Actualitate Recomandări

Școlile care au strâns 11 tone de deșeuri reciclabile, premiate pentru hărnicia lor

(FOTO) România are un nivel general de colectare selectivă și de reciclare scăzut. Dacă țara noastră nu reușește să atingă țintele de colectare a deșeurilor, începând cu anul 2020 va plăti amenzi foarte mari. Prin educație se pot face însă pași spre direcția corectă, așa cum se întâmplă în județul Bistrița-Năsăud unde circa 400 de elevi de la 28 de școli din Bistrița au răspuns DA proiectului ”Provocare la reciclare!” și au adunat peste 11 tone de deșeuri reciclabile.

Programul de educație ecologică ”Provocare la reciclare” a ajuns la ediția a șasea, iar progresele se văd, spune Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

”Progresăm de la an la an. Anul acesta, am demarat proiectul la sfârșitul lunii ianuarie 2019 cu 28 de școli înscrise în proiect și cu aproape 400 de copii. Până la sfârșitul lunii mai a.c. s-a colectat o cantitate de 11.367 de kg de DEEE-uri, 465 de kg de baterii uzate 86,6 kg de becuri, o cantitate impresionantă pentru termenul scurt de 6 luni. Aceste deșeuri nu puteau fi colectate fără sprijinul părinților și bunicilor, deci mesajul e profund, a ajuns la toată familia. Aceste tipuri de deșeuri sunt peruculoase și nu trebuie să ajungă la groapa de la Tărpiu, iar copiii au înțeles foarte bine acest lucru. Ele trebuie colectate separat. România și-a asumat niște ținte ambițioase. Noi trebuie să colectăm DEEE-urile care rezultă din televizoare, frigidere și altele pe care trebuie să le reciclăm. 65% din cantitatea de deșeuri de pe piață trebuie reciclate selectiv până în 2020. În toate cele 28 de școli înscrise în curs și nu numai există kit-uri de colectare. Desigur și în supermarketuri sunt locuri de depozitare a deșeurilor de acest tip”, a spus Sever Roman.

Nouă dintre cele 28 de școli participante la proiect, care au strâns cele mai mari cantități de deșeuri, au primit câte un aparat multifuncțional. Au mai fost premiați și profesorii coordonatori.

Cea mai mare cantitate a fost adunată de către elevii claselor gimnaziale de la Liceul ”Prundu Bârgăului” – 1839 de kg de DEEE-uri, Școala Gimnazială Șieuț – 1112 kg, Școala Gimnzială ”Avram Iancu” Bistrița – 746 de kg sau Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița – 730 de kg.

Parteneri alături de APM Bistrița-Năsăud în acest proiect au fost Inspectoratul Școlar Județean și Asociația RoRec.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.