Actualitate

Școala de Mers pe Munte #5. Înscrierile, deschise

Asociația Tășuleasa Social organizează o nouă ediție a Școlii de Mers pe Munte. Este a cincea oară când iubitorii de drumeții pot învăța cum să meargă responsabil pe munte. Înscrierile se pot face în perioada 12 mai – 16 iunie, AICI


Școala de Mers pe Munte te învață să asculți muntele! Proiectul continuă pentru al 5-lea an consecutiv cu încă 8 grupe. Vom selecta 200 de persoane și vom merge împreună pe munte la peste 2000m altitudine. În cele 4 ediții desfășurate, 1.000 de persoane începătoare au ˝absolvit˝ cursurile proiectului, iar majoritatea au caracterizat școala astfel: inspirațională, educativă, extraordinară, emoționantă, plină de energie sau prietenoasă.

A merge pe munte poate fi o pasiune, un sport, o activitate recreativă – dar oricare dintre acestea presupune o serie de cunoştinţe referitoare la tehnici, echipament, orientare în teren şi în primul rând atitudine responsabilă faţă de munte. Astfel de cunoştințe se dobândesc de multe ori cu preţul unor greşeli trăite pe propria piele, iar pentru cei norocoşi din experienţele trăite de alţii. Rareori le găsim prezentate exhaustiv în formă didactică şi practică. Noi, cei de la Tăşuleasa Social credem că astfel de cunoştinţe ne sunt de folos şi dincolo de domeniul lor specific, lecţia muntelui ajutându-ne să devenim mai omenoşi, mai solidari, mai sensibili la frumos şi mai responsabili faţă de natură.

Școala de Mers pe Munte este un proiect destinat persoanelor adulte din România și Republica Moldova, în cadrul căruia se prezintă cunoştinţe teoretice și practice în mod structurat. Proiectul contribuie, în acest fel, la valorificarea potenţialului turistic al zonei: Munţii Călimani îi întâmpinã pe turişti cu locuri şi peisaje spectaculoase, cu un parc naţional, o amplă reţea de trasee turistice şi localnici primitori. 

Obiectivul principal al proiectului este instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ și sănătos prin dobândirea cunoştinţelor necesare mersului pe munte şi prin punerea acestora în practică. Obiectivul secundar este acela de a pune în valoare potențialul natural al Munților Călimani, a Țării Dornelor și al împrejurimilor.

Se pot înscrie persoane neexperimentate/”începătoare” cu vârsta peste 18 ani, care sunt interesate să afle mai multe despre drumeţie şi geografie montană, mediu înconjurător şi protejarea acestuia, precum şi legătura dintre aceste noțiuni și voluntariat. În primul rând te înscrii completând un formular în perioada 12 mai – 16 iunie. Persoanele selectate vor fi repartizate aleatoriu într-una dintre cele 8 grupe (menționăm că nu vom lua sau repartiza grupuri de prieteni într-o grupă). Vei participa timp de 2 zile la workshop-uri în campusul Tășuleasa Social, în cadrul cărora vom vorbi despre: orientare turistică, campare, pregătirea echipamentului, decizii în situații neprevăzute, noțiuni de prim-ajutor, despre etică pe munte și multe altele. În următoarele 2 zile și 2 nopți, împreună cu instructorii grupei, vom aplica cele învâțate într-o drumeție cu campare și dormit la cort, în Munții Călimani.

Cursurile vor fi susținute de persoane iubitoare de munte, atestate, cu o vastă experiență în instruirea și organizarea de drumeții montane (fiecare grupă va avea în componență și câte 2 persoane Salvamont). Totul se va desfășura într-un cadru profesionist și ne vom bucura să revedem o parte din instructorii ce au inspirat grupele trecute precum: Teodor Tulpan, Vasile Cipcigan, Jean Cifor sau Tibi Ușeriu.

Școala de Mers pe Munte începe în campusul de la Tășuleasa Social din Pasul Tihuța, sat Piatra Fântânele, jud. Bistrița-Năsăud. Dacă ajungi la Piatra Fântânele cu autocarul, până la campusul Tășuleasa Social poți veni pe jos (2,5km). Dacă ajungi cu automobil propriu, poți parca la noi în curte. Intervalul orar în care se poate ajunge la Tășuleasa este 10-13, începând cu ziua 1 în care participantul a fost programat. Intervalul orar în care se pleacă de la Tășuleasa este 11-13, în ziua 5. Fiecare participant trebuie să își asigure transportul pănă la/de la noi. Putem oferi sugestii de transport pentru fiecare oraș de unde veniți (orar, trenuri, autobuze etc). De asemenea, veți fi puși în contact cu alte persoane din grupa voastră care vin cu automobil propriu. Odată selectați, vă vom oferi mai multe detalii prin e-mail.

Înscriere: 12 mai – 16 iunie 2019 (ora 23.59*) – se citesc condițiile de participare și se completează formularul
Selecție*: 17-20 iunie – vom trimite un e-mail cu răspunsul nostru, pozitiv sau negativ
Confirmarea locurilor de către participanți: 20 – 26 iunie
Completarea locurilor neocupate: 26 – 30 iunie
Desfășurare: 31 iulie – 18 august – cele 8 grupe vor veni în intervale diferite de timp

* Selecția va fi făcută de un juriu format din 5 persoane care va evalua individual fiecare formular. Acestea vor primii diferite punctaje, iar aplicațiile cu cele mai mari punctaje vor fii selectate să participe. ** Pentru șanse sporite de selecție, înainte să vă înscrieți, vă recomandăm să participați la unul dintre cele 5 workshopuri din țară sau să vizualizați videoul live de prezentare a proiectului de pe pagina de Facebook.

Punem la dispoziţie spaţii de cazare în cabane dotate cu grup sanitar (6 paturi/cameră), sală de mese şi spaţii optime pentru susţinerea cursurilor specifice; Se asigură materiale de calitate necesare drumeției pe munte (cort, sac de dormit, izopren, rucsaci, de la branduri precum Marmot, Petzl, Coleman, Primus etc); Pentru că siguranța este unul dintre aspectele noastre prioritare am încheiat și anul acesta o asigurare de sănătate tuturor cursanților pentru zilele în care participă la proiect. De asemenea, avem truse medicale în timpul drumeției și persoane competente să ofere primul-ajutor; Sunt asigurate 3 mese pe zi, în fiecare dintre cele 4 zile ale Școlii de Mers pe Munte. Persoanele vegetariene vor avea de asemenea un meniu specific. Este asigurat transportul între Tășuleasa Social și Munții Călimani; Daca aveți nevoie de consultanță, sfaturi prietenoase și alte informații le transmitem cu drag prin email sau prin pagina de Facebook.

Pentru că ne dorim să implicăm cât mai multe persoane în acest proiect, fiecare participant selectat va trebui să contribuie cu suma de 100 lei. Prin această donație autosusții proiectul și astfel pot participa în plus 50 de persoane începătoare ca și tine. Pe lângă asigurarea transportului propriu, curiozitate şi entuziasm, vei mai avea nevoie doar de o pereche de bocanci şi de haine adecvate activităţilor outdoor la altitudine (vi se vor furniza detalii suplimentare după selecție). De restul de ocupăm noi. Fiți bineveniți!

Mai multe detalii, pe www.tasuleasasocial.ro.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS