Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a anunţat pe site-ul său că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: „Centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Colibiţa”, în localitatea Colibiţa, zona Poiana Calului – Sub Deal, titular SC Hidro Electrica Transilvania SRL cu sediul în Satu Mare, strada Martirilor Deportaţi nr. 6/8. Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Bistriţa-Năsăud în zilele de luni-joi, între orele 9,00-15,00 şi vineri între 9,00-13,00. Tot aici pot fi depuse şi observaţii.
Reamintim că Primăria Bistriţa Bârgăului a găzduit, în 24 octombrie 2013, o dezbatere publică pe tema construirii unei hidrocentraleprin pompaj în amonte de lacul de acumulare de la Colibiţa, aceasta fiind practic o confruntare între autorităţile locale, dornice să facă investiţia care ar aduce mai mulţi bani la bugetul local, şi proprietarii de vile şi pensiuni din jurul lacului care se opun lucrărilor de teama că vor pierde turişti.
Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, a spus celor prezenţi că, pentru această investiţie, a fost dat deja un acord de principiu din partea administraţiei locale şi a Consiliului Local Bistriţa Bârgăului. El a prezentat la început şi care au fost argumentele Consiliului Local în momentul în care a decis să dea un astfel de acord.
“Interesul nostru, al Consiliului Local Bistriţa Bârgăului, nu este acela de a distruge Colibiţa. Este un Plan Urbanistic General al acestei zone, s-au cheltuit miliarde în timp pentru această zonă. Avem studii de fezabilitate pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în această zonă. Ce am văzut noi oportun la această investiţie pe care vor să o facă investitori norvegieni şi suedezi? Se va electrifica partea dreaptă a lacului. Piatra care se va exploata va fi pusă pe drumuri. Nu o va duce nimeni în Suedia şi Norvegia. Vom concesiona pentru investiţie o păşune, dar Ministerul Agriculturii ne obligă să punem la dispoziţa satului alta. Acum avem doar o potcoavă. Ne mai trebuie încă trei, calul şi căruţa. La autorizare, proiectul depăşeşte 200 de milioane de euro, iar de aici noi am obţine o un milion de lei, bani cu care am putea face o dezvoltare mult mai amplă a Colibiţei, cu asfaltări, cu apă, cu canalizare, atât a Colibiţei, cât şi a comunei Bistriţa Bârgăului. Noi, CL, nu am dat altceva până acum decât un acord de principiu. Dacă o să primim avizul de al Apele Române şi de la Mediu, putem merge mai departe, dacă nu, nu. Ne-am văzut şi noi interesele. Să nu aveţi impresia că o ducem aşa de bine din taxe şi impozite. Se încasează doar 450.000 de lei. Plătim la cele patru şcoli şi grădiniţe 150.000 de lei pe an. La persoane cu handicap le dăm 150.000 de lei, la iluminatul public încă 100.000 de lei, iar la salubritate încă un 100.000 de lei. Nu ne putem permite să dăm cu piciorul la un proiect de anvergură. Sunt convins că pe unii îi deranjează. Şi dacă se va face hotelul de la Colibiţa (acum în paragină -n.r.) sunt convins că v-ar deranja fiindcă aţi pierde potenţiali turişti. Îmi cer scuze, nu vreu să deranjez pe nimeni”, a spus Vasile Laba.
De celalată parte, proprietarii de vile şi pensiuni au sărit ca arşi spunând că se opun proiectului întrucât astfel se va distruge tot turismul din zonă. Opiniile lor au putut fi citite aici.
La finalul a peste două ore de discuţii aprinse nu s-a ajuns la nicio concluzie. Dacă instituţiile statului – Agenţia de Protecţie a Mediului, Sistemul de Gospodărire al Apelor – vor da avize, proiectul hidrocentralei va continua. Mai multe fotografii de la dezbaterea de atunci găsiţi pe pagina noastră de Facebook.
Cristiana Sabău
Felicitari Domnule primar ! Sunteti un om cu ratiune, asa cum din pacate nu sunt prea multi in vremurile astea …Mult succes in continuare !
Câtă șpaga a-ți luat domnule primar? Nu ar strica o vizita pe la DNA, căci prea multe si prea pe sub masă faceti pe acolo!!!
Felicitări domnule primar! Mult succes în continuare! Localnicii vă suțin!