Social

Se împlinesc 55 de ani de la înființarea județului Bistrița-Năsăud prin reorganizarea Regiunii Cluj

Se împlinesc 55 de ani de când România a renunțat la organizarea de tip sovietic în raioane și regiuni și a revenit la organizarea tradițional-românească pe județe, reamintește dr. Cornelia Vlașin, șef Serviciu Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

”16 februarie 1968 – renunțarea la organizarea de tip sovietic – raioane și regiuni și revenirea la organizarea tradițional-românească – județe.

Se înființează județul Bistrița-Năsăud.

Pentru Bistrița, reședința județului, a însemnat un plus în ceea ce privește industrializarea, investițiile și dezvoltarea economică, fapt atestat de indicatorii statistici.

Începând cu 1971 se construiește Platforma industrială a Bistriței!”, a scris dr. Cornelia Vlașin.

Bistrița-Năsăud a fost înființat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a Regiunii Cluj (din raioanele Bistrița și Năsăud). Cea mai mare parte a teritoriului județului de azi a făcut parte mai devreme din Județul Năsăud (interbelic), respectiv din Comitatul Bistrița-Năsăud (antebelic).

Rezultatele provizorii ale recensământului din 2021 arată o populație rezidentă a județului Bistrița-Năsăud de 296.000de persoane, în creștere cu 9.800 de locuitori față de 2011.

Majoritatea populației rezidente este de sex feminin (149.000, reprezentând 50,4 %) și trăiește în mediul rural (185.000, reprezentând 62,4%).

Din punctul de vedere al mărimii populaţiei rezidente, judeţul Bistrița-Năsăud se situează pe locul 32 în ierarhia judeţelor din România.

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Bistrița-Năsăud crescând la 40,5 ani (față de 39,4 ani în 2011).

Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului este mai mică cu 1,9 ani.

”55 de ani de când a început povestea județului Bistrița-Năsăud, odată ce România a revenit la organizarea tradițional-românească pe județe [16 februarie 1968]. Acum, ți-e mai mare dragul când vezi ce frumos se dezvoltă județul nostru. Însă, totul se face prin muncă, oameni care știu că fără implicare nu există dezvoltare și investiții utile comunităților. La mulți ani, județului ce-i spunem cu drag, “acasă”, spune președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

7 comentarii

 • Daca ramaneau regiuni(sovietice sau nu) aveam cheltuieli bugetare injumatatite!!Asa au ajuns toate lepr.le in parlament,bugetari cu milioanele,avand salarii si pensii de nababi. Dar oare pana cand??

  39
  6
  • Pana invata fiecare roman un cuvant …frantuzesc!!!
   Mitingarii stiu de ce!!
   Deocamdata suntem vanduti….clasei politice!!!
   Cum?
   Prin…salarii, post caldutz, contracte cu statul din patru in patru ani, prostie, abureala, botaniCa Cat duce, etc

   30
   3
  • Pentru cei care cred ca a fi intr-o regiune si subordonat sub o forma sau alta Clujului, sau vad o posibila capitala in acest oras,o urbe in plina ascensiune si dezvoltare, le spun ca este de preferat sa fim separati de acesta daca vrem ca si Bistrita sa se mai dezvolte cit de cit (vedeti cazul cu cloudul de date pe care il vrea Clujul in detrimentul BN). Daca am fi intr-o regiune cu Clujul, toate resursele ar fi inghitite de acest oras cu pretentii de metropola si Bistrita nu ar mai scapa de porecla orasul pensionarilor. Daca continuam sa fim in regiunea Cluj am fi fost acum ca si Dejul, Gherla sau Turda si am avea pina in 40.000 de locuitori.

   12
   8
 • Pentru bugetari o reforma administrativa [si tip sovietic ]ar fi o nenorocire,exact cum ai fi mutat din California in ‘calduroasa ‘Siberie.

  10
  3
 • 16 Februarie a fost si este ziua CFR-istilor , in memoria muncitorilor greviști de la Atelierele Grivita 1933.
  Restul sunt povesti pentru mucosi !

  1
  3
 • Se vor reface din nou regiunile ceva mai mari ,cu prefecți și președinți regionali ,inspectoratele de politie .Sri.cadastru .vor fi schimbate cu alte titulaturi..probabil inspectorat de politie regional Bistrița..cluj..Mureș..Cel de la Cluj…inspectoratul general regional nord vest Cluj.. vor fi scoși uni la plimbare în detrimentul altor piloșii odată cu noua regionalizare din 2024..2025.

  2
  1
 • Cât de nemernic poți să fi sa lansezi asemenea enormități.Organizarea pe regiuni nu este sovietică,o găsim peste tot in Europa pentru că este mult mai eficientă din punct de vedere al cheltuielilor administrative.La noi,nemernicii de politicieni ar dubla nr județelor că să aibă locuri pt. toate sinecurile(familie,amante, amanți etc).Ce jeguri!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS