Sărbătoarea Sfântului Pahomie de la Gledin

Holistic

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie la biserica din Gledin, cu ocazia hramului.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei a săvârșit slujba sfeștaniei la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice ”Sfânta Ana”, construit recent în proximitatea bisericii.

Manifestările dedicate hramului au început încă de sâmbătă, când a avut loc a VIII-a ediție a Concursului regional de creație literară și interpretare ”Sfântul Pahomie de la Gledin”, în cadrul Colocviilor de la Gledin organizate de Biblioteca Județeană.

De asemenea, cu acest prilej au fost aduse spre închinare fragmente din moaștele Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina, de la biserica studenților clujeni din Campusul Hașdeu.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, IPS Andrei i-a acordat „Crucea Arhiepiscopală” preotului paroh Ioan Titieni. De asemenea, viceprimarul comunei Monor, Gheorghe Moțoc, prim epitropul parohiei, Simeon Țâra, și Ioan Todoran au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, s-a născut în satul Gledin, comuna Monor, în anul 1674. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 aprilie 2007, la propunerea Mitropolitului Bartolomeu.

În Duminica a V-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul…

Publiée par Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului sur Dimanche 14 avril 2019

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.