziile”, a declarat Duicu.

Ea a menţionat că alţi 25 de absolvenţi de clasa a VIII-a au renunţat şi ei să se mai înscrie la liceu urmându-şi părinţii în străinătate.

„Am avut 25 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a, au susţinut examenul de evaluare naţională şi apoi au plecat împreună cu părinţii în special în Italia, Spania, dar am avut şi cazuri de elevi care au plecat în Israel, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. Acolo lucrează părinţii şi i-au luat cu ei”, a declarat Olivia Duicu.

Potrivit sursei citate, alţi 124 de elevi care au urmat clasele I-VIII în judeţul Bistriţa-Năsăud s-au înscris la licee din afara judeţului, în special teologice şi militare, aşa încât din cele 130 de clase a IX-a care au fost prevăzute în planul de învăţământ pentru anul şcolar în curs au fost realizate doar 126.

Duicu le-a cerut directorilor de şcoli care nu şi-au completat locurile în clasa a IX-a să adapteze oferta educaţională la nevoile actuale ale societăţii în aşa fel încât aceasta să fie atractivă, iar elevii să fie interesaţi să se înscrie.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.