Actualitate Politică

Satul românesc, încotro?

Doris Moldovan candidează pentru un mandat de deputat din partea Partidului Naţional Liberal.

Atunci când spunem că România este frumoasă, deseori ne referim la natură. Acest lucru înseamnă că natura, pământul, agricultura, obiectivele turistice, satul românesc, în general zona rurală este punctul nostru forte și de aici trebuie să pornim, dacă vrem ca România să meargă înainte.

Luând la pas comunele din județ, am auzit grijile, problemele, am văzut oameni stând la poartă fără să mai aibă nădejdea că le vin copiii plecați departe. O doamnă mi-a spus cu durere-n glas că: ”Toată lumea vrea la oraș, dar satul cui îl lăsați?”.

Ne întoarcem fața către sat, deoarece cred cu toată puterea că atunci când vom da valoare satelor, tradițiilor și obiceiurilor noastre, atunci România va crește!

Însă, mediul rural nu se va dezvolta doar printr-o lege, prin niște fonduri europene sau într-un an de zile. Avem nevoie de o colaborare între toate comisiile Parlamentare, pentru realizarea unei legi cu rolul de strategie a Satului Românesc, deoarece așa cum spunea marele agronom Gh. Ionescu Şişeşti agricultura este ”…o îmbinare armonioasă a tuturor ştiinţelor care există“.

Să reînvățăm tinerii să iubească satul.

În 1997, în România existau 238 de licee agricole, iar în 2011 mai erau doar 56 de licee tehnologice agrare. O scădere imensă, într-un domeniu complex, care ne oferă hrană, o activitate fără de care omenirea ar sfârşi.

Însă, tinerii se vor întoarce către sate doar când agricultura de subzistenţă, făcută cu sapa, furca, cu mâinile și cu multă trudă, se va transforma într-o afacere profitabilă făcută cu mașinării performante.

Agricultorul român, indiferent de vârstă trebuie să devină un adevărat fermier european.

Strategia pentru dezvoltarea Satului Românesc trebuie să facă sectorul agricol atractiv, iar fermierul român un pion important în arhitectura economică a statului. Este vitală transfomarea agriculturii româneşti într-un motor de creştere economică prin crearea de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural și garantarea veniturilor agricultorilor.

Măsuri:

Necesitatea renegocierii subvențiilor cu Uniunea Europeană. Fermierii din România primesc subvenții de 3 ori mai mici față de cei din alte state membre. Astfel, prin renegociere, oamenii vor beneficia de subvenții la nivelul celor din Occident.
Susţinerea agriculturii ecologice şi produse tradiţionale ca mărci înregistrate. România trebuie să pătrundă și să își consolideze o poziție de lider pe piața europeană a produselor bio.
● În domeniul industriei alimentare se dorește creşterea capacităţii de procesare a materiilor prime provenite din agricultură şi sporirea calităţii produselor agroalimentare prin îmbunătăţirea cadrului legislativ din domeniu.
● Elaborarea de programe naţionale pentru sectorul lapte şi legume-fructe: producţie, colectare, depozitare şi procesare.
● Consolidarea organizaţiilor profesionale ale producătorilor agricoli (grupuri de producători, asociaţii şi cooperative). Se va reglementa piața de legume-fructe cu ajutorul carnetului de legumicultor, certificatului de producător, cardului de acces în piață.

Nu spun că până acum nu s-au făcut lucruri, spun doar că este momentul să acordăm o atenție și mai mare zonei rurale.

Primul lucru de care mă voi ocupa, dacă voi ajunge în Parlament este dezvoltarea capitolului „Agroturism și Turism rural” din „Legea Turismului”.

Este momentul să ne întoarcem fața către satul românesc, așa cum o fac țările pe care le luăm drept modele.

Satul românesc, încotro? Dacă vrem să meargă înainte, acum este momentul să începem să-l dezvoltăm. Să facem o politică utilă, pentru oameni.

Satul românesc, înainte.

România Înainte!

(PE) PNL Bistrița-Năsăud

10 comentarii

  • Satul românesc, ală real, tradiţional, a murit iremediabil. O fi bine, o fi rău ? A rămas doar numele de sat şi o corcitură de năravuri – pe post de obiceiuri şi tradiţii – pretext de mâncat şi băut (mult şi pe gratis).
    Globalizarea a schimbat lumea şi omul în general şi în special pe românul tradiţional. L-a corcit, l-a amestecat cu alte culturi, de la care n-a asimilat mare lucru (bun).
    Ţăranii – câţi mai sunt şi se mai pot numi aşa, sunt bătrâni, fără dorinţe şi ambiţii mari.
    Restul, câştigă (greu) o pâine, pe terenul şi casa părinţilor lor, dându-se – cât pot – fermieri.
    Efectiv, chiar dacă s-ar dori şi ar exista interes şi aplecare asupra problemei, este practic imposibil de revitalizat satul românesc tradiţional.
    S-or face nişte corcituri de mod de viaţă ţărănesco-orăşăneşti, puternic manelizate şi telenovelizate, de unde nu-i mai putea alege strop de autentic.
    Nici ca idee (teoretică) nu mai găsim calea, d-apoi ca drum real ! Ne închinăm la tot ce vine din occident, singurul mod de viaţă recunoscut ca bun. Tot ce-i românesc piere ! Ajungem să constatăm că nu ni-i cu nimic mai bine nici cu coana UE în coaste, care ne-a cerut sufletul în schimbul unor „ajutoare” scump plătite.

  • Vorbește în numele matale, bre! Io și o sumedenie de prieteni și cunoscuți o să votăm băsiști și numai băsiști!

  • Sondajele de astăzi sunt in concordanță cu numărul de like-uri sau dislike-uri din comentarii. Oare nu vede nimeni că sunt minus 40-50 aprecieri negative la comentarii pro și plus 30-50 like-uri comentarii contra (la acest articol plătit de ei)? Mă refer la marii strategi de campanie liberală. Nu vedeți sondajele? O luați la vale rău de tot… E bai mare la PNL! Mesajul și comunicarea = varză. Scorul de la alegeri va fi catastrofal!

    • Și care-i problema? Urcă USR pe seama ” PSD+ PNL = aceeași mizerie! ” , ceea ce bucură un segment important al electoratului sătul de toți păcălicii care s-au îmbulzit la rosul CIOLANULUI după ’89.

    • Ai perfectă dreptate. Eu doar mă minunam cât de rupți de realitate sunt cei care plătesc asemenea articole

  • Doris te sustine foarte multa lume, vei ajunge in Parlament . Esti speranta noastra ca tu nu vei fi ca cei care au fost. Speram pt ca am vazut ca tu ai facut cate ceva si nu ai fost deputat sau primar. Te rog sa nu uiti de unde pleci si sa nu dezamagesti.

  • Dar, evident, aceşti „specialişti” sunt specialiştii falimentului Ceauşescu şi garanţii cei mai siguri ai… unui faliment catastrofal iminent. E de ajuns o brumă de inteligenţă (de un fel pe care nici un funcţionar ceauşist nu-l poate avea) pentru a-ţi da seama că România n-ar putea funcţiona firesc decât renunţând la astfel de specialişti şi dând toate funcţiile de răspundere pe mâna unor diletanţi care nu înţeleg toate acele principii nefaste cultivate de „specialişti”, în virtutea cărora ţara s-a scufundat în nămol şi va dispărea curând din orizontul Europei.

    Ioan Petru Culianu în Păcatul împotriva Spiritului

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.