Politică

”Sărbătoare naţională” în PDL. Ioan Oltean: 2014, atipic şi greu. Vom avea un cuvânt de spus (FOTO)

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, care a ciocnit cu Eugen Curteanu, Florin Urîte şi Gabriela Montoiu o cupă de şampanie de ziua onomastică, a declarat că aleşii locali şi judeţeni ai PDL vor susţine proiectele care vizează interesul cetăţenilor. El a vorbit şi despre alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, priorităţile partidelor politice în acest an.

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a susţinut tradiţionala conferinţă de presă de Sfântul Ioan, la finalul căreia a ciocnit un pahar de şampanie cu consilierii judeţeni Eugen Curteanu, Florin Urîte (prim-vicepreşedinţi ai filialei judeţene), Gabriela Montoiu (preşedinta OFPDL BN), dar şi cu jurnaliştii. ”Vă urez tuturor un an cu bucurii şi împliniri. La mulţi ani şi sănătate tuturor bistriţenilor, tuturor românilor, tuturor celor care îi cheamă Ioan. E o adevărată sărbătoare naţională având în vedere numărul mare de doamne şi domni care poartă numele de Ioan sau Ioana. Sper ca toată lumea să aibă un an bun”, a spus Oltean.

1 oltean onomastica 2 oltean onomastica 3 oltean onomastica 4 curteanu oltean urite 5 oltean onomastica 6 curteanu oltean urite 7 curteanu montoiu oltean urite 8 curteanu oltean urite


El a afirmat că ”2014 va fi cu certitudine unul dintre cei mai grei ani pe care i-a străbătut România din 1990 încoace”: ”E un an dificil din punct de vedere economic, aşa cum se întrevăd lucrurile se pare că România nu a depăşit încă la modul foarte serios greutăţile economice. 2014 va fi un an în care românii vor trebui să manifeste maximă atenţie cu propriile venituri şi proiectele de viitor. 2014 va avea o dublă semnificaţie, este un an electoral de la un capăt la altul: 25 mai alegeri europarlamentare, sfârşitul lui noiembrie cele prezidenţiale. Partidele politice sunt în principal preocupate de actul electoral”.

Oltean a menţionat că 2014 ”este un an atipic, e pentru prima dată când în an de alegeri prezidenţiale nu sunt cunoscuţi candidaţii”. ”Cu excepţia PDL, partidele politice încă nu şi-au făcut cunoscuţi candidaţii, nu au garanţia candidatului definitiv. Mă refer la partidele serioase, PDL, PSD, PNL, partidele care contează şi care pot emite pretenţii. Nu avem niciun alt nume sigur, fie că e vorba de Crin Antonescu, Victor Ponta sau alt candidat al USL. Mai avem un candidat sigur, Mihai Răzvan Ungureanu, dar el reprezintă o forţă politică totalmente nesemnificativă. Oricât de bun candidat ai avea, dacă nu se află în spatele lui o forţă politică de anvergură şansele lui sunt minime sau lipsesc cu desăvârşire. Nu cred că preşedintele Traian Băsescu va susţine un candidat care n-are şanse şi are în spatele lui o formaţiune cu puţine procente, poate în cazul în care ar deveni candidatul unei forţe politice unite. Deocamdată nu avem un asemenea candidat al dreptei. PSD, PDL şi PNL contează, ele se pot gândi la Cotroceni, celelalte doar dacă se asociază cu una din aceste formaţiuni. Mă refer la USL ca un colos politic, nu avem un candidat cert al USL, sau ai PSD şi PNL. Deocamdată se jonglează cu cele două nume, Ponta şi Antonescu, dar nimeni nu ştie dacă vor fi candidaturi certe. Sperăm că în acest an PDL va avea un cuvânt greu de spus la alegerile prezidenţiale, candidatul nostru (n.r. – Cătălin Predoiu), chiar dacă nu se bucură de notorietatea pe care poate o au alţii, este unul cert, care a ieşit deja în câmpul bătăliei, îşi asumă pe deplin această calitate, este cel care va trebui să câştige dreapta şi să devină candidatul dreptei. La prezidenţiale n-aş vorbi doar de PDL, aş vorbi de partidele de dreapta. Pentru echilibrul puterii în România e nevoie la Cotroceni de un preşedinte care să provină din susţinerea partidelor de dreapta, astfel există pericolul acaparării totale a puterii şi e greu de prevăzut care ar fi standardele de viaţă într-un asemenea context. Ce s-ar întâmpla dacă la Cotroceni ar fi un reprezentant al USL? Ar fi totul în negru. Acesta este preşedintele, un om care menţine echilibrul şi funcţionarea normală a instituţiilor de drept, care îşi foloseşte atribuţiile pentru a media între puterile statului şi chiar între partidele politice atunci când se impune”.

Ioan Oltean a declarat că în acest moment, la nivel naţional, PDL se poziţionează aproape de 20 de procente. ”PDL e aproape de 20%, ceea ce înseamnă că în Transilvania e mult peste 20%. Ardealul, în mod tradiţional, va ridica media şi va da partidului multe voturi, aşa cum a făcut-o de fiecare dată în ultimii 10-15 ani. 20% e un procent relativ bun, având în vedere marea lipsă de atractivitate a PDL în urma plecării de la guvernare, ne dă speranţa de a reveni ca un partid de primă forţă în politica românească. E un procent care dă speranţe, care relansează PDL. PNL e acolo unde e PDL, poate chiar sub PDL uşor-uşor. PNL e uşor în coborâre, PDL uşor în urcare. Dacă oamenii politici de dreapta sunt responsabili şi pun mai presus de orice interesul de a da un preşedinte, e posibilă unificarea dreptei, din mai până în noiembrie este timp în care se poate face o coalizare a forţelor de dreapta, cu un candidat care să fie susţinut de toate forţele de dreapta şi numai. Depinde cât de mult doresc ca la Cotroceni să fie un preşedinte al forţelor de dreapta”, a adăugat el.

Liderul PDL BN speră ca Gabriela Montoiu să ocupe un loc eligibil, 5-6, pe lista candidaţilor la europarlamentare. ”În ce priveşte alegerile europarlamentare, PDL până la finele lui ianuarie îşi va stabili candidaţii în ordinea de pe listă, mizăm pe cel puţin 7-8 europarlamentari, sperăm să scoatem uns cor electoral care să ne poziţioneze în bătălia care se va da pentru prezidenţiale. PDL e preocupat şi de dezvoltarea proiectelor şi de susţinerea acelor iniţiative care vizează dezvoltarea investiţiilor, ridicarea standardelor de viaţă şi va milita în susţinerea acestor proiecte, a oricărei iniţiative care vizează direcţiile de dezvoltare. În plan judeţean suntem preocupaţi de pregătirea alegerilor europarlamentare. Sperăm să avem un candidat, Gabriela Montoiu, pe o poziţie eligibilă. Candidatura a fost transmisă Biroului Permanent Naţional. În Regiunea Nord-Vest, Bistriţa-Năsăud este pe primul loc şi pe acest criteriu vrem un loc eligibil. Nimeni nu poate nega performanţa. Mă aştept la o poziţie 5-6, deci eligibilă. Vrem să obţinem un scor electoral net superior celui obţinut la parlamentarele din 2012. La nivel local şi judeţean vom susţine toate acele proiecte care sunt de interes general. Am stabilit ca tot ceea ce vizează interesul general al judeţului, al cetăţenilor, să fie susţinut prin votul consilierilor judeţeni şi locali”, a comentat el.

În ceea ce priveşte proiectele sale în Parlament, Ioan Oltean a precizat că proiectul legat de Biserica Greco-Catolică, retras, ”a fost foarte bun, interpretarea a fost greşită şi e păcat”: ”Asta este, în viaţă unii citesc de-a-ndoaselea. Am o iniţiativă pe care o voi susţine, acea indemnizaţie pentru cadrele didactice începătoare, care vizează stimularea lor, de a rămâne în învăţământ, de a se aşeza şi în mediul rural. Propunerea vizează şi o indemnizaţie de merit pentru cadrele didactice care se pensionează. Indemnizaţia să fie egală cu primul salariul al cadrului didactic şi ultimul salariu al celui care se pensionează. A fost o asemenea prevedere până acum 4-5 ani, această indemnizaţie de instalare. Da, PDL a tăiat-o. Am spus-o şi o repet, am făcut multe greşeli, le recunoaştem şi avem tăria să spunem că că am greşit şi că am învăţat foarte mult din greşeli. Nimic nu se învaţă ca din propria greşeală”.

Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook!

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS