Actualitate

Scafandru din Mureş, muşcat de o viperă la Colibiţa. Şarpele intrase în mâneca echipamentului

Un bărbat de 27 de ani din judeţul Mureş, care a venit la Colibiţa să facă scufundări împreună cu un grup de prieteni, a fost muşcat vineri după-amiaza de o viperă care intrase în mâneca echipamentului său. Un medic din grupul său i-a acordat primul ajutor, după care a fost transportat la Mureş.

Potrivit unor surse locale, bărbatul, un scafandru în vârstă de 27 de ani, a venit la Colibiţa să facă scufundări împreună cu alţi prieteni. La un moment dat, a ieşit pe uscat să mănânce, şi-a dat jos costumul, iar în momentul în care a vrut să îl îmbrace din nou a simţit o înţepătură. O viperă care intrase în mâneca echipamentului a fost cea care l-a muşcat. Din fericire, în grupul de prieteni era un medic şi acesta i-a acordat primul ajutor.

Turiştii au sunat la 112, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa a trimis un echipaj de la SMURD Prundu Bârgăului. Din fericire, tânărul era conştient. I s-au acordat îngrijiri medicale după care a fost transportat la Târgu Mureş.

Din cauza schimbărilor climatice şi a temperaturilor ridicate, viperele încep să se acomodeze în diferite zone ale judeţului, cele mai multe fiind în zona Colibiţa şi în Munţii Rodnei, pe platourile înalte, în zone stâncoase şi însorite.

Viperele atacă în general doar dacă sunt sâcâite şi se simt ameninţate, muşcătura reprezentând un mijloc de apărare. Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută; tumefierea (umflarea) zonei afectate; una sau două urme de înţepătură; semiconştienţa; alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Muşcăturile de viperă sunt rareori letale, dar ajutorul medical de urgenţă este necesar. Medicii recomandă ca, în cazul în care v-a muşcat o viperă, să nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi fiindcă ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator. Mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit.

Trebuie să luaţi o aspirină, nicidecum  alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul şi veninul ajunge mai repede la organe. În caz de hipotermie, acoperiţi-vă cu o pătură, menţineţi zona muşcăturii sub nivelul inimii, înlăturaţi veninul din jurul muşcăturii şi dezinfectaţi rana cu apă oxigenată, puneţi o legătură elastică tip garou între rană şi inimă (încetiniţi răspândirea veninului), mutaţi garoul dinspre rană spre inimă din 10 în 10 minute (preveniţi astfel cangrena), căutaţi ajutor medical specializat cât mai rapid posibil, în vederea administrării serului antiviperin.

Pentru a înlătura veninul aveţi mai multe opţiuni: o pompă de vid (aspevenin / venimex) e o opţiune foarte bună, dacă aveţi la îndemână; dacă aveţi leziuni, nu folosiţi cavitatea orală pentru a suge veninul, puteţi ajunge să vă otrăviţi voi înşivă; puteţi stoarce rana, însă deficitul acestei metode este că intensifică circulaţia sangvină în zonă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS