„Am avut o reacţie a părinţilor din Parva care au venit să ne solicite să continuăm clasele liceale la Parva. Le-am explicat că aşa ceva nu este posibil pentru că acolo, neavând un partener economic, neavând statuat un ciclu liceal, lucrurile erau cumva amestecate cu Liceul Silvic Năsăud şi nu este o şcoală corect realizată. Ei spuneau la un moment dat că, în aceste condiţii, s-ar putea să nu îi mai lase la şcoală pe copii. I-am încurajat să nu facă aşa ceva pentru că se dau pentru familiile modeste bani de liceu, se decontează transportul navetei, iar ministrul Educaţiei ne-a promis că, începând cu acest an, transportul va fi decontat ritmic. Oricum, părinţii şi-au dat seama că trebuie să-i trimită la şcoală pe copii fiindcă nici măcar şcoală de şoferi nu pot face dacă nu au minim zece clase. Cred că îşi dau seama că e important să-l înarmezi pe un copil cu un minim certificat de absolvire a celor zece clase”, a declarat inspectorul general Camelia Tabără.
Inspectorul general a reamintit că acele familii care refuză să-şi dea copiii la şcoală până în clasa a X-a, durata învăţământul obligatoriu, riscă sancţiuni. „E important să identificăm familiile respective şi să aducem la cunoştinţa autorităţilor locale care sunt aceste situaţii şi, până la urmă, prin toate mijloacele, să-i convingem pe părinţi că e în interesul copiilor şi al societăţii să termine minim zece clase. Legea învăţământului prevede amendă, dar, de când sunt eu în învăţământ nu am auzit o asemenea abordare, dar cred că, încet, încet, trebuie să se pună în practică şi părinţii să conştientizeze că, în afară de drepturi, au şi această obligaţie elementară de a asigura condiţii încât copilul să frecventeze şcoala”, a spus Camelia Tabără.
Reamintim că Liceul Tehnologic Silvic Năsăud are ocupate toate cele 28 de locuri la clasa de fermier montan, având semnată o convenţie cu SC Montantrust Parva SRL.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud caută urma a peste 160 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a, dar nu s-au mai înscris la liceu, directorii având misiunea să identifice familiile şi să le aducă la cunoştinţă ce riscă dacă nu îşi dau copiii la şcoală.
PAI DA DE STIUT CACI LA PARVA SAU LA FELDRU VENEAU CEI DIN SPANIA CU BANI SI ISI CUMPARAU DIPLOMELE .ISJ AR TREBUI SA FACA UN CONTROL MAI AMANUNTIT ,PACAT CA PARINTII CARE NU STIU CACI NU MAI AU VOIE SA -SI FACA PROIECTE IN AGRICULTURA FARA SA AIBA STUDII.
Facultate nu le trbuie?