Consiliul Județean – membru fondator și Primăriile Sîngeorz-Băi, Maieru, Rodna, Șanț și Ilva Mică se asociază pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona turistică montană Sîngeorz-Băi – Munții Rodnei”, care are ca scop ”dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului de pe Valea Someşului în multiplele sale forme, atât în ţară cât şi în străinătate, dezvoltarea agroturismului, silvoturismului şi ecoturismului la poalele Munţilor Rodnei şi Valea Someşului Mare, dezvoltarea unor proiecte specifice zonei montane şi staţiunii turistice de interes naţional Sîngeorz-Băi”.
CJ va participa cu 5.000 de lei la constituirea patrimoniului asociației, aceeași sumă urmând să fie alocată de fiecare dintre primăriile menționate.
Reprezentantul CJ în Adunarea Generală a ADI ”Zona turistică montană Sîngeorz-Băi – Munții Rodnei” va fi administratorul public al județului, Florin Moldovan. Sediul va fi în Palatul Administrativ.
Proiectul privind aprobarea asocierii județului Bistrița-Năsăud cu alte unități administrativ-teritoriale pentru a constitui Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona turistică montană Sîngeorz-Băi – Munții Rodnei”, aprobarea actului constitutiv, statutului și cotei de participare financiară a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de CJ din 29 iulie.
”Un potenţial turistic uriaş în judeţul Bistriţa-Năsăud îl are Valea Someşului, care este o depresiune situată la poalele Munţilor Rodnei, străbătută de râul Someşul Mare şi cuprinde, în principal, următoarele localităţi: Rodna, Valea Vinului, Maieru, Anieş, Sîngeorz-Băi, Rebra, Ilva Mică. Fiind situată de-a lungul unor linii de prăbuşire, zona prezintă numeroase izvoare minerale datorită vulcanismului, iar renumită pentru acest lucru este staţiunea Sîngeorz-Băi care dispune de 9 izvoare minerale şi este una dintre primele staţiuni balneare curative. Până în prezent, pe Valea Someşului Mare nu au fost realizate investiţii în turism, având în vedere potenţialul enorm al zonei. Din aceste considerente, numărul turiştilor care aleg să îşi petreacă weekend-urile sau vacanţele în zonă în sezonul rece este mult mai scăzut decât numărul turiştilor din sezonul cald, deoarece nu există pârtii de schi sau alte activităţi specifice care se pot practica în această perioadă. Perspectiva realizării unei oferte de servicii turistice la standarde europene în judeţul Bistriţa-Năsăud impune implicarea activă şi concretă a Consiliului Judeţean”, menționează CJ.
Obiective mărețe, lipsite de sens fără un drum modernizat. Părcă, în promisiunile USL BN, era terminarea în 2016 a șoselei naționale până la Rotunda. Ce se mai aude? Cu ce vor merge turiștii dacă drumul este prost iar linia CFR abandonată?
Rebra e pe valea Somesului Mare?