Actualitate

Ceremonial militar-religios în Piaţa Centrală de Ziua Naţională a României (FOTO)

Preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, primarul Ovidiu Creţu, ministrul Doina Pană, parlamentari, şefi de instituţii, consilieri locali şi judeţeni au luat parte la un ceremonial militar-religios organizat de Ziua Naţională la statuia lui Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală.

Festivitatea de la care nu au lipsit parlamentarii Stelian Dolha, Dorin Dobra, Cristian Florian şi Daniel Suciu, a început cu acordarea onorului militar şi intonarea Imnului Naţional, apoi prefectul Ioan Țintean a dat citire mesajului premierului Victor Ponta: ”Astăzi, mai mult ca oricând, românii au motive pentru a fi încrezători. România se află pe un drum bun, al creşterii economice şi al refacerii echilibrelor sociale, al modernizării şi eficientizării serviciilor publice, al consolidării instituţionale şi al reafirmării mândriei şi valorilor autentice ale românilor. Este drumul la care au visat toţi cei care s-au jertifit pentru crearea statului naţional unitar român. Parcurgerea sa reprezintă o garanţie că, la momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, vom trăi cu toţii într-o Românie Puternică, un stat de drept consolidat, cu oameni apreciaţi pentru munca lor, cu un nivel de trai care să asigure tuturor o viaţă decentă şi cu o societate solidară, în care există şanse egale pentru toţi”.

Un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox al Bistriţei, Alexandru Vidican, preotul paroh al Bisericii Greco-Catolice ”Buna Vestire”, Ioan Vasile Frişan, şi preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA, Johann Dieter Krauss, a oficiat serviciul religios.

La finalul ceremonialului, oficialităţile au depus o coroană de flori la statuia poetului Andrei Mureşanu, asigurată de Instituţia Prefectului, din partea tuturor participanţilor la eveniment: Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăria Bistriţa, parlamentarii judeţului, conducerea instituţiilor militarizate, conducerea serviciilor publice deconcentrate, preşedinţi de formaţiuni politice, preşedinţi de ONG-uri.

La manifestări a participat şi noul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, chestorul Marius Linul.

În 2014 se împlinesc 96 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, care a avut loc la Alba Iulia. La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea).

AICI MAI MULTE IMAGINI!

1 ceremonial 1 dec 2014 2 ceremonial 1 dec 2014 3 ceremonial 1 dec 2014 4 ceremonial 1 dec 2014 5 ceremonial 1 dec 2014 6 ceremonial 1 dec 2014 7 ceremonial 1 dec 2014 8 ceremonial 1 dec 2014

2 comentarii

  • Ceremonialul militar-religios de la Bistrita ar fi trebuit sa se desfasoare in Piata Unirii singurul loc din oras avand puternice legaturi Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918. chiar daca in urma cu cativa ani , un primar incult a mutat bustul lui Cuza de la IJP, denaturand astfel semnificatia numelui pietei care nu are nimic de-a face cu Unirea Principatelor. Aici ar trebui sa fie un simbol evocator al Zilei Nationale a Romaniei si nu in Piata Centrala a orasului. Pe de alta parte, chiar si Parada militara organizata de ziua nationala, lasa impresia de improvizatie. Si asta din cauza ca la Bistrita nu exista inca un loc bine stabilit unde sa se desfasoare defilarile, asa cum exista in alte orase. Inainte cu cativa ani defilarea s-a facut pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Anul trecut locul a fost schmbat cu unul si mai prost. De fiecare data se schimba locul dar tot in spatii inghesuite din centrul vechi, desi orasul dispune si de bulevarde sau strazi largi care pot sa gazduiasca asemenea manifestari de amploare. Spre exemplu, un loc mult mai potrivit ar putea fi Piata Petru Rares, in care tribuna oficiala sa fie amplasata pe latura dinspre prefectura iar fanfara militara pe esplanada dinspre monumentul eroilor. Astfel, coloana oficiala ar putea porni din Piata Eminescu urmand traseul de pe Bulevardul Republicii, prin fata tribunei de langa Prefectura, traseu continuat cu str. 1 Decembrie pana la intersectia cu Petre Ispirescu. Locul acesta mai aerisit ar oferi o mult mai buna perspectiva asupra defilarii iar traseul si in special Piata Petru Rares ar putea primi un numar mare de doritori sa asiste la parada. Acest loc ar trebui sa ramana permanent, cu destinatia de defilare asa cum exista in toate orasele mari ale tarii. Asta cu atat mai mult cu cat la monumentul eroilor de langa Prefectura se organizeaza si alte ceremonii militare pe parcursul anului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS