Actualitate

Comisarul şef Liviu Olariu atrage atenţia: Consumul de droguri nu mai e doar în filme

Fiecare şcoală are propriul poliţist care supraveghează ordinea şi liniştea publică, dar şi siguranţa rutieră. Comisarul-şef Liviu Olariu, adjunctul şefului IPJ Bistriţa-Năsăud, a atras însă atenţia directorilor de şcoli să împingă poliţiştii în zona "proiectelor colaterale de tipul strânsul frunzelor" fiindcă tinerii de azi au probleme cu drogurile, traficul de carne vie şi viaţa sexuală.

„Siguranţa elevilor e o prioritate naturală. E vorba de copii noştri, iar sensibilitatea noastră este mai mare. Un copil protejat azi se va putea proteja  pe sine şi nu va săvârşi fapte grave care să-l victimizeze întreaga viaţă. Plec de la convingerea pe care o am că educaţia este obligaţia şcolii. Celelalte instituţii sunt parteneri. Noi, Poliţia, venim să vă sprijinim cu informaţii, calificare mai ales în domeniul ordinii publice şi siguranţei rutiere. Avem o experienţă preponderent pozitivă de colaborare, dar au fost şi unele mici sincope. Nu întotdeauna colegii noştri poliţişti au fost primiţi în şcoli ca nişte parteneri, ca reprezentanţii unei instituţii care doreşte să se implice în educarea autoprotectivă. Au fost primiţi şi duşi spre proiecte colaterale comparativ cu strânsul frunzelor şi altele şi va trebui, din această perspectivă să schimbăm lucrurile. Într-o societate tot mai liberă, riscurile privind siguranţa sunt tot mai mari. Nu ne uităm doar la ziua de şcoală, ci şi la siguranţa pe care copilul educat o va avea pentru tot restul vieţii. Mă refer şi la siguranţa rutieră, dar şi la cea în ce priveşte viaţa sexuală”, a spus comisarul şef Liviu Olariu.

Adjunctul şefului IPJ Bistriţa-Năsăud a spus că sunt multe infracţiuni la viaţa sexuală în care sunt implicaţi elevi, trafic de fiinţe umane cu adolescenţi, consum şi trafic de droguri. „Dacă până în urmă cu câţiva ani, vedeam consum şi trafic de droguri doar în filme, vreau să ştiţi că acum este prezent în judeţ, mai ales în cele urbane, dar nu numai. Drogurile uşoare se vând pe internet. Noi am închis magazinele, dar s-a găsit alternativă. Consecinţele consumului de droguri sunt grave. Societatea suferă, cheltuie mult”, a spus Liviu Olariu.

Comisarul şef a atras atenţia că proprietarii bunurilor trebuie să ia măsuri de pază. „Nu este corespunzătoare situaţia când, din 364 de clădiri de şcoli, avem doar 54 asigurate cu pază. Sunt şcoli care nu au nici măcar împrejmuiri. Alternativă la paza umană sunt sistemele de supraveghere video. Un rol important îl are profesorul şi elevul de serviciu. (…) Modul de lucru pe care l-am folosit în anii trecuţi şi îl vom uzita şi de acum este următorul: la situaţiile urgente veţi apela 112, în rest veţi apela la poliţistul de sector. Există un poliţist care are în responsabilitate şcoala. A fost, de exemplu, un copil de la un liceu din Bistriţa care era batjocorit de colegi. Sesizaţi fiind, am luat măsurile de rigoare, împreună cu profesorii, cu dirigintele ca să nu se ajungă la un deznodământ nefericit. Există riscuri ca anumiţi tineri infractori să vină în şcoală, să-şi aştepte prietenele. Trebuie să fim sesizaţi ca să luăm măsurile legale. Din punctul nostru de vedere e multă disponibilitate de colaborare. Vă rog să apelaţi la Poliţia Locală, la conducerea ei, pentru orice probleme”, a spus comisarul şef Liviu Olariu.

21 comentarii

 • dl olariu infractori din institutia datale nu te intereseaza exemplu politistul halas cu dosar la politia beclean lati mutat la reteag sa -i pirdeti urma o pata neagra a institutiei….URIT..

  • cum sai dea afara ca se povesteste ca halas alias fruco ia zurgavit casa si lui infractoru de carp care a intrat intrun podet in apropiere de bistrita ce ziceti dl olariu ..apareti pe sticla …

 • ce vorbesti grigore la odorhei serban din pedeapsa in pedeapsa a fost tinut politist bun dar dl olariu nu vede il tine in continuare la acel loc de 20 ani ba a mai adus un lucrator sint trei la sintereag unu sa o poata tine serban din chiolhanuri in chiolhanuri…bravo dl olariu….

  • sint lucruri care ei nu le vad la ei in curte..mai minca uni o zama la nevasta lui serban la restaurant…

 • da dl olariu il tine pe serban la odorhei deoarece el este consilier acolo a facut campanie si nu este voie sa-l mute SPRITURI BUNE IN CONTINUARE poate mai trimiteti un lucrator acolo sa fie patru pentru a putea juca carti .dl olariu ce spuneti.

 • se povesteste dl olariu ca de la bistrita pina la dej aveti un cird de betivi dar nimic dl olariu…bineinteles cirdul este de curcani(POLI–-I)

 • DACA UN comandant a ajuns sa inchida magazinele treaba de sectorist a avut sectorist un coleg care sa pensionat…slaba activitate…..sanatate…salariu mare….

 • dl INSPECTOR SEF MURESAN care stim ca sinteti corect si cu greu ati prin functia suprema la bistrita (din cauza luzarilor)ordine cu ei va rugam..

 • Omul asta – Olariu – incearca sa ne spuna ca e groasa cu drogurile in scoli si voi incepeti cu lamentarile si acuzele pe politai. E clar ca sunt probleme, ca doar nu-s sfinti, dar hai sa discutam pe tema propusa, NE DERANJEAZA DROGURILE IN SCOLI ? da sau nu ? Vrem sa facem ceva ?
  Daca la o problema asa de dureroasa reactionam ca prostii inseamna ca o meritam.
  Daca s-ar fi drogat Gabi Szabo ar mai fi ajuns campioana ?
  Daca s-ar fi drogat Stefan Pop ar mai fi castigat „Operalia” ?
  Daca s-ar droga Rares Buhai ar mai fi multiplu campion ?
  Care ne sunt tintele, care’s exemplele de urmat ?
  Hai sa „punem mana” sa scoatem ciuma alba din scoli, sa-i inlaturam pe cei ce o promoveaza !

 • da bistritene ca sa vezi oile altora prima data trebuie sa le vezi pe oile tale ciuma este unede ai spus tu in scoli dar si in politi–-e sa vada si ciuma lor….pa imi place ca la ora 22,34 esti receptiv documenteazate si pe urma ..insista cum ai insistat…..

 • bistritene se spune ca la beclean unul sub influienta drogurilor a nenorocit cu masina pe altul a umblat fara permis ani pe sub nasul politistilor dar daca are bani nu prea ia facut nimeni nimic…asta trebuia sa vada dl olariu foarte bine cu prevenirea dar cei care au gresit sa plateasca..legeai lege si pentru unii si pentru altii….(SOFER URDA VICTIMA LEONAS….)

 • totes bune treburile vostre dar ipj bistrita nu a avut unul sa iasa pe sticla numai olariu fata lui arata ca nu a suferit nu sufera ani povestesc multe si verzi si albastre…….

 • Tot respectul pentru Costan, caci, este nevinovat,inofensiv. Dar voi? Chiar nu vedeti retelele de prostitutie si pedofilie care distrug destinele, vietile copiilor nostri? Daca ar fi fii, fiicele,surorile si fratii vostri tot asa inconstient ati comenta?
  Omul asta va spune ca drogurile,prostitutia pornografia, pedofilia sunt rele de care sa va feriti copii.Ca ele nu mai sunt in filme ci in satele si orasele noastre. Ei pot sa -i prinda pe unii, sa faca statistici,pe care le mai si ascund, sa nu dea rau la sefi. Da, este bine ca spune familiei,profesorilor: aveti grija, haideti sa educam, sa prevenim.La ce folos daca pe unii ii vom tine in puscarii pe banii nostri, fara a mai putea salva vieti, destine?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.