Actualitate

Schimbare de comandă la Brigada 81 Mecanizată, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre

Colonelul Cristinel Colibaba (48 de ani) a preluat oficial comanda Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent Iulian Berdilă, fost comandant al marii unități din Bistrița (2015-2017).

Generalul de brigadă Cornel Scurt, care a condus Brigada 81 Mecanizată din mai 2020, a fost numit locțiitorul șefului Direcției Operații din Statul Major al Apărării, structură de specialitate care sprijină echipa de comandă în planificarea strategică şi conducerea forţelor armate.

La ceremonia de predare-primire a comenzii Brigăzii 81 Mecanizată au participat PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a oficiat serviciul religios alături de un sobor de preoți, subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreședintele CJ Camelia Tabără, primari, șefi de instituții.

”Acum mai bine de doi ani și jumătate, la preluarea comenzii, am promis că vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât. A sosit momentul să raportez ”misiune îndeplinită“ și să îmi asum provocările funcției în care am fost numit. Dragi camarazi, am scris împreună un capitol important, cu satisfacția obiectivelor îndeplinite la standarde de performanță ridicată. Vă privesc cu recunoștință, admirație și respect, sunt onorat de faptul că am fost comandantul vostru. A sosit momentul schimbării. Sunt convins că veți face față în continuare provocărilor și veți rămâne acolo unde vă este locul, ca mare unitate de elită a forțelor terestre, gata oriunde și oricând pentru îndeplinirea misiunii nobile de apărare a țării. Voi face totul să duc spiritul de om frumos al bistrițenilor și năsăudenilor acolo unde voi merge”, a spus fostul comandant, gen. de brigadă Cornel Scurt.

”Încrederea care mi se acordă mă onorează, dar în același timp mă obligă. Știu că pășesc într-o unitate cu tradiții vechi, care face cinste Armatei României atât în țară cât și în afara granițelor ei, iar acest lucru nu este posibil fără oameni bine pregătiți, profesioniști. Nu doresc în acest moment să îmi iau niciun angajament personal, intenția mea este ca împreună să facem ce trebuie astfel încât această unitate să își păstreze și, de ce nu, să își crească valoarea în rândul forțelor armate. Noul an ne oferă această oportunitate pentru că vine cu o nouă provocare, respectiv certificarea pentru prima dată a comandamentului marii unități și unităților subordonate ca structuri afiliate NATO, ce urmează să fie puse la dispoziția Alianței începând cu anul 2024. Sunt încrezător că experiența pe care am dobândit-o până acum și experiența dvs. de-a lungul anilor de instrucție și prin participarea la misiuni internaționale vor fi factori decisivi în atingerea acestui obiectiv și îndeplinirea cu succes a misiunilor. Împreună vom putea gestiona operativ prezentul și vom putea construi o viziune coerentă a viitorului”, a afirmat noul comandant, col. Cristinel Colibaba.

”Mă bucur că am avut ocazia să revin în Garnizoana Bistrița și să fiu parte a progresului continuu pe care Brigada și l-a asumat. Sunteți una dintre cele trei brigăzi prioritare ale Forțelor Terestre și v-ați îndeplinit cu priosință această asumare. Sunteți beneficiari direcți ai unor programe majore de achiziții, un exemplu fiind noile transportoare Piranha, pe care va trebui să le tranformați în capabilități, importante pentru România și pentru întreaga regiune. Sunteți consacrați deja în exercițiile executate cu aliații, iar semnalele pe care le primim despre Brigada 81 sunt unele foarte bune. N-am avut nicio îndoială că gen. Scurt își va duce la îndeplinire misiunea asumată. Mandatul pe care îl preia col. Colibaba este unul plin de noi proiecte și îi trasez o misiune de suflet, de a ține la principalul proiect: militarul”, a spus gen.-lt. Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

”Folosesc fiecare prilej pentru a scoate în evidență importanța pe care garnizoana militară o are pentru comunitatea bistrițeană din toate punctele de vedere: al securității, economic, social. Din această perspectivă, comandantul Brigăzii, dincolo de poziția în ierarhia militară, este o personalitate a orașului. D-le gen. de brigadă Scurt, camarazii dvs. vă apreciază calitățile profesionale și nu numai, noi vă apreciem ca om. Vă mulțumesc pentru modul în care ați amprentat viața socială a orașului, vă doresc mult succes și vă mulțumesc că vă asumați statutul și de bistrițean. Înțeleg că rămânem pe mâini sigure. D-le col. Colibaba, bine ați venit la Bistrița, municipalitatea vă este alături. Să dea bunul Dumnezeu vremuri de pace”, a menționat primarul Bistriței, Ioan Turc.

”Am avut o relație de colaborare foarte strânsă între Instituția Prefectului și Brigada 81 Mecanizată. D-le gen. Scurt, mult succes în noua misiune și sper să duceți cu dvs. sufletul acestui județ. D-le col. Colibaba, ați venit într-un oraș cu oameni serioși, iar unitatea dvs. este pusă pe șinele care trebuie să ducă la ținta propusă. Vă urez să mențineți cu bine frâiele acestei mari unități”, a spus subprefectul Ioan Zăgrean.

Colonelul Cristinel Colibaba, originar din jud. Suceava, a condus Statul Major al Batalionului 151 Infanterie Iași, Batalionul 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu” Focșani, comandând un batalion românesc în Afganistan, în 2012, precum și Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei ”Brave Hearts” în misiunea Resolute Support din 2017-2018, tot în Afganistan. În ultima perioadă a fost șef al operațiilor iar apoi locțiitorul comandantului Comandamentului Componentei Terestre de la Statul Major al Forțelor Terestre. De-a lungul timpului, a primit numeroase distincții, decorații și titluri.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS