Lumea a aplaudat de pe margine defilarea detaşamentelor, a blindatelor, tunurilor şi autospecialelor, în timp ce oficialităţile au urmărit parada de pe o scenă amplasată lângă Biserica Evanghelică: prefectul Ioan Țintean, preşedintele CJ Radu Moldovan, primarul Ovidiu Creţu, ministrul Doina Pană, parlamentari, şefi de instituţii, consilieri locali şi judeţeni.
Parada, la care au participat circa 500 de angajaţi ai instituţiilor militarizate, a fost condusă de comandantul Batalionului 812 Infanterie, col. Cornel Scurt.
Cei aproximativ 350 de militari ai Brigăzii, în total patru detaşamente, au fost urmaţi de efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţiei Judeţene de Infomaţii şi Penitenciarului Bistriţa.
Principalele categorii de tehnică de luptă care au trecut prin faţa spectatorilor: trei transportoare amfibii blindate B-33 Zimbru, transportoare amfibii blindate de cercetare, de cercetare de geniu şi de cercetare chimică, bacteriologică, radioactivă şi nucleară, aruncătorul 82 mm, autocamioane Dac cu obuziere calibru 152 mm, tun antitanc calibru 100 mm, aruncător 120 mm şi autospecială de comunicaţii Panther.
Nu au lipsit nici autospecialele Serviciului Rutier, laboratorul criminalistic şi autospeciale de patrulare şi operative, autoturismele Poliţiei Locale, autospecialele şi ATV-urile jandarmilor, autospecialele de intervenţie, descarcerare, stingere incendii cu apă şi spumă, de terapie intensivă şi centrul de comunicaţii mobil ale ISU, autospecialele SVSU, maşinile Crucii Roşii, autovehiculele Direcţiei de Informaţii şi Penitenciarului Bistriţa.
Primul lucru pe care vreau să-l sancţionez este că niciun eveniment din Bistriţa noastră nu începe la timp, dar absolut niciunul. Acest aspect mă scoate din sărite de fiecare dată fiindcă nu înţeleg de ce se anunţă o anumită oră şi se începe la cu totul alta …….Şi atunci de ce nu se poate sa fim punctuali în orice situaţie? Mi se pare o lipsă totală de respect faţă de cei care vin la timp, interesaţi de eveniment. ” Citez din Cristiana Sabau cu ocazia unui eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură la 29/11/2014
Nu trec două zile și această lipsă de respect se transform în bătaie de joc cu ocazia zilei Nationale a României. Autorităţile organizatoare, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud cu al său Centrul Judeţean pentru Cultură, PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BISTRIŢA și Centrul Cultural Municipal „George Cosbuc” Bistrita publică un program pe care nu-l respectă. Partea aşteptată de toată lumea era parada mlitară care ”se va desfăşura pe traseul străzilor Dornei – Gheorghe Şincai şi va începe la ora 11.50”. În realitate parada militară a început pe traseul Gheorghe Şincai- Dornei la ora 11.25 iar la 11.50 era gata. De la ora 17.00 trebuia să aiba loc retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 81 Mecanizată pe traseul cazarmă- 1 Decembrie-Piaţa Petru Rareş Dornei – Gheorghe Şincai – Gării – Decebal – Andrei Mureşanu – Năsăudului-cazarmă . Militarii au evitat Bulevardul 1 Decembrie și torţele au fost aprinse în Piaţa Centrală în faţa statuii poetului Andrei Mureşanu si a primarului Creţu, marşul cu torţe a continuat pe strada Dornei – Piaţa Petru Rareş- Bulevardul Republicii – strada Gării – Bulevardul Decebal – strada Andrei Mureşanu – strada Năsăudului – str. Avram Iancu. După ce dimineață au ratat parada mlitară, după masa mulți copii au așteptat la geam retragerea cu torţe pe străzile din traseul publicat și evitat. Nu-I nimic mai spera la Moș Mrăciun. Ps nu am văzut nici o scuză a organizatorilor, poate tot americani sunt de vină că Geoană și Vanghelie au fost excluși.