Social

Sonde de cercetare a unor noi zăcăminte de gaz la Nuşeni şi Chiochiş

Romgaz va amplasa în extravilanul comunelor Nuşeni şi Chiochiş echipamente pentru cercetarea zăcămintelor de gaz. Sondele vor fi instalate în localităţile Beudiu, Viţa, Buza şi Ţentea.

Sucursala Târgu Mureş a Romgaz SA a cerut Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud acordul de mediu pentru amplasarea unor instalaţii  tehnologice și echipamente pentru punerea în producție a sondelor de cercetare izolate din structurile gazeifere Beudiu şi Buza Nord, propus a fi amplasat în judeţul Bistriţa-Năsăud, extravilanul comunelor: Chiochiș (localitățile Buza și Țentea) și Nușeni (localitățile Beudiu și Vița).

Aşa cum se ştie, Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Începând cu anul 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Potrivit studiilor de specialitate, primul zăcămînt de gaze a fost descoperit în Bazinul Transilvaniei în anul 1909, de sonda nr. 2 Sărmăşel, pentru ca până în prezent să fie descoperite peste 70 structuri, dintrecare cea mai mare parte după anul 1948. Structurile au fost puse în evidenţă atât prin prospecţiuni geologice, cât şi prin prospecţiuni geofizice.

În Bistriţa-Năsăud au fost descoperite structuri gazeifere de mare altitudine şi eroziune la Beudiu, Enciu, Buza, Strugureni, Fântânele şi altele.

Conform specialiştilor, unele zăcăminte de gaze din Bazinul Transilvaniei au concentraţii în metan pânâ la 99,9% şi sunt însoţite de cantităţi mici de etan, butan, propan, care nu depăşesc ordinul zecimilor de procente şi de hidrocarburi lichide uşoare (pentani, hexani, heptani) a căror concentraţie variază în jurul miimilor de procente.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.