Ceremonia organizată anul acesta pe pietonalul Liviu Rebreanu de Ziua Pompierilor a fost una restrânsă, fără obişnuita defilare a cadrelor unităţii şi a tehnicii de intervenţie. Nu a mai avut loc nici tradiţionalul exerciţiu demonstrativ al pompierilor, care de ziua lor participau la simularea unui incendiu şi a unei descarcerări.
Manifestarea de duminică a cuprins acordarea onorului militar, intonarea Imnului Naţional, un minut de reculegere în memoria victimelor inundaţiilor şi a pompierilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului, oficierea serviciului religios, avansarea în grad a unor cadre ISU şi alocuţiuni (inspectorul şef al ISU Bistriţa, lt. col. Constantin Florea, primarul Ovidiu Creţu, prefectul Ioan Țintean şi administratorul public al judeţului, Florin Moldovan).
Pe pietonal au fost aduse şi prezentate celor interesaţi autospeciale de lucru, ambulanţe, autoscări, dar şi o motopompă veche, trasă de cai.
Primarul Ovidiu Creţu le-a mulţumit pompierilor, în numele cetăţenilor, pentru ceea realizează şi pentru liniştea oferită. ”Existenţa pompierilor în Bistriţa este una de sute de ani aş putea spune pentru că ei sunt aici de la 1500, când a avut loc marele incendiu care a distrus întreg centrul oraşului. Din fericire, în Bistriţa nu am avut în ultima perioadă evenimente grave, dar sunt convins că dacă ar fi fost intervenţia ar fi fost salvatoare şi profesionistă. Ne dorim cu toţii să nu existe evenimente grave, dar nu ştii niciodată când vor veni şi pregătirea trebuie să fie una la nivel de vârf. La Bistriţa avem o unitate de elită şi, dacă vom avea situaţii cum sunt cele din Galaţi sau cum au fost anii trecuţi pe râurile din Moldova sau pe cursul Dunării, va şti să intervină. Un cuvânt special pentru voluntari, oameni care desfăşoară o activitate în folosul cetăţenilor. Avem în Bistriţa un serviciu foarte bun, vă felicit pentru medaliile obţinute la concursul naţional, lucru care demonstrează că activitatea pompierilor este privită cu seriozitate. În Bistriţa, colaborarea dintre unităţile militare, administraţie şi cetăţeni este foarte bună”, a spus Creţu.
Prefectul Ioan Țintean i-a felicitat pe pompieri ”pentru siguranţa pe care ne-o oferă în momentele de cea mai grea cumpănă, ştiind sigur că, atunci când intervine ISU, şansele noastre la viaţă cresc”: ”S-au împlinit 165 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii. Din 13 septembrie 1848 şi până astăzi, pompierii militari dau dovadă de acelaşi spirit de sacrificiu, punându-şi viaţa în pericol pentru a o apăra pe cea a semenilor în acţiuni care, practic, acoperă întreaga arie a misiunilor umanitare, de la stingerea incediilor, la acordarea primului ajutor medical prin staţiile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare şi până la salvarea persoanelor şi limitarea pagubelor produse de calamităţile naturale. În calitatea mea de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă doresc să îmi exprim satisfacţia pentru modul ireproşabil în care lucrătorii ISU Bistriţa au răspuns tuturor misiunilor în care au fost angajaţi. Nu uit de momentele de mare încercare din această vară, aţi arătat că ştiţi să stăpâniţi fenomene explozive, cum a fost focul din Munţii Călimani, aţi reuşit să învingeţi focul şi să evitaţi o catastrofă ce ar fi putut deveni istorică. Vă felicit”.
Ziua Pompierilor are o semnificaţie istorică. În urmă cu 165 de ani, pe 13 septembrie 1848, trupele otomane invadau Bucureştiul. Pe Dealul Spirii, în calea lor au stat peste 150 de pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu. Lupta şi sacrificiul lor au făcut ca ziua de 13 septembrie să devină Ziua Pompierilor.
Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe imagini!
Adaugă comentariu