Nu-mi amintesc decât faptul că am trăit o experiență groaznică și, imediat după ce am oprit mașina, am coborât și l-am lăsat în plata Domnului. Nici într-un caz nu aveam ce învăța de la un astfel de individ complet iresponsabil.
Al doilea instructor ținea tot timpul mâna pe volan, ceea ce m-a scos din minți fiindcă mi-a dat un profund sentiment de nesiguranță. Abia de la al treilea instructor am avut de învățat. La prima lecție, chiar el a condus mașina în afara orașului, pe un drum necirculat. Am învățat acolo să pornesc de pe loc, să schimb viteze, să plec din pantă, să dau cu spatele. Am învățat să am controlul asupra mașinii.
De o vreme, cam îndelungată, ce-i drept, am senzația că primul meu instructor s-a multiplicat. Orașul e plin de mașini-școală și de elevi care merg cam cu 0,1 km la oră, toți pe banda de depășire. Nu se dau la o parte orice ai face ca și cum, dacă și tu ai fost odată elev, trebuie să fii condamnat pentru restul vieții la „compasiune” pentru neinițiați.
Personal, nu am compasiune pentru nimeni fiindcă eu am învățat să conduc în AFARA orașului. Am scris cu majuscule în caz că există vreun instructor care citește acest ziar și are probleme de înțelegere. Am testat pe propria-mi piele două stiluri de urmat școala de șoferi, unul prost și altul bun și pot spune că, grație stilului bun, am ajuns să conduc printre mașini și sensuri giratorii mai întâi noaptea (nu la ore de vârf) și abia apoi, spre sfârșitul orele obligatorii, în mijlocul aglomerației. Toate aceste decizii îi aparțin însă instructorului care poate să te învețe bine sau prost. Dovada că cei mai mulți dintre acești domni care dau lecții de șofat sunt pur și simplu incompetenți e numărul mare al bistrițenilor care stau cu orele și blochează un sens giratoriu fiindcă se tem să treacă. Și mai mare e cel al ciudaților care se țin cu ambele mâini de volan, au capul în parbriz și merg pe banda de depășire cu 0,1 km la oră.
Poliția spune că școlile de șoferi au anumite trasee pe care trebuie să le respecte. Nu știu dacă e așa. Eu dau peste mașini-școală peste tot. Nu am auzit, până acum de nicio sancțiune dată instructorilor care, în prima oră cu un elev, îl duc direct în centru ca „să-l călească”. E un cretism major care nu ar trebui lăsat la întâmplare.
Nu știu cine sunt instructorii autorizați din Bistrița și habar nu am cum au obținut autorizațiile, dar cred că e momentul ca acești oameni să fie testați ei înșiși înainte să scoată pe bandă generații întregi de șoferin incompetenți.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu