Actualitate Recomandări

Scurtmetraj realizat de bistriţeanul Paul Mureşan, la Uppsala International Short Film Festival

„CEVA”, scurtmetrajul de animaţie realizat de bistriţeanul Paul Mureșan va putea fi văzut la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Uppsala, inclus în competiția pentru Marele Premiu. Regizorul român și producătorul filmului, Mihai Mitrică vor fi prezenți la întâlnirea cu publicul suedez la cea de-a 37-a ediție a celui mai important eveniment cultural de gen din zona nord-europeană.

Povestea fabuloasă despre lumea de după moarte a avut deja parte de o proiecție pe 22 octombrie, și va rula din nou pe marele ecran sâmbătă, potrivit proanimatie.ro.

În cursa pentru Uppsala Grand Prix Filmul, „CEVA” își poate câștiga locul pe lista filmelor eligibile la Premiile Academiei Americane de Film. De semenea, scurtmetrajul se numără și printre filmele nominalizate la premiul cinematografic al municipalității Uppsala, acordat în acest an, în memoria lui Ingmar Bergman, unui tânăr regizor care îndrăznește să forțeze granițele cinematografiei.

„CEVA” este o poveste simbolică, în care personajul principal, UNU, este forțat să pornească într-un drum inițiatic prin Purgatoriu. Ajutat de Călăuza lui, UNU reușește să treacă peste mai multe obstacole puse în calea sa de către locul unde a ajuns. Pădurea, păsările, zăpada și chiar drumul încearcă să îl împiedice să se redescopere pe sine și să-l prindă pentru eternitate în Purgatoriu.

Proiectat pentru prima dată pe marele ecran la TIFF 2018, filmul lui Paul Mureșan și-a începul circuitul festivalier în Mexic, unde a fost selectat în competiția de scurtmetraje a Festivalului Internațional de Film de la Monterrey. În România, animația a mai fost proiectată anul acesta la Filmul de Piatra, în Brașov, la Dracula Film Festival și la cea de-a 13-a ediție Anim’est.

„CEVA” este o producție SAFE FRAME, co-produsă de Maur Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Centrului Ceh de Cinematografie. Participarea echipei la Uppsala este susținută de Institutul Cultural Român de la Stockholm.

Anul acesta, alături de filmul regizat de Paul Mureșan, România va mai fi reprezentată la Uppsala de scurtmetrajul Telefonul (r. Anca Damian), inclus la rândul său în competiție, și de Tata e super erou (r. Lisa Diaz), prezent în competiția de filme pentru copii.

Printre titlurile autohtone distinse cu Uppsala Grand Prix în ultimii ani se numără Lampa cu căciulă (r. Radu Jude), premiat în 2007, și Colivia (r. Adrian Sitaru), câștigătorul din 2010.

Paul Mureşan este absolvent al Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa şi al Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

Sursa foto: Facebook

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.