Actualitate

Se închid restaurantele, cafenelele, terasele. Slujbele în biserici, interzise. Ce alte activități în spații închise se suspendă. Vezi toate măsurile

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că, prin ordonanță militară, se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației. Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, de tip: drive-in, room-service sau livrare la client.

Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spaţii închise.

(N.r. – Aceasta înseamnă inclusiv închiderea sălilor de cinema, sălilor de fitness, saloanelor de înfrumusețare și îngrijire personală precum frizerii, saloane de cosmetică, saloane de coafură, cazinouri și alte săli de jocuri de noroc, case de pariuri).

Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise. În cazul evenimentelor în spații deschise care presupun prezența a maximum 100 de persoane, trebuie luate măsuri care să asigure distanţa de minimum 1 metru între participanţi.

(N.r. – În aceste condiții, nu se mai pot oficia slujbe religioase în interiorul bisericilor, iar slujbele oficiate în afara bisericilor pot fi autorizate, dar cu o prezență de maximum 100 de persoane, cu distanță de minimum 1 metru între participanți).

Pe durata stării de urgență, Poliția Română va conduce operațional, prin inspectoratele județene, Poliția Locală. Efectivele de poliție locală sprijină poliția națională la măsurile de ordine publică. Săvârşirea unei infracţiuni, profitând de situaţia prilejuită de starea de urgenţă, reprezintă o circumstanţă agravantă. În acest caz se poate aplica o pedeapsă până la maximum special, iar în unele cazuri chiar se poate adăuga un spor de până la doi ani închisoare. A fost întărită prezenţa în stradă a structurilor de ordine publică. 

Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor și analiză a bazelor de date sunt subordonate operațional inspectoratelor județene de poliție, pentru creșterea capacității de verificare și scurtarea timpului de răspuns în cazul anchetelor epidemiologice.

A fost suspendată activitatea de examinare pentru permise de conducere, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acestei decizii. De asemenea, sunt reduse la maximum activitățile de relații cu publicul ale instituțiilor din subordinea MAI.

Se suspendă toate zborurile spre și dinspre Spania pentru toate aeroporturile, pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare în 18 martie, ora 18.00. În ceea ce privește zborurile spre și din Italia, măsura a fost prelungită pentru 14 zile, începând cu 23 martie. Măsurile nu se aplică zborurilor de stat, umanitare, transport marfă sau de urgență.

Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5 t au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație. Conducătorii de autovehicule menționați anterior, care sosesc din ”zone roșii” sau ”zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirus.

”Nu suntem în situația în care să închidem orașe, să raționalizăm alimente. Luăm măsurile anunțate pentru a realiza așa numita distanțare socială pentru o anumită perioadă de timp, pentru a ne asigura că nu se va ajunge la o răspândire extinsă. Planul MAI se va aplica gradual. Fac un apel către fraţii din diaspora: Nu este bine pentru compatrioţii din ţară să reveniţi acum acasă. Vă aduc la cunoştină că veţi intra direct în carantină sau izolare, iar cei care fac declaraţii false vor avea dosar penal. Fac apel la înţelepciune şi maturitate. Trebuie să avem grijă de copiii, părinţii şi bunicii noştri mai mult ca niciodată”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat măsuri de redistribuire a medicilor rezidenţi în sprijinul personalului din spitale şi serviciile de urgenţă. Rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează. Rezidenții în specialitățile medicină de internă și medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire și se vor prezenta la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Județene de Ambulanță, unitățile de primiri urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități. Rezidenții din alte specialități medicale decât cele enumerate până acum vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați în funcție de necesități. Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități.

În 16 martie, președintele a decretat stare de urgență pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/207884410298157/

15 comentarii

  • Daca se interzic slujbele si se inchid restaurante si cafenele de ce altii pot merge linistiti la munca???? unii trebuie protejati iar altii pot lucra ca prostii, pentru ei nu mai conteaza sanatatea????? pentru unii muma pentru altii ciuma. Cand ne vom imbolnavii vor inchide fabricile cu siguranta

 • Măsurile nu au absolut nici un efect dacă cei peste 3500 de romani care ajung in țara noaptea aceasta vor fi “liberi” sa meargă unde vor ei, e clar ca din proprie inițiativa in carantina nu vor intra, așa ca ne așteaptă o perioada….grea!

 • Si mallurile ??
  Acolo nu se adună oameni ?
  Sau acolo multinaționalele mai trebuie să aspire o vreme banutii romanilor ?
  PNL atâta puteți ?

 • In acest moment o „bomba” epidemiologica se indreapta spre Romania! N-au asigurare, n-au unde sa se izoleze, n-au educatie si nu sunt capabili sa intelega ca pot nenoroci o tara intreaga! Daca vor fi lasati sa plece acasa, Romania va avea soarta Italiei. Sa vedem acum ce face politia, institutia aia de unde iesi la pensie la 45 de ani cu pensie speciala!

 • Si fabriciile??? De ce nu se ia nicio masura in privinta asta? Sunt peste 100 de persoane pe un schimb… ei oare nu sunt predispusi pt contaminare??? Nimeni nu se gandeste la ei sau holoangării nu au drepturi doar sa iasa productia. Se pare ca sanatatea si viata oameniilor conteaza prea putin pe langa productie, pacat…
  Sau trebuie sa pice pe capete si sa moara pana se ia vreo masura si in privinta asta? Mai bine sa previna decat sa se ajunga la asta

  • Ai rezerve suficiente sa traiesti din ele? Eu nu, daca nu lucram nu mancam, hai sa nu fim asa panicati ca totusi e un virus care nu omoara in masa, ce mai predispusi sa aibe mai mare grija

 • Nici un OFICIAL nu îi menționează în aceste zile primejdioase pentru comunitate! Denumiţi în sens depreciativ pe scara socială încă “oameni de serviciu”, îngrijitorii de curăţenie din serviciul public (exterior şi interior) şi din Asociaţiile de locatari nici ACUM, când dl. Coronavirus are planuri agresive de invazie pentru a cuceri imunitatea oamenilor, NU prea sunt luaţi în seamă de şefii lor! Majoritatea pe care îi văd zilnic NU au echipament de protecţie adecvat (cel puţin măşti şi mănuşi!) dar nici unelte şi substanţe specifice de dezinfecţie. CINE îi poate ajuta concret în această perioadă, restabilindu-le prestigiul, respectul şi importanţa muncii lor în comunitatea bistriţeana?
  Cei care lucrează la SUPERCOM sunt umiliţi zilnic de cetăţeni care arunca ambalajele de tot felul în locuri necuvenite; înainte de intrarea la cursuri, în Parcarea din spatele Colegiului “A. Mureșanu” (zona Eminescu, containere) elevi de liceu (F+B) după ce iși fumează “Ultima ţigară” înainte de prima oră, arunca chiştoacele chiar în fața îngrijitorului care mătura umil în faţa lor…
  La mine în Asociaţie, îngrijitoarea de curăţenie, o femeie în vârstă, îşi exercită îndatoririle cu multă greutate. Nu are detergenţi suficienţi şi mai ales… APĂ!! Locatarii NU sunt atenţionaţi de Administraţii să lase la fiecare etaj o sticlă de doi litri de apă pentru curăţenia săptămânală. Păstrarea curăţeniei şi dezinfecţia corectă în spaţiile comune ale blocurilor în acest sezon epidemic este importantă pentru sănătatea tuturor, constituind PARTE componentă obligatorie din Planul de măsuri anunţat mai sus.
  Amintiţi-vă mereu de aceşti oameni prin respect şi ajutor acordat permanent! “Trăim pentru noi doar atunci când trăim pentru alţii”. – Lev TOLSTOI
  Sănătate tuturor! La bună vedere!

 • Ganditiva ca nu cu mult tinp in urma,localurile chinezesti erau pline de ‘nobilimea’ romana la mancat de toate spurcaciunile chinezesti.Noi romani cum am fost de batuti in cap,la capitolul bucatarie am avut mancare buna ,mancare din gospodari,dar tot o tura de oameni de nimic au adus prodosele chinezoilor in prin plan ,neglijand produsele romanesti.Ce sa mai vorbim depre hainele ,incaltamintea sau o drujba ,un attv ,ori ce produs chinezesc,care azi il ei si maine il arunci ,tot ecroci pusi in functi au facut pact cu mafia chinezeasca.pentru bani sau crezut mai smecheri ,iar galbejiti au profitat din plin.

 • Nelu purcelu , pe tine și pe diaspora minune o sa va salveze Klaus, iar bomba epidemiologica ați adus-o voi, deoarece acum este buna România cu preturile nesimțite. Fugiți ca niște sobolani spre România acum, iar când ați plecat din tara în câteva zile vorbeați doar în italiana și spaniola, nu mai știați cum se pronunța cuvintele în romana.

  • Sunteți câțiva care tot îi dați cu diaspora in sus, cu diaspora în jos.
   Mai informati-vă și veți afla că majoritatea celor care se întorc acum în țară sunt persoane care au fost la MUNCĂ (agricultură, zilieri in construcții e.t.c.) și nu au beneficiat de asigurări de sănătate. Sunt oameni alungați din țară de clasa politică! Nu toți au norocul să fie bugetari sau tineri pensionari!
   Și da, oamenii ăștia muncesc și aduc bani in țară, plătesc impozite si tva, construiesc case și pompează bani la buget să aibă de unde fura alții!
   Sunt vreo 4-5 mil. de români plecați și au venit maxim 100 de mii. Ăia care sunt integrați in țările de adopție nu vin că nu au curajul , la ce sistem de sănătate avem in Romania!
   Asa că mai ușor cu diaspora!

 • Pe Cine am mâniat ?
  Dacă arunci cu pietre in armata ce se întâmpla ?
  Iaca sa vedem simplu ca buna ziua , pt cine pricepe : ( sunt apolitic dacă va luați de mine …)

  Sarut mâna parinte!
  -Doamne ajută fiule!
  -Parinte, cum sa înțelegem pandemia de coronavirus din România?
  -Fiule, nu tot ceea ce este suferință sau greutăți in viată sunt si pedepse ale Lui Dumnezeu. Pot fi astfel de necazuri…ingaduite de Dumneze, spre indreptatea noastră. Românii printre alte păcate au avut 3 atitudini urâte si care cu siguranță l-au suparat pe Dumnezeu:
  1. Au strigat din toti rărunchii…Vrem spitale nu catedrale!!! Si acuma Dumnezeu ii va lasa sa ajungă unde si-au dorit.
  2. La referendumul pt familie nu doar ca ne-au facut in tot felul…chiar si presedintele tarii ne spunea ca suntem fanatici religioși si strigau deasemenea:
  Dacă iti pasă stai in casă!!! Asa ca…iarăși Dumnezeu ne respectă liberul arbitru.
  3. Cel mai dureros lucru este ca români chiar botezați si ortodocsi au aruncat cu pietre spre biserici.
  -Si credeți părinte ca mustrarea Lui Dumnezeu va fi aspră pentru acest păcat?
  ……
  Începeți sa ghiciți cum vor fi/cădea pietrele care au fost aruncate spre biserici. Ce treaba ai cu biserica ? Neputințele unora nu o face mai prejos de iubirea Lui pt ea .
  In rest sănătate si pace tuturor .

 • @nelu
  Cu ce au contribuit respectivii la economia acestei tari? Cu niste meniuri platite la KFC si niste carpe cumparate din mall vara, cand cica vin in concediu?
  Nu au asigurari de sanatate platite nicaieri, practic sunt ingrijiti din banii mei si ai celor care platesc asigurarile de sanatate la zi. Vin in tara si nu stau izolati cum ar trebui, se plimba pe la parastase (vezi cazul din Feldru) fac petreceri de bun revenit cu vecinii si neamurile, infecteaza medici si spitale, precum tuta aceea din Hunedoara sau nemernicul acela venit de la Madrid ieri etc.
  Asa ca las-o mai moale cu aceasta lumpendiaspora, ca suntem satui de ifosele lor.

  • @nelu

   Uau! Cu 5 miliarde de euro anual direct la buget? Super tare! Daca luam in calcul evaziunea si gradul mic de colectare, inseamna ca diasporezii baga anual in tara in jur de 100-150 de miliarde de euro.
   Sa stii ca daca nu minti, atunci chiar e o chestie super tare ca baga diasporezii atatia bani in tara.
   Inseamna ca a meritat sa va crestem, ingrijim si educam copiii pe banii nostri, a meritat si sa avem grija de batranii vostri si toate cheltuielile pe care le-am facut cu voi.
   Nu mai zic ca merita sa cheltuim cu voi 300 de lei pe zi, pentru cei care va intoarceti din zone rosii, 300 de lei fiind doar cazarea si mancarea, nu mai luam in calcul celelalte cheltuieli. Merita sa va ducem cu coloane oficiale de la granita pana in cele mai indepartate localitati din tara. Merita sa va tratam gratuit in spitate.
   O contributie enorma a diasporezilor, de 100-150 de miliarde de euro, daca tu nu minti, pe an e ca o mana cereasca pentru noi. Un singur lucru ma mira, ca aceasta contributie nu este luata in calcul la PIB, pentru ca in acest fel am avea PIB aproape dublu.

   Mi-e si rusine cu contributia directa a salariatilor din tara, care este de „numai” 2,6 miliarde de euro pe luna, bani platiti direct in conturile statului ca impozite si contributii pe salarii. 31 de miliarde de euro pe an direct in conturile statului sunt aproape nimic in comparatie cu cele 5 miliarde pe care diasporezii le trimit la familiile lor in tara.

   Pe langa banii de mai sus, sarantocii si prostii (cum le ziceti voi) care au ramas in tara mai baga in consum, pe langa cele 400 de milioane de euro trimise de catre diasporezi in tara lunar ca sa ne salveze si sa ne tina ei, alte 3,7 miliarde de euro- direct in consum, deci romanasii naspa care au ramas in tara si sunt salariati baga de 8 ori mai multi bani in consum decat banii pe care ii trimit diasporezii la rudele lor . Deci pe an baga in consum in jur de 44,5 miliarde, o nimica toata, o suma „infima” fata de cele 5 miliarde pe care le trimit diasporezii.
   Pe langa toate astea mai sunt si impozitele din activitatile economice si din progfesii liberale si multe altele.
   Ne cerem scuze ca noi nu putem supravietui fara cele 5 miliarde pe care le trimiteti anual in tara. Va ramanem datori pe viata si ne puteti face orice ca nu ne suparam, puteti chiar si sa va pisati pe noi in continuare, pentru ca o faceti cu mare talent.
   Fara voi nu eram nici la moda, nu aveam coronavirus si eram de rasul planetei. Multumim!

   Sa recapitulam:

   +––––-+––+––+––+––+––-+
   | | LDB | ADB | LC | AC | Total |
   +––––-+––+––+––+––+––-+
   | salariatii | 2,6 | 31 | 3,7 | 44,5 | 75,5 |
   | din tara | | | | | |
   +––––-+––+––+––+––+––-+
   | diasporezii | 0 | 0 | 0,4 | 5 | 5 |
   +––––-+––+––+––+––+––-+
   | | | | | | |
   +––––-+––+––+––+––+––-+
   sumele sunt in miliarde euro
   LDB=lunar direct la buget
   ADB= anual direct la buget
   LC= lunar in consum
   AC= anual in consum

   daca nu o sa iasa bine tabelul, pun mai jos datele detaliate fara tabel

   salariati din tara LDB = 2,6 miliarde
   salariati din tara ADB = 31 miliarde
   salariati din tara LC = 3,7 miliarde
   salariati din tara AC = 44,5 miliarde
   salariati din tara total pe an= 75,5 miliarde

   diasporezi LDB = 0 miliarde
   diasporezi ADB = 0 miliarde
   diasporezi LC = 0,4 miliarde
   diasporezi AC = 5 miliarde
   diasporezi total pe an= 5 miliarde

   O mica mare diferenat se poate vedea din datele de mai sus. Ca m-am saturat sa tot aud ca diaspora tine tara cu bani si ca fara ei suntem de murit. Acum se pare ca realitatea e chiar pe dos.

 • Scolile de soferi lucreaza la capacitate cu elevi din toate categoriile sociale inclusiv cu elevi din strainatate……..e normal ce se întampla?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS