Actualitate

Se face evaluarea efectivelor de urs, lup, râs și pisică sălbatică

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud organizează împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, conform metodologiei de evaluare stabilite de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Astfel, gestionarii fondurilor cinegetice au transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud programarea acţiunilor pentru primăvara acestui an (lunile aprilie-mai).

Pe baza acestei programări, gestionarii fondurilor cinegetice, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Garda Forestieră, Comisariatului Judeţean Bistriţa Năsăud al Gărzii Naţionale de Mediu, reprezentanții județeni ai autorității publice centrale care răspunde de agricultură, ai reprezentanților  unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află fondurile cinegetice și a reprezentanților proprietarilor de terenuri, vor participa la acţiunea de evaluare în teren şi vor verifica corectitudinea datelor înregistrate. 

La aceste echipe mixte pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare și învățămînt în domeniul cinegetic sau al biodiversității, ONG-uri (cu implicare directă în domeniul biodiversității) cu anunțarea prealabilă a organizatorilor acțiunilor de monitorizare și estimare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, evaluarea se va face separat pentru aceste suprafeţe, iar la evaluare vor participa şi administratorii acestor arii protejate.

Evaluarea se va întocmi pe fonduri cinegetice şi se va centraliza la nivel de judeţ, pe gestionari. Situaţiile analizate şi centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.