Şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bistriţa-Năsăud, Sorin Roşu Mareş, a spus, miercuri, într-o şedinţă de Colegiu prefectural, că, dintre cele 84 de pensiuni care se construiesc cu bani europeni, doar 10% sunt gata, printre ele numărându-se una care va fi inaugurată foarte curând.
„Sunt 84 de proiecte pentru construcţia de pensiuni depuse în momentul de faţă. Dintre ele, sub 10% sunt finalizate. Restul au termen de finalizare anul acesta. Pe Măsura 313 – încurajarea activităţilor turistice – avem 116 proiecte dintre care 20 sunt centre de informare turistică, iar restul sunt 84 de pensiuni şi 12 zone de agrement. Per total măsură, s-au contractat 13,3 milioane de euro şi s-au plătit 2,18 milioane de euro şi mai avem de plătit 10,5 milioane de euro. Cu alte cuvinte, anul acesta urmează să se finalizeze restul. Bineînţeles că, la finalizarea proiectului, trebuie să îndeplinească toate condiţiile pentru care a primit finanţare, iar perioada de monitorizare este de încă doi ani după finalizarea proiectului. După cei doi ani, se verifică pe eşantion dacă îşi păstrează condiţiile de eligibilitate de la începutul demarării proiectului. dacă au spus că vor avea grad de ocupare de 40-50%, dacă au înregistrat activităţi şi au realizat profit. În momentul în care nu se realizează indicatorii de monitorizare riscă să dea banii înapoi chiar după doi ani de zile de la încheierea proiectului”, a spus Sorin Roşu Mareş.
Şeful OJFIR Bistriţa-Năsăud a mai adăugat că, la finalul proiectului, proprietarii de pensiuni au obligaţia să intre în circuitul turistic. „În acest moment, nu sunt foarte multe unităţi de cazare turistică finalizate. Cele opt-nouă câte sunt gata au autorizaţie. De exemplu, veţi vedea zilele acestea că are loc deschidere pensiunii de la Dobric. E o pensiune chiar la intrare în sat, aparţine SC Marochinăria Cleja SRL”, a spus Mareş.
SC Marochinăria Cleja SRL a obţinut bani europeni ca să construiască o pensiune P+M1+M2 şi să promoveze „valorilor turistice rurale în satul Dobric, comuna Căianu Mic, judeţul Bistriţa- Năsăud”.
Potrivit site-ului dobric.ro, printre obiectivele turistice care merită vizitate în sat e „Fântâna lui Viluca”, de unde „orice dobrican a băut apa măcar odată în viaţă”.
„Aici poţi face un popas pentru a-ţi potoli setea şi totodată pentru a ascultă istoria satului Dobric înainte de a-l parcurge, sat care îţi poate părea surprinzător de mic şi tăcut dacă nu stai să îi asculţi povestea. Odată ajuns în Dobric poţi intra în vorbă cu sătenii pentru a te convige de omenia localnicilor. De aici poţi să achiziţionezi curele de piele, chimire, harnaşamente pentru cai sau alte articole de marochinărie de la prima mână, dobricanii fiind recunoscuţi în ţară ca meseriaşi curelari, ei distribuind la nivel naţional astfel de produse. Meseria e cea mai răspândită din localitate fiind practicată o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp de aproape toţii sătenii”, scrie aici.
De asemenea, potenţialul turist e invitat să nu plece fără să vadă un deal mic numit ,,Coastă Crucii” al cărui nume provine de la străvechea cruce de piatră care, de sute de ani, neclintită, veghează asupra satului. Tot pe lista lucrurilor ce merită văzute sunt trecute: „Gura peşterii” situată la 0,5 km de la intrarea în localitate pe partea stângă lângă ,,Pârâul Peşterii”.
„După 400 m parcurşi din staţia de autobuz, o uliţă la stânga te cheamă să vizitezi actuală Biserică Penticostală din Dobric la care credincioşii se adună începând din anul 1971. Dobricul este recunscut în ţară şi peste hotare drept localitatea cu cel mai mare procent de credincioşi penticostali din ţară, ei reprezentând aproximativ 90% dintre locuitorii satului!”, mai notează site-ul dobric.ro.
Tot la Dobric, turistul mai poate vizita şi vechiul castel datând din secolul al XVIII-lea „ce se arată pe dreaptă, înconjurat de parcul şi copacii seculari, atâţi câţi au mai rămas, incontestabil principala atracţie a localităţii şi chiar a Văii Ţibleşului”. Aici funcţionează Mănăstirea Dobric, o insulă de ortodoxie într-o mare de neoprotestantism.
Sursa foto: Facebook Dobric Impact
🙂 Victore, tine minte de la mine: BOR este o GRUPARE INFRACTIONALA ORGANIZATA si nimic mai mult.
.
BOR o sa intre in acest an pe mana procurorilor.
.
O sa beneficieze de atentie sporita si pt. ca BOR este o unealta a RUSSIEI in Romania.
Americanii isi pun bazele aici, si au nevoie de o tara solida, nu de BOR sluga Rusiei.
Slavă Domnului pentru penticostalii din România! Ei ajută enorm țara aceasta printr-o natalitate ridicată și prin oameni de calitate cu suflet nobil!