Social

Sărbătoare mare la Tîrlişua. Două zile pline cu întreceri atractive, spectacole şi concerte (FOTO)

Sărbătoarea comunei Tîrlişua, organizată de Primăria comunei Tîrlişua şi Consiliul Local, în parteneriat cu Gabriel Rus, va avea loc anul acesta între 28 şi 29 iulie 2018 şi va avea, anul acesta, un program variat, plin de concursuri interesante, prevăzute cu premii, alături de tradiţionalul concurs al rapsozilor populari, „La Poale de Ţibleş”, ajuns la ediţia a XI-a.

„Avem plăcerea de a vă încânta în prima zi, 28.07.2018 cu diferite competiții de off-road. Îi avem ca invitaţi speciali pe 🏁   Nelu Şomodean, campion rally raid, pe 🏁 Cosmin Bistrian, locul 1 la „Hunt the wolf” 2017, cel mai mare concurs internaţional de ATV organizat în România, care adună participanți din peste 20 de țări, şi pe 🏁  Mihai Comura Noghi la moto. Concursul va avea scop caritabil, prespunând strângere de fonduri pentru familii nevoiașe din comună, cu mulți copii întrucât astfel vrem să descurajăm rata abandonului şcolar”, anunţă organizatorii printr-un comunicat.

Astfel, va exista un traseu special pentru juniorii cu vârste între 8 şi 14 ani, pasionați de acest sport. Părinții îi pot înscrie gratis la „Kid off-road”. Vor putea concura cu ATV sau moto, obligatoriu având echipament de protecţie. Toţi vor fi răsplătiţi cu premii care constau în medalie și diplomă de participare. Înscrierile se fac online pe OFF-ROAD TÎRLIȘUA ediția I sau în dimineața concursului la locul de desfășurare între orele 09:00 – 11:00, strada principală între Agrieș și Tîrlișua, nr: 337.

 

Pentru adulţi, taxa de înscriere este de 100 de lei/concurent, toţi banii adunaţi urmând să fie folosiţi cu scop caritabil. Primii care vor intra în concurs vor fi motocicliştii, urmați de cei cu ATV-uri şi, în final, maşinile 4×4. Ocupanţii primelor trei locuri vor primi premii în bani astfel:

* Locurile 1 🏁  – 300 de lei, o sticlă Belvedere inscripționată cu numele concursului şi medalie de participare
* Locurile 2 🏁  – 200 de lei şi medalie de participare
* Locurile 3 🏁  – 100 de lei şi medalie de participare

Restul participanţilor vor fi răsplătiţi cu diplome de participare.

După competiții, seara, în centrul comunei, se va face premierea, vor fi înmânate diplomele și premiile şi, ulterior, pe scenă vor urca artiștii de muzică dance/club: Dj Project & Mira, Kiss FM – DJ Jonnessey & Aner – Kiss FM, Rocsana Marcu şi Magicianul Christianis.

Va avea loc și premierea pentru echipele participante la campionatul de de fotbal. Pentru această competiţie, înscrierile echipelor se fac online pe pagina ŢINUTUL HAIDUCILOR TÎRLIȘUA. Meciurile se vor juca week-endul anterior festivalului. ţ

Ocupantele primelor trei locuri vor primi medalii, diplome de participare, o minge inscripționată cu numele festivalului și locul obținut de echipă în campionat. Restul echipelor vor primii doar diplome de participare.

În timpul festivalului, vor fi tarabe cu preparate tradiționale din carne și diferite specialități de brânză bio specifică Văii Țibleșului, cocktail bar şi fântână de ciocolată.

În 29.07.2018 va fi sărbătorită ziua costumului popular tradiţional românesc.

Organizatorii au programat numeroase concursuri de forță pentru tineri. Înscrierile se vor face la locul de desfășurare a concursurilor începând cu ora 12:00 după ce se iese de la biserică. Prima probă din concurs este la ora 13.00. Cei mai viteji care vor ieși pe primul loc vor primii 100 de lei, medalii și diplome de participare.

Iată în ce constă concursul de forţă:

1 .Cățăratul pe funie
2 .Ridicatul buşteanului
3. Împins la piept pe plan orizontal
4. Cu greutăți pe umeri genoflexiuni
5. Aruncatul butucului (se măsoară în metri )
6. Rostogolitul cauciucului (se măsoară în metri )
7. Tăiatul buşteanului cu toporul vertical (pe timp)
8. Tăiatul buşteanului în doi cu spata (pe timp)
9. Mulsul oilor, concurs pentru tineri şi tinere ( 20 gr. lapte )

Probe pentru cai :
1. Trasul buşteanului (pe timp )
2. Călărit pe un anumit traseu (pe timp)
3. Premiu pentru cel mai frumos cal

Concursurile pentru cai au ca şi premii :
* Locurile 1 * medalii si diplome
* Locurile 2 * medalii și diplome
* Locurile 3 * medalii și diplome

După probe, seara continuă în centrul comunei unde se va face premierea, vor fi înmânate diplomele și premiile, ulterior pe scenă vor urca artiști și interpreți de muzică populară

🎼* . Oana Tomoiaga
🎼* . Cristina Retegan
🎼* . Iochim Spîn
🎼* . Larisa Bozbici
🎼* . Domnica Dologa
🎼* . Bălan Veronica
Ansamblu folcloric profesionist „Dor Românesc”

De asemenea, vor mai urca pe scenă şi artişti din judeţ.

🎼* . Alin Fodorca gin Leșu Ilvei ” gi pă Ilve ”
🎼* . Crina Zegrean gin Borleasa
🎼* . Diana Fechete gin Tîrlișua
🎼* . Ionuț Lupuț gin Orăștie
🎼* . Anda Horoba gin Molișăt
🎼* . Eugenia Horoba gin Molișăt
🎼* . Adriana Horoba gi pă Lunca Sătească
🎼* . Diana și Camelia Rodilă gin Raceag
🎼* . Dorin gi pă Groapa Agrieșului

În final, seara se va închide cu un frumos foc de artificii.

Tot în 29.07.2018, de la ora 14.00 va începe şi a XI-a ediţie a Festivalului „La Poale de Ţibleş”  care adună zeci de rapsozi din mai multe judeţe. Spectacolul va fi prezentat de Sergiu Vitalian Vaida, realizatorul emisiunii “Vine Cluju’ pe la noi”, de la TVR Cluj. Concursul va fi la căminul cultural din Tîrlişua, iar la el vor participa oameni care au muzica populară imprimată în suflet, concurenţi cu vârste între 30 şi 80 de ani.

 

„În comuna Tîrlișua s-au născut rapsozii populari Teodora Purja și fiica ei, Lenuța Purja, două interprete rare ale horei cu noduri. Poate că nu întâmplator și Liviu Rebreanu s-a născut aici. Pentru valorificarea datinilor, obiceiurilor și a cântecelor din locul care ni l-a dat pe Liviu Rebreanu, dar şi pentru promovarea costumelor populare autentice şi în păstrarea identităţii noastre culturale şi naţionale am decis să continuăm organizarea acestui festival. S-au pierdut, între timp, unele valori, dar cu o bună organizare totul poate reînvia şi, în următorii ani, să îl aducem la un nivel şi mai sus. Avem nişte obligaţii față de trecut şi față de generaţiile viitoare. Comuna, care a dat țării şi lumii oameni de renume, mai păstrează valori şi ar fi păcat ca acestea să se piardă. Acest festival este marturia faptului că mai există la noi în țară oaze de folclor. Vă așteptăm în 28 şi 29 iulie să fim în număr cât mai mare prezenți la frumoasele evenimente ce vor avea loc în comuna Tîrlișua”, a spus primarul Vlăduţ Purja.

El a adăugat că şi prin evenimente de acest gen să îi aducă acasă pe tinerii care muncesc în străinătate: „Gabriel Rusva fi speakerul  motivaţional, fiind foarte bine documentat pe acest domeniu și trecut prin toate etapele ce au la bază implementarea unui proiect pe fonduri  europene şi guvernamentale. Dorim să venim în sprijinul românilor din comună plecaţi la muncă în străinătate. Principalul obiectiv este să dezvoltăm în comuna noastră o zonă turistică și o cooperativă agro-alimentară unde omul sa poata să îşi aducă produsele obţinute din cultivarea pământului, să le oferim șansa şi sprijinul necesar să fie patroni la ei acasă, patroni gospodari ce pun mâna la lucru. Toți consătenii sunt bineveniti să contribuie la proiectul de dezvoltate a turismului în comuna Tîrlișua. Îi incurajăm și îi susținem în a se lansa în proiecte de anteprenoriat. Întorşi acasă din alte ţări, obișnuiți cu un program european bine definit de interacţiune cu instituţiile de stat, acasă o sa întâmpine dificultăți, o să se confrunte cu un sistem birocratic. Noi, la nivel de comună și de județ, o să venim in sprijinul lor, să îi ajutăm cu tot ce este necesar pentru implementarea a câtor mai multe proiecte de pensiuni, agropensiuni, crescatorii piscicole, zone de agrement. Ei, consătenii noştri din Diaspora sunt adevărații ambasadori ai Romaniei, sunt cei ce pot promova cel mai bine tradiţiile şi locurile frumoase din ţară și din comună. Ce a stat în putința mea ca şi primar am realizat și voi continua munca de modernizare a comunei cu proiecte de amplă anvergură. Totul se face pe etape și în timp. Am adus asfaltul pe majoritatea drumurilor din comună, lucru de care am avut cel mai mult nevoie noi care trăim aici zi de zi. Am montat becuri led, am adus fibră optică, am făcut stație de epurare, am racordat la apă şi canalizare satul Tîrlișua. Am auzit diferite discuții ca peste tot se asfaltează, că peste tot e apă și canalizare, că acum sunt bani de aceea se fac. Totul fost posibil şi s-a realizat cu mult efort, zeci de drumuri pentru depunerea actelor, respinse și redepuse . Țin să îi multumesc domnului președinte al CJ, Emil Radu Moldovan, care a venit foarte mult în sprijinul nostru şi ne-a susținut mereu când a fost nevoie. Vă rog să comparați şi să luați ca exemple alte județe și o sa va lămuriți”.

Organizatorii evenimentelor de la Tîrlişua sunt Primaria şi Consiliul local Tîrlişua, Ținutul Haiducilor Tîrlișua, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Asociaţia „Perpetuum Artis” Agrieşel şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.