Actualitate

Tânăr de 22 de ani, condamnat la închisoare cu suspendare fiindcă a condus beat, își spune povestea

(VIDEO) Un tânăr de 22 de ani, condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare după ce a fost implicat într-un accident rutier pe fondul consumului de alcool (0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat), a acceptat să vorbească cu polițiștii despre experiența sa, în speranța că alți tineri ar putea învăța ceva din ea.

Accidentul s-a petrecut în luna mai a anului 2019 când el avea 19 ani.


”După ce am băut peste măsură singur, dimineața cam pe la ora 9.00, am vrut să mă duc în oraș să îmi mai cumpăr altceva. Am luat mașina. Maică-mea a vrut să mă oprească, nu a putut. Am luat mașina, am vrut să merg în oraș, dar m-am întors din drum și am spus că mă duc înapoi acasă. Pe drum însă, fiind băut, am pierdut controlul asupra volanului, am intrat într-un cap de pod și m-am răsturnat pe partea cealaltă a drumului”, a relatat el.

”În spatele tuturor dosarelor penale întocmite de polițiști sunt poveștile de viață ale unor persoane care trec prin experiențe extrem de neplăcute. În spatele oricărui accident rutier, pe lângă persoanele implicate direct, mai sunt și victimele colaterale: mamă, copil, frate, ori prieteni ai celor implicați. Pentru aceștia, povestea poate fi la fel, dacă nu mai tristă.

Din experiența polițiștilor rutieri, cei care administrează probe în astfel de dosare penale, toți cei implicați direct dezamăgesc prin fapta lor pe cineva drag, iar regretul cu care se confruntă este, în multe situații, extrem de greu de gestionat ( apăsător).

Atunci când vine vorba despre prevenirea și conștientizarea participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație, polițiștii folosesc toate argumentele pe care le au la îndemână. Și dacă pedepsele pecuniare, ori cele cu închisoarea nu sunt de ajuns să îi facă, în special pe cei tineri, să se gândească de două ori înainte să ia o decizie proastă, ar putea experiența unui tânăr care ”a trecut pe acolo”.

Îi spunem ”Dani” și îi mulțumim că a acceptat să vorbească deschis despre o experiență neplăcută

”Dani” și-a dezamăgit mama, cea care a încercat din răsputeri să îl oprească. TU PE CINE AI DEZAMĂGI CEL MAI TARE?”, informează IPJ.

Testimonialul a fost realizat în cadrul proiectului preventiv DINCOLO DE APARENȚE – experiențe de tip ”carte vie”, desfășurat de Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității în colaborare cu Serviciul Rutier și Serviciul de Probațiune Bistrița-Năsăud.

Etichete

7 comentarii

  • Solutia pe care am propus-o la IPJ in aceasta vara, a fost despre un proiect cu fonduri europene la nivelul judetului sau chiar la nivel national, care sa cuprinda, printre altele, prezentari in cadrul tuturor scolilor, pe parcursul intregului an scolar, despre cauzele care duc la accidente. Parerea mea este ca trebuie sa vada toti liceenii, in salile de clasa, imagini foto/video de la locul accidentelor cu motivul care a dus la producerea acestora. Este nevoie de un soc emotional, inclusiv la cei cu varsta sub 18 ani, deoarece multi tineri sub aceasta varsta isi pierd viata in accidentele produse de „prietenii” lor care sunt la volan si sunt incepatori. Adica ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a urca in masina condusa de un incepator, care porneste dintr-un club/discoteca spre casa sau la o „plimbare”. Un exemplu concret pe care il pot da, este accidentul de la calea ferata din Viisoara, in care au decedat cativa tineri, iar multi dadeau vina pe administratia locala deoarece nu a instalat semafor/bariera, desi au mai avut loc accidente in acel loc. Nu vreau sa supar pe nimeni amintind de acel accident dar, eu nu as lasa copilul meu, incepator cu permis de 6 luni, sa mearga la drum insotit de alti minori. Nu vreau sa acuz soferul sau pe cineva din familia respectiva pentru ca nu stiu daca a oprit la indicatorul de la calea ferata pentru a se asigura, chiar daca in acea perioada stiu ca erau buruieni inalte, necosite pe langa linia ferata care reduceau foarte mult vizibilitatea. Bineinteles ca mai sunt si alte detalii care ajuta sa te asiguri, in situatii fara vizibilitate la calea ferata nesemaforizata, mai ales noaptea.

  • E un prim pas dar nu îndeajuns suficient în a vorbi de experiențe personale.
    Mai eficient e introducerea în educația copiilor, a adulților reflexul de a împiedica persoanele care au consumat alcool de a urca la volan. Creșterea presiunii imediate în jurul celor care consumă și se urcă la volan.
    Refuzul de a urca, denunțarea la poliție.
    Dar trebuie prevăzute și alternative.
    Funcționează bine programele care de exemplu încurajează tinerii care au consumat alcool să ia un taxi. Companiile de taxiuri ar putea îmbarca în program , plata la sosirea la domiciliu de către părinți sau responsabili, adică odata persoana înscrisă în baza de date a taximetriștilor , aceștia să aibă garanția că primesc plata transportului de la părinți-(formă de creditare). Orice părinte ar vrea să-și vadă întreg copilul sănătos la mijloc de noapte decât să se gândească cu groază ca urcat beat…
    Un alt program care funcționează extrem de bine și la care multe baruri și restaurante aici au îmbarcat, privind prevenția accidentelor și a agresiunilor sexuale la femei, este în rolarea localurilor în programul Angel’shot, Angela, Angelot… principiul e următorul.
    De fiecare dată când o persoană se simte vulnerabilă comandă o băutură- Angela fără gheață( persoana vrea să rămână în siguranță în interiorul localului, angajații o vor ajuta să găsească un colț până ce persoana decide, Angela cu gheață- persoana vrea să fie acompaniată la exterior ca să ia un taxi etc…, Angela cu lămâie..agresiunea sexuală a avut loc , poliția chemată..
    Se pare că funcționează în prevenție, odată ce angajații barurilor sunt formați.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS