Cultură

Șase filme vor fi proiectate în premieră națională la FYIFF. De ce nu trebuie ratate

Șase filme vor fi proiectate în premieră națională la Bistrița la prima ediție a FYIFF (”For You International Film Festival”), eveniment la care vor participa regizori și producători care vor organiza inclusiv workshop-uri pentru publicul tânăr.

”Nu am gândit un festival prin care să bifăm. Venim cu ceva autentic, cu un concept cât se poate de generos. Excludem dilentantismul. Mă aștept ca publicul bistrițean să participe într-un număr mare și ca feedback-ul să fie foarte bun. Nu facem un lucru de mântuială”, a spus primarul Ioan Turc.

”Vrem să fie un eveniment complet și complex și în conformitate cu așteptările publicului din Bistrița. Am mai inițiat festivaluri și ele au devenit de anvergură. Am inițiat și acest festival și sperăm să reușească și să readucem în Bistrița publicul iubitor de film care, ca să-și satisfacă această necesitate estetică se deplasează la Cluj, la Sibiu sau București la festivaluri care au dobândit o anumită tradiție. Sperăm ca și festivalul nostru să aibă cât mai multe ediții. La prima ediție, vor fi prezenți la Bistrița creatori foarte importanți: Radu Munteanu, Alexandru Solomon, Vlad Petri – concitadinul nostru – care a realizat un film remarcabil, premiat la festivaluri internaționale, inclusiv la cel de la Berlin, Irina Margareta Nistor, marea poetă Nora Iuga care are 94 de ani și în legătură cu care s-a realizat un film documentar, un personaj absolut senzațional”, a spus Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” și totodată directorul festivalului.

Octavian Dăncilă, director artistic al FYIFF, a anunțat că festivalul se va deschide oficial joi, 12 octombrie, cu o comedie ucraineană ”Luxembourg, Luxembourg”, povestea a doi frați care pleacă într-o călătorie să-și caute tatăl dispărut încă din copilărie și care sunt marcați de personalitatea lui. Filmul va fi proiectat în aer liber la Turnul Dogarilor, ”o experiență de neratat”, și numai dacă vremea nu va permite se va muta în interior.

”Programul este organizat tematic. Fiind la prima ediție, vom avea tema identității: ne căutăm identitatea ca și festival, căutăm publicul care să răspundă la programul propus de noi. Sperăm să formăm o comunitate care să crească, o comunitate care apreciază mersul la cinematograf pentru că e important să avem în orașe cinematografele de artă funcționale. Vom încerca să ne descoperim noi identitatea și sperăm să aveți parte de momente unice altături de invitați.

Vom avea șase filme în premieră națională care nu s-au văzut în alte festivaluri din România, dar și titluri foarte importante care au fost la festivaluri din Berlin sau Veneția și invitați de marcă.

Una dintre regizoarele de care sunt mândru că reușim să o aducem aici este Skovran Tunde, actriță care a jucat la Teatrul Național Maghiar din Cluj-Napoca, nominalizată la premiile UNITER. Vine cu filmul Dacă vrei să știi cine sunt, întreabă-mă cine nu sunt. Îl avem pe Vlad Petri cu filmul Între revoluții. El va ține și un masterclas pentru publicul tânăr pe care sperăm să-l inspire vizavi de cariera lui și lucrul cu Arhivele Naționale. mi se pare că a făcut o ecranizare foarte frumoasă și poetică imaginându-și două personaje studente pe vremea comunismului care țineau o corespondență între Iran și București și tensiunile dintre cele două culturi. Prin relația a două personaje descrie de fapt starea a două națiuni”, a spus Octavian Dăncilă.

Octavian Dăncilă lucrează și în cadrul Festivalului TIFF și este director al Cinematografului Victoria din Cluj. El a urmat o academie de curatoriat în film la Londra, unde și-a cunoscut și soția, pe Mariam Hamdy – profesor la Universitatea Americană din Cairo și consultant artistic – prezentă și ea la festival, unde va susține un workshop de regie și producție de film.

Sâmbătă, 14 octombrie, va fi un cine-concert cu Danaga – proiecție de film mut cu sound-design live, iar duminică un cine-concert cu Grupul Cellofun și Irina Margareta Nistor, proiecție de film mut cu sound-design live și pasaje din Alfred de Musset.

La festival a confirmat participarea și Tibi Ușeriu, protagonistul filmului ”David”, regizat de Radu Munteanu, film care va putea fi vizionat duminică de la 12.30. El va fi protagonistul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Etichete

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.