Actualitate

Sărbătoare la Buduș: sfințirea bisericii și a capelei, dezvelirea Monumentului Eroilor

Cu ocazia împlinirii a 679 de ani de la atestarea documentară, în localitatea Buduș din comuna Budacu de Jos au avut loc o serie de ceremonii organizate de administrația locală.

IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în fața Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Buduș și a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la lăcașul de cult.

Totodată, a fost sfințit și dezvelit Monumentul Eroilor, pe care au fost gravate numele celor 33 de eroi locali, fii ai satului Buduș căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial. Urmașilor eroilor le-au fost înmânate, în semn de recunoștință față de jertfa înaintașilor, plăcuțe comemorative.

IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit și capela mortuară construită la Buduș.

Alături de primarul Florin Sandu Simionca, la evenimente au luat parte președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, și prefectul Teofil Cioarbă.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, Mitropolitul Andrei i-a oferit parohului Teofil Moldovan Ordinul ”Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Ionuț Raul Simionca a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca, secretarul Primăriei Budacu de Jos, Florin Vărărean, și Dana Cristurean au fost distinși cu Ordinul ”Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Seara, în Căminul Cultural din Buduș, a fost programată premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, prezentarea istoriei localității și vizionarea filmului ”Nuntă la români”, realizat în anul 1971 la Buduș.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.