Actualitate

Şcolile, învinse de ”dictatura” elevilor şi părinţilor. Poziţia ISJ despre uniforme, fumat, ieşit din şcoală

Pentru siguranţa lor, elevii ar trebui să poate uniforme şi să nu iasă din incinta şcolilor între orele 8.00 şi 14.00, consideră inspectorul şcolar general Camelia Tabără. Niciuna dintre aceste reguli nu este însă respectată întrucât există un soi de „dicatură” a elevilor, adesea susţinuţi în lupta antisistem şi de părinţi.

Întrebată într-o conferinţă de presă dacă i se pare în regulă ca elevii să iasă din incinta şcolilor în timpul programului şi cum apreciază acel du-te vino din perioada pauzei mari, inspectorul şcolar general Camelia Tabără a răspus: „În mod normal, elevii nu ar trebui lăsaţi să plece, ar trebui să stea în şcoală, însă atunci când vii cu o măsură forte de genul acesta, lucrurile nu ies cum vrei. A încercat Grigore Moisil şi s-a prezentat Consiliul elevilor la Consiliul de Administraţie al unităţii cu o petiţie semnată de 300 de copii care nu erau de acord cu măsura. Sunt într-adevăr şi situaţii excepţionale în care copiii trebuie să plece. Pot apărea probleme medicale, sunt situaţii când părinţii îi învoiesc. E foarte greu să găseşti acest echilibru. În mod normal, copiii trebuie să stea în incinta şcolii între 8.00 şi 14.00. Şcoala trebuie să le asigure un chioşc alimentar. Sunt soluţii să vii cu mâncarea de acasă şi să nu ai de ieşit din şcoală. În momentul în care boldezi acest ton, de la comuniştilor, de la proteste şi ameninţări pe toate le auzi”.

Camelia Tabără a explicat că, pe vremea când era director la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa a încercat „acest ton foarte clar şi hotărât”: „Au fost părinţi care mi-au spus că, în condiţiile în care o să-i ţin pe elevi cu forţa, o să se simtă ca la închisoare copiii şi că trebuie să îi ducă la psiholog”.

„Noi, ISJ, nu putem impune asta decât în termeni de recomandare ca elevii să nu iasă din incinta şcolii, iar eu cred că tonul este nu cu forţa, ci cu înţelegere din partea tuturor. Copiii sunt în siguranţă dacă se află în incinta şcolii, mâncare se poate cumpăra şi până ajungi la şcoală. Eternul argument pentru care vor să iasă e mâncarea. Din punctul meu de vedere, la cum e configurat şi Colegiul Tehnic Grigore Moisil, e extrem de periculos să se foiască acolo 500 de copii care, în 20 de minute, vor să îşi ia ceva de mâncare. Soluţia e să-şi ia copiii mâncare de acasă sau în drum spre şcoală. Oricum, trebuie să-şi pună problema împreună profesori, elevi, părinţio şi să vadă cum o rezolvă. Dacă există acelaşi ton de la director până la profesorul de serviciu, copiii învaţă că există reguli şi e de dorit ca şcoala să îi înveţe că trebuie respectate. Peste tot în lume, şcolile care au un anumit nivel de reguli pe care le respectă sunt şcolile cele mai apreciate şi cu rezultatele cele mai bune. Copiii, de mici, învaţă că, în această lume, nu putem trăi decât cu respectarea unor reguli. Până al urmă, asta e menirea şcolii”, a spus inspectorul general.

În ce priveşte uniformele, inspectorul general a declarat că acestea „trebuie să existe într-o formă minimală”. „Trebuie să fie asigurate însemne sau elemente de particularitate pentru siguranţa şi securitatea copiilor. De implementat, menţinut şi susţinut e complicat atât timp cât nu îi ai alături pe părinţi care să nu îi trimită de acasă dacă nu au uniforma completă. Apar tot felul de sincope care trebuie reglate de fiecare şcoală cu regulamentul intern pe care îl are fiecare. Ne-am întâlnit cu directorii, am spus foarte clar care e ora de venire, care e ora de plecare, ce se întâmplă dacă nu porţi uniformă. Avem un regulament general, unul specific. În opinia mea, copiii trebuie convinşi de utilitatea uniformei atunci când au implementat-o şi şi-o doresc. Dacă e impusă şi cu forţa, din punctul meu de vedere e o bătălie pierdută. Eu am fost unul dintre directorii care nu mi-am dorit uniforme pentru că am realizat că e o bătălie extrem de grea de dus cu profesori care nu sunt convinşi de utilitatea lor, cu copii şi părinţi care nu vor. În momentul în care Rebreanu a implementat-o au venit elevii la noi şi ne-au cerut să introducem uniforma. Am rugat psihologul şcolii să facă un sondaj şi 70% dintre copii îşi doreau uniforma şi s-a implementat, mai întâi cu tricouri, apoi altă variantă. Dar şi în continuare sunt discuţii interne. Cumva uniforma înseamnă un anumit statut şi mândria de apartenenţă la o anumită organizaţie”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a făcut şi unele consideraţii referitoare la aplicarea legii antifumat. „ISJ nu are o formulă magică pentru a fi implementată legea antifumat. Vizavi de fumat lucrurile sunt foarte clare. În incinta şcolii nu se poate fuma şi elevii întotdeauna găsesc soluţii să o facă în afara şcolii. Cred că este extraordinar de important ca fiecare şcoală să îşi îmbunătăţească comunicarea cu familia şi să reuşească să facă front comun cu părinţii, cu elevii acolo unde sunt elevi de liceu pentru că ei pot deveni parteneri credibili pentru noi în tot ce înseamnă rigoarea, regulile şi aplicarea regulamentului”, a spus Camelia Tabără.

Timp Online a scris despre faptul că toate străzile din preajma şcolilor sunt pline de elevi care fumează, dar şi despre scandalul uniformelor de la Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa.

9 comentarii

  • Cum o să stea elevii la școală când aleșii din Parlament absentează de la locul de muncă pe capete? Este vorba de parlamentarii cu salarii grase, pretinzând pensii privilegiate, abuzând de imunitate, spre deosebire de elevii români la care perspectiva imediată este doar ca să ajungă șomeri. Ați vrut învățământul centrat pe elev, prin imitație, acum asumați-vă dictatura lor.

    • De acord, Levantul este irelevant: școala a devenit o fabrică de diplome. Posturile se dau pe aranjamente politice sau se cumpără. Majoritatea tinerilor își iau lumea în cap, fug în țări străine, nu se mai întorc. Dar vouă ce vă pasă? Pentru voi Levantul este irelevant.

  • Doamnă inspectoare, părinții au dreptate susținând lupta antisistem. Este vorba, din păcate, de un sistem arhicorupt despre care jurnalistul Silviu Mănăstire, spre exemplu, afirmă astăzi următoarele : „Când văd asemenea golăneală mă rog să se înființeze patru DNA-uri în loc de unul!”.

  • Doamnă inspectoare,
    La Bistrița sunteți percepută drept o comunistă moderată, spre deosebire de d-na Pană care le reamintește concitadinilor de stilul activist al Anei Pauker, sau de Radu Moldovan care a reînviat comunismul de salon al tov. Gogu Rădulescu. Despre comunismul ultra, al primarului Ovidiu Crețu, n-are rost ca să vorbim aici.

  • Atunci când intri într-o școală din B-N, ai impresia că este controlată de niște mameluci politici, nu de „dictatura” elevilor sau a părinților cum spuneți dv. Știți că sunt primari în județ care le percep directorilor de școală taxe de protecție? – Mă, fă-i plinul! – Mă, dă și tu ceva! În rest, toată considerația, doamnă inspectoare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.