Social

Scandalul MHC de la Lunca Ilvei continuă. Punctul de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului

Scandalul microhidrocentralei de la Lunca Ilvei este departe de a se fi încheiat. Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, acuză Primăria Lunca Ilvei că a dat undă verde construcţiei în luna mai a acestui an în baza unui acord de mediu eliberat în urmă cu patru ani, deşi proiectul a suferit între timp modificări.

„Pentru proiectul microhidrocentralei de la Lunca Ilvei există un acord de mediu emis în 2012 de fosta conducere a Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (şef era Ştefan Mureşan, numit în funcţie de PDL -n.r.). Este adevărat că acel proiect nu prevedea traseul conductei de aducţiune prin fond forestier, nu era vorba de defrişări. În 2016, când beneficiarul s-a apucat efectiv de construit această microhidrocentrală, proiectul a suferit modificări. Constructorul are autorizaţie emisă de Primăria Lunca Ilvei în mai 2016, o aprobare de dezvoltare care îi permite să dezvolte proiectul. Între timp, pentru că am înţeles că au fost probleme şi au intrat cu conducta în fondul forestier – pentru că nu mai putea fi amplasată în priza drumului şi au schimbat soluţia pe lângă marginea drumului, acel drum fiind reabilitat prin fonduri europene şi este într-o garanţie de trei ani de zile – au fost obligaţi să schimbe traseul conductei, dar au intrat în fond forestier. Garda Forestieră s-a sesizat şi au venit la APM, dar abia după o lună de zile de la sesizarea Gărzii Forestiere, să facă scoaterea din fond forestier. Deci au inversat lucrurile pentru că acordul de mediu se eliberează înaintea scoaterii din fond forestier printr-o hotărâre a Gărzii Forestiere”, a explicat Sever Roman pentru Timp Online.

În această situaţie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a luat decizia să facă o nouă evaluare a impactului de mediu a acestui proiect cu proiectele cumulate de amenajări hidroenergetice pe râul Ilva.

„Totul se va termina cu o dezbatere publică după ce vom evalua în detaliu calitatea raportului de evaluare a impactului de mediu”, a spus Sever Roman.

La dezbaterea publică orice persoană interesată poate veni cu argumente pro sau contra acestei investiţii cu impact asupra mediului, APM fiind obligată să ţină cont de opiniile exprimate.

Microhidrocentrala de la Lunca Ilvei este construită de SC Hydroelectric Engineering SRL, o firmă de sub cupola Îndemânarea Construct, condusă de Darius Alexandru Simionca. Managerul companiei a declarat pentru Timp Online că are „autorizaţie, certificat de urbanism”.

„Suntem în regulă. S-au scris tot felul de neadevăruri, în special de Partidul Verde, au scris că am distrus un drum asflatat, că am tăiat un hectar de pădure. Total neadevărat. (…) Garda de Mediu a fost pregătită să mă amendeze cu un miliard. Le-am arătat autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism şi toate avizele care stau în spatele lor şi sunt în regulă. Mai mult ce pot să fac? Da, îmi pare rău că am construit o imagine în 20 şi ceva de ani cu firma Îndemânarea ca să o stric acum într-o jumătate de an cu nebunia asta cu microhidrocentralele. E un proiect pe care l-am cumpărat de la cineva din Cluj cu toate avizele şi i-am dat drumul. Singura problemă care a fost acolo a fost cu avizul de la Garda Forestieră, cu scoatere din fondul forestier. În certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie nu mi se cerea treaba asta. Neavând de unde să ştiu că trebuie, am început săpătura la conductă. După aproximativ 2-3 săptămâni au venit cei de la Garda Forestieră şi au făcut o sesizare. Văzând care e situaţia, am stopat, am plătit 180.000 de lei la Garda Forestieră Cluj o garanţie şi o scoaterea din domeniul forestier. Am făcut documentaţia împreună cu Ocolul Silvic Valea Ilvei şi am trimis-o la Cluj. Cei de acolo au stabilit că certificatul de la Mediu nu e valabil pe toată lucrarea şi că trebuie să scot unul doar pe conductă. Asta e toată povestea. Momentan suntem blocaţi la Agenţia de Protecţie a Mediului. De la Primăria Lunca Ilvei avem toate aprobările”, a mai spus el.

Foto: arhivă

19 comentarii

  • S-a mers pe principiul ,cine o sa ne opreasca ,incepem munca si gata avem toate sforile in mana.Dar au uitat cei de la Indemanarea ca si mamaliga mai explodeaza!!!

  • Imi amintesc ca in toate satele erau un canal al mori ce era un canal ce prelua apa din albia unui rau mai mare, urma un traseu mai scurt pentru a creste diferenta de nivel, apa trecea printr-o valtoare, moara, PRACTIC ERA UZINATA in termenii actuali si isi urma traseul unde se impreuna cu apa mama.
    Acum intreb si eu ca un nestiutor, stiind ca astfel de uzinari sunt chiar considerate ecologice, care e diferenta dintrea aceasta si aceste microhidrocentrale daca se pastreaza debitul salubru????

  • Am și eu o întrebare de ce este închisă circulația pe Iliuța în data de 28.11.2016 și 29.11.2016 intre orele 09.00 și 17.00?Parcă era vorba că nu se ating de drum!

  • Nici macar nu ne obosim sa iti raspundem, ca esti … ca noaptea daca vi cu asemenea exemple. Nu se poate face asa diferenta, intre o valtoare de tip dacica si tuburi de poli-propilena.

  • Situatia nu este deloc roza.Tocmai astazi a fost publicat in Monitorul Oficial,OG 85/2016.Se pare ca Uniunea Europeana ne trage de „urechi” .
    In alta ordine de idei,impactul asupra mediului este unul dezastruos,aducand mari prejudicii ecosistemului din zona pe termen mediu si lung.In ceea ce priveste drumul reabilitat din fonduri europene,in zona de santier e dezastru…vezi imagini pe ANCBP Bistrita-Nasaud.Probabil, ceea ce nu cunoaste constructorul,este faptul ca ONG-urile au facut sesizare Comunitatii Europene despre modul cum sunt mutilate apele de munte din Romania.Asteptam cu interes deznodamantul.

    • O MASURA EUROPEANA AR FI CA EI SA NU MAI CUMPERE LEMN SIN ROMANIA
      ei vin ca MARI INVESTITORI… si polueaza fundamentul FIINTEI UMANA prin salarii amagitoare la limita supravietuirii?

      cine-i scalv si cine-i caine?

  • Din articolul de mai sus inteleg ca pentru acest proiect s-a dat un acord de mediu in 2012 dar care nu a fost respectat de constructor. Si acum ce se intampla? Constructorul a taiat padurea, nu a respectat traseul, .etc…… Cine trebuia sa supravegheze corectitudinea lucrarilor? Conducerea de la mediu (şef Roman Sever, numit în funcţie de PSD ) vrea ca printr-un studiu sa valideze si sa introduca in legalitate lucrarile efectuate si considerate acum ilegale?

  • Draga PEHD ; nume de PET. Eu nu mai beau apa din tevi de polietilena mai bine de zece ani. O iau lunar de la izvorul acoperit din B-ta Bargaului, in drumul spre Colibita. Apa de la robinet imi spal ismenele, papucii si spal blidele si ma spal pe cur. Iolvon ?

  • Vad ca postacii MHC-istilor o dau pe-aici cu debitul salubru. De unde v-a venit ideea ca un rau nu are nevoie de tot debitul lui, ci doar de debitul salubru. Cum ar fi sa-i luam la padure 80 % din sol si sa zicem ca nu-i afectata? Iar in acest caz, debitul a fos stabilit la 66 de litri pe secunda. Cum naiba sa supravietuiasca o populatie de pastravi intr-un asemenea firicel de apa??

    • de multe ori debitul minim din zilele de vara este mai mic decat debitul salubru din perioada uzinarii…e doar o constatre
      si atunci ce faci cu pastrazii?
      te duci si-l iei de guler pe BUSU ca nu tine cu ursu?

    • Si dacă debitul minim e mai mic decât debitul de uzinare, ce cauți acolo, superinvestitorule?

    • daca ai avea o logica in a intelege ce citesti ti-ai da seama ca rezulta ca nu se uzineaza cand sunt debite mici… ci doar am semnalizat un fapt cand nu curge apa pe parau …voi eceologistii cum ajutati pestii?
      le duceti apa cu canistra sau mergeti pe centura?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS