Elevii de liceu care provin din familii al căror venit pe membru nu depăşeşte 150 de lei vor beneficia şi pe parcursul anul şcolar 2013-2014 de ajutor de la stat în valoare de 180 lei lunar pe perioada cursurilor, inclusiv în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau de diplomă.
Ministerul Educaţiei Naţionale continuă derularea Programului naţional de protecţie socială “Bani de liceu”, conform legislaţiei în vigoare. Pentru a beneficia de acest ajutor elevii au fost îndemnaţi să depună cereri la secretariatele unităţilor de învăţământ de care aparţin până cel târziu la 1 octombrie 2013. Acestea au fost procesate, iar lista beneficiarilor a apărut deja pe portalul http://baniliceu.edu.ro.
Conform statisticilor, cei mai mulţi copii săraci din Bistriţa-Năsăud învaţă de la Liceul Teoretic „Solomon Haliţă” din Sîngeorz-Băi – 182. Pe locul al doilea în top, cu 168 de cereri, este Colegiul Economic Năsăud, pe locul al treilea cu 155 de cereri Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud”.
Poziţia a patra cu 144 de cereri este ocupată de Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud, iar a cincea cu 137 de cereri Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru. Locul şase cu 124 de cereri revine Liceului Tehnic „Grigore Moisil” Bistriţa, locul şapte Colegiului Tehnic Infoel Bistriţa cu 119 elevi săraci, iar locul opt Liceului Teoretic „Ion Căian Românul”Căianu Mic – cu 117. Pe locul nouă se situează Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean cu 114 elevi care cer bani pentru continuarea studiilor, iar pe locul zece Liceul cu Program Sportiv Bistriţa cu 98 de solicitanţi.
La polul opus, cei mai puţini elevi săraci sunt la Liceul Creştin Logos Bistriţa – 2, Liceul Tehnologic Spermezeu – 14, Liceul de Arte „Corneliu Baba”Bistriţa – 15, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa – 15, Liceul Tehnologic Târlişua – 24, Liceul Tehnologic Lechinţa – 37, Liceul Tehnologic „Sfânta Maria” Bistriţa – 37, Liceul Tehnologic Telciu – 43, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa – 46.
Elevii nemulţumiţi că nu au fost incluşi în lista beneficiarilor de bani în urma anchetelor sociale pot depune contestaţii în perioada 28 octombrie -2 noiembrie, acestea urmând să fie rezolvate între 2 noiembrie şi 6 noiembrie.
Cuantumul sprijinului financiar este de 180 lei şi se acordă pe perioada cursurilor şcolare. O condiţie suplimentară pe care trebuie să o îndeplinească viitorii beneficiari este legată de absenteism. Elevii nu trebuie să aibă absenţe în catalog.
Cristiana Sabău
mirabila doamna elevii nu sint saraci….elevi sint elevi…..frumos articol…
dragi elevi chiar daca doamna a constatat ca sinteti saraci ,cred ca aveti sufletul BOGAT..
,, cei mai săraci elevi”…nefericita formulare!