Actualitate

Școala BOR a intrat în rețeaua Ministerului Educației. Va avea o ”consistentă componentă moral-creștină”

Școala Primară ”Sfântul Stelian”, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, intră, de astăzi, în rețeaua unităților de învățământ din Bistrița, o solicitare în acest sens fiind transmisă Consiliului Local Bistrița care se va întruni într-o ședință extraordinară online.

Solicitarea unităţii de învăţământ este motivată de faptul că, prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4973/23.08.2021, s-a acordat autorizaţia de funcţionare provizorie Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului pentru unitatea de învăţământ preuniversitar particular „Şcoala Primară „Sfântul Stelian” din municipiul Bistriţa.

”Școala noastră are ca fundament al educației și dezvoltării principiile creștine. Atât prin forma tradițională de învățământ, cât și prin prin programul after-school vom asigura un climat motivant pentru învățare în care va prima creativitatea și moralitatea astfel încât elevii să atingă potențialul maxim prin educație. Programul extracurricular al școlii are o consistentă componentă moral-creștină”, se arată în filmulețul de prezentare de mai jos.

https://www.facebook.com/tudor.mudure/posts/2952758948320877

Amenajarea Centrului Socio-Educațional ”Grigore Pletosu” în clădirea în care a funcționat liceul de muzică de pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4, în apropierea Bisericii “Sf. Trei Ierarhi”, a început în toamna anului 2019, intenția Bisericii Ortodoxe fiind aceea de a avea aici un centru care să găzduiască o școală cu profil teoretic, cu nivel primar, gimnazial și pe viitor și liceal, o cantină socială pentru copii cu posibilități precare, un centru educativ after-school și o capelă. De asemenea, sub cupola așezământului educațional va fi și sediul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița.

”Funcționarea unei școli care va fi patronată de Biserică va însemna de fapt o mai mare acoperire a nevoilor societății, iar rolul nostru este de a veni în întâmpinarea acestor nevoi prin programe concrete și aplicate. Dorim să venim cu o ofertă educațională în care să primeze accentul pe educație ca fundament al dezvoltării umane, în complementaritate cu educația morală ca mecanism de dezvoltare spirituală”, spunea pr. Tudor Mudure.

Potrivit acestuia, sub cupola așezământului educațional va fi și sediul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița.

Grigore Pletosu a fost întâiul protopop ortodox al Bistriței și profesorul lui George Coșbuc. S-a născut la 9 iunie 1848, în Chintelnic, jud. Bistriţa-Năsăud, și a decedat în 4 nov. 1934, în Bistriţa, fiind înmormântat în curtea Bisericii ”Sfinţii Trei Ierarhi” de pe str. Al. Odobescu. A urmat studiile la Gimnaziului grăniceresc din Năsăud (1863-1871), la Institutul Teologic din Sibiu (1871-1874), continuând la Facultăţile de Filosofie ale Universităţilor din Leipzig şi Budapesta (1874-1878). A fost profesor suplinitor (1878) şi definitiv (1882) de Română şi Filosofie, precum şi catehet pentru religia ortodoxă la Gimnaziul din Năsăud, până la pensionare (1909). Preot în 1892, hirotesit protopop în 1896, din 1909 ales protopop al Bistriţei, iconom stavrofor (1928), membru în ‘Sinodul’ Arhiepiscopiei Sibiului şi apoi al Episcopiei CIujului, membru în Congresul Naţional Bisericesc al Mitropoliei Ardealului, asesor consistorial onorar (1903), preşedinte al secţiei şcolare a Astrei.

8 comentarii

  • Deschiderea la Bistrita a Școalii Primare ”Sfântul Stelian”, patronată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în clădirea monument istoric, în care a funcționat Liceul de Muzică, situată în Bistrița pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4, vis-a-vis de Biserica “Sf. Trei Ierarhi”, reprezintă primul pas în conturarea unui pol al ortodoxiei bistritene. După cum se stie, Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat înainte de 1989 la Biserica „Sfintii trei ierarhi” cunoscută si sub numele de „Catedrala Ortodoxa” de pe str. Alexandru Odobescu, nr.5. De altfel Biserica de pe Odobescu, a fost primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română al poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea.
    Cu toate acestea, Biserica ortodoxă a pus tot mai mult stapanire pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista. Este vorba de biserica din Piata Unirii din Bistrita (fosta a minoritilor), care impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate in 1893 de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Dupa cumparare, au fost efectuate ample lucrari de reabilitare interioara si de adaptare la nevoile cultului greco-catolic. De asemenea, porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi. In vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici. Ba mai mult, ortodocsii au pus stăpânire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul. Este o dovada clara de lipsa de bunavointa, care nu are nici o legătură cu morala crestină, dar si o incalcare a legii retrocedarilor.

  • Pentru respectarea adevarului trebuie sa afirmam urmatoarele:1.Biserica Ortodoxa din Bistrita nu s-a nascut prin Catedrala de pe Odobescu.Au fost bisericute din lemn cu mult timp inainte.2.Denumirea de CATEDRALA se da unei Biserici unde slujeste constant un episcop.Nici pe Odobescu ,nici la Coroana nu sunt centre episcopale.Ba mai mult .se afirma Catedrala Protopopiatului!? De cand protopopii au rang de episcopi? 3.Majoritatea protopopilor au fost de la Biserica de la Coroana,asa se si explica faptul ca,fiind numai 2 Biserici Ortodoxe in Bistrita,majoritatea mostenirilor au revenit Bisericii de la Coroana.Onorabil ar fi fost ca aceste bunuri sa se imparta intre toti mostenitorii!!!4.Ca greco_catolici au pierdut Biserica de la Coroana,nu este vina ortodocsilor de rand! Stim toti asta.5.Daca scoala aceasta va aduce un plus pt cultura si moralitatea noastra,sa dea bunul Dumnezeu sa fie intr-un ceas bun,Viitorul va vorbi.

    • Dar a cui e vina că vechea biserică protopopială (biserica Coroana) și sediul protopopesc greco-catolic (fostul ansamblu mănăstiresc al minoriților franciscani) a ajuns în mâna ortodocșilor? Usturoiul de la masa bogaților nu miroase…, nu? Mai mult, după 1989, BOR ca să nu să retrocedeze bunurile dobândite pe nedrept, a pus totul în (in)justiție (cu stil și persuasiune) pentru a avea în și un final, o acoperire așa-zis juridică!!! Despre cea morală, nu avem ce discuta, pentru că lipsește… Istoria aruncată la gunoi, strămoșii ignorați sau cosmetizați după nevoia prezentului, eroii locului uitați sau înlocuiți cu iluștrii necunoscuți veniți de peste munți… Ce mai…, trăim și încurajăm surogatul în locul originalului!

    • Lângă intrarea din dreapta spre naos este un intrând în perete și acolo se vede o parte din peretele vechi al bisericii ( pictat, posibil acoperit de noile renovări… pictură ortodoxă) . Zidul actual l-am integrat în construcție pe cel vechi. Oare cum de? Ce ne ascunde istoria. Oare aceași istorie care nu pune preț pe zidul descoperit în fața Palatului Culturii și pe cetatea care a dat denumirea unei zone -Sub Cetate. Care este povestea reală cu acest oraș?

  • Ce să-ți spun Raby! Singurele biserici sfărâmate de comuniști au fost cele dărâmate cu aprobarea Patriarhului Teoctist. Comuniștii au înscris Biserica Minoriților din Bistrița in lista monumentelor istorice si s-au referit la ea întotdeauna folosind numele adevărat, cel de „Biserica Minoriților”. Falsificarea masivă a început doar după 1990 când în mod penibil i s-a spus biserica ortodoxa Coroana, de la Hotelul din apropiere, botezat și el după hotelul din romanul de ficțiune Dracula. Mai aproape de zilele noastre niște impostori cu pretenții de istorici i-au inventat un trecut mănăstiresc ortodox în urma cu 1000 de ani. În toată țara nu există un exemplu mai flagrant de încălcare a drepturilor comunității greco-catolice. O biserică catolică de 800 de ani deținută abuziv și prin minciună și în zilele noastre. Renovarea din ultimii ani s-a facut din bani publici.

  • Draga Raby morala crestina spune ca sa nu pastrezi un lucru care nu-ti apartine deoarece devine furt. Cum sa-ti dai medalii si diplome pentru reusita furtului??? In timpul comunismului daca declarai ca biserica a fost greco catolica si ca din ’48 este interzisa, te lua securitatea la ochi si la bastoane… acum ca este oarecum libertate si democratie adevarul trebuie spus.

  • Poți polei cu aur, un bun furat, rămâne furat. Nu poți să te mândrești că ai investit și ai susținut o hoție și ai șters urmele lăsate de înaintași. Oare, asta vor învață elevii în școala BOR? Furtul este permis în biserica ortodocsă. Se pare că da, și tot poporul creștin ortodox aplaudă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.