Social

Se scumpește gunoiul, a decis AG a ADI Deșeuri

Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale Bistriţa-Năsăud a dat răspuns favorabil solicitării operatorului SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA de majorare a tarifelor.

Operatorul de colectare și transport al deșeurilor, SC Vitalia Servicii Pentru Mediu SA, motivând deficitul cantităților programate, creșterea costurilor de depozitare, a unor costuri de operare, a salariilor, a unor cheltuieli și chirii, a cerut creșterea tarifelor de la 3,5 lei/pers./lună la 6,82 /pers./lună pentru persoane fizice în zona urbană, de la 1,81 lei /pers./lună la 2,95 /pers./lună pentru persoane fizice în zona rurală, de la 239,48 lei/tonă la 256,46 lei/tonă pentru agenți economici și instituții (prețuri valabile pentru deșeuri municipale). Pentru celelalte prețuri, 23,86 lei/tonă pentru deșeuri provenite din construcții și demolări și 27,62 lei/tonă pentru DEEE nu s-au propus modificări.

În ultimele luni, Vitalia a transmis ADI Deșeuri mai multe adrese în care a cerut creșterea prețurilor. În 28 mai, AGA ADI Deșeuri a constatat că solicitarea se încadrează în prevederile legale, că tarifele nu depășesc maximele prevăzute și este de acord cu creșterile, transmițând CJ și consiliilor locale poziția instituției.

Conform legii, modificarea tarifelor se face prin hotărâre a Adunării Generale a ADI Deșeuri, formată din cele 63 de unități administrativ-teritoriale din județ: primăriile și Consiliul Județean, reprezentanții lor primind mandat din partea consilierilor locali sau județeni să voteze pentru, împotrivă sau să se abțină. Spre exemplu, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a fost împuternicit de Consiliul Local să voteze împotriva majorării tarifelor, în timp ce președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a primit mandat să se abțină la vot.

Rezultatul votului a fost de 28 la 18 pentru majorarea prețurilor. 2 UAT-uri s-au abținut.

”Suntem mulțumiți că s-a adoptat această hotărâre, pentru că altfel s-ar fi blocat proiectul, s-ar fi ajuns în situația Clujului, cu gunoiul trimis la sute de kilometri. Creșterea tarifelor nu va genera profit firmei Vitalia, din contră, ne așteaptă o perioadă dificilă în care ne obligăm să îmbunătățim sistemul de colectare, dar și de încasare”, a declarat pentru Timp Online directorul administrativ al SC Vitalia, Ştefan Sîngeorzan.

Modificările de prețuri urmează să intre în vigoare în scurt timp.

Vitalia a solicitat totodată și ”reducerea cuantumului redevenţei minime de la suma de 1.900.000 lei la o valoare corelată cu valoarea actuală a contractului, astfel încât redevența minimă să reprezinte 7% din valoarea reală a contractului, reducerea penalităților de întârziere şi aprobarea încheierii unui act adițional prin care să se realizeze reducerea cuantumului penalităților de întârziere până la un cuantum de 0,03% pe zi de întârziere”, dar și îngheţarea penalităţilor datorită neplăţii la termen a redevenţei şi decalarea termenelor de plată ale redevenţei, însă acest lucru nu a fost adoptat.

Comunicatul ADI Deșeuri:

”Astăzi, 30.07.2015. a avut loc ședința AGA a ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, având pe ordinea de zi următoarele puncte: 1. Proiect de hotărâre privind solicitarea Operatorului SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA de modificare a cuantumului redevenței, cuantumului penalităților și înghețarea penalităților de întârziere a plății redevenței. 2. Proiect de hotărâre privind solicitarea Operatorului SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA de modificare a tarifelor aferente Serviciului Public de Salubrizare din județul Bistrița-Năsăud, respectiv activitatea de precolectare, colectare, transport și transfer al deșeurilor municipale, inclusiv a deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special. 3. Diverse.

După ce s-au supus la vot cele 2 proiecte de hotărâre, primul punct de pe ordinea de zi, respectiv solicitarea Operatorul SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA de modificare a cuantumului redevenței, cuantumului penalităților și înghețarea penalităților de întârziere a plății redevenței, a fost respins. Al doilea punct de pe ordinea de zi, respectiv solicitarea Operatorului de modificare a tarifelor aferente Serviciului Public de Salubrizare din județul Bistrița-Năsăud, respectiv activitatea de precolectare, colectare, transport și transfer al deșeurilor municipale, inclusiv a deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special, a fost aprobat.

Prin urmare,  noile tarife aprobate sunt:

Tarif 1 – mediul urban – persoane fizice, inclusiv asociații de locatari/proprietari – 6,82 lei/pers./lună (TVA inclus)

Tarif 2 – mediul rural – persoane fizice, inclusiv asociații de locatari/proprietari – 2,95 lei/pers./lună (TVA inclus)

Tarif 3 – Agenți economici/Instituții publice – 256,46 lei/tonă (fără TVA)

Celelalte tarife practicate de Operator rămân neschimbate, respectiv:

Tarif 4 – colectare, transport, depozitare deșeuri rezultate din activități de construcții și demolări – persoane fizice, inclusiv asociații de locatari/proprietari: 29,59 lei/tonă (TVA inclus)

Tarif 5 – colectare, transport, depozitare deșeuri rezultate din activități de construcții și demolări – agenți economici și instituții publice: 29,59 lei/tonă (TVA inclus)

Tarif 6 – colectare, transport, depozitare și valorificare deșeuri voluminoase – persoane fizice, inclusiv asociații de locatari/proprietari: 34,24 lei/tonă (TVA inclus)

Tarif 7 – colectare, transport, depozitare și valorificare deșeuri voluminoase și DEEE – agenți economici și instituții publice: 34,24 lei/tonă (TVA inclus).

Noile tarife vor intra în vigoare la momentul publicării Hotărârii sus-menționate, conform prevederilor legale în vigoare”.

La începutul lunii iulie, conducerea Vitalia spunea că pierderea cumulată de la începutul activității este de peste 5,4 milioane lei, datorată ”datelor eronate cuprinse în documentația de atribuire a contractului – populația anunțată pentru care trebuia să se realizeze serviciul este în realitate mult diminuată, scăderea fiind de ordinul zecilor de mii de persoane, iar veniturile prognozate nu pot fi realizate”: ”Ritmul de colectare impus în documentația licitației a fost mult mai mic decât ritmul impus de solicitările autorităților publice și de realitatea din teren în orașe și anume 3 colectări/săptămână față de 6 colectări/săptămână realizate efectiv indiferent de anotimp. Infrastructura de colectare este insuficientă, ducând la acumulări de deșeuri în jurul containerelor. Având în vedere cele precizate și în lipsa posibilității realizării veniturilor printr-un tarif ajustat la realitățile județului, ne vedem obligați în a lua măsuri de redresare prin micșorarea ritmului de colectare în orașe, la nivelul obligațiilor legale (3 ori/săptămână vara, 2 ori/săptămână iarna), cât și suspendarea serviciului la abonații care înregistrează datorii față de care au fost îndeplinite obligațiilor legale de notificare. La acest moment, suma totală scadentムși neîncasată este de 1.700.000 lei, o parte provenind inclusiv de la autorități. Subliniem că funcționarea sistemului de management integrat ar trebui să transceadă oricăror activități politice, a concurenței politice, iar autoritățile locale indiferent de apartenență politică să se constituie într-un adevărat partener pentru operator, cu scopul de a remedia multiplele deficiențe care afectează sistemul finanțat din surse europeene, în interesul populației”.

Consiliul Judeţean a aprobat în februarie majorarea tarifului perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL pentru depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA.

Etichete

26 comentarii

 • Facatura PSD -ista marca Ponta caci cumnatul domniei sale este legat de aceasta firma Vitalia cu sediul in Ploiesti.
  In rest un scenariu bine pus la punct inca de la licitatia de atribuire . Dupa un an dublarea tarifelor spune multe despre acest joc murdar impotriva eticii fata de alti participanti la licitatie si mai ales fata de cetateni .
  Politica psdisto-bolsevica care are la baza diversiunea , dezinformarea si demagogia da roade intr-o societate in care edilii locali cum sunt primarii si consilierii sunt cumparati si corupti din banii cetatenilor .
  Aceasta este Romania construita de neocomunistii corupti inventati de insasi Ion Iliescu si adunati mai intai in FSN si mai apoi in alte structuri politice derivate si corupte.
  Sper ca autoritatile DNA si SRI sa faca lumina si in acest caz Vitalia in BN.

  • Nu conteaza cine si ce, dar de ce nu se face iar licitatie? De ce se scumpeste daca s-a licitat un tarif si s-a semnat un contract? La noul pret poate era mai ok alta firma!!!! Deci nu este correct fata de ceilati care au participat la licitatie si fata de populatie!

 • Mulți din FSN-iștii aceia pe care îi invoci au trecut inițial în PD iar apoi în PDL-ul lui Băsescu, el fiind la rândul lui un veritabil FSN-ist „de dreapta”…

 • Corect dl Putura sau dl Popescu dar si la PSD si la ALDE si la PC si la UDMR chiar imi permit sa spun .
  Dar astazi ciuma rosie face ravagii marca Iliescu-Nastase-Ponta-Tariceanu..

 • Ar fi interesant sa publicati si lista primarilor care au votat pentru majorarea tarifelor la populatie si coloratura politica si totul ar deveni mai explicit.

  • Au votat din absolut toate partidele si DA si NU,cu mentiunea ca hotararea de consiliul o dau consilierii,iar primarul voteaza conform HCL.

 • Problema cu acest proiect, început pe vremea Udrea-Oltean-Liviu Rusu, este alta, nu neapărat coloratura politică de moment. În primul rând sunt mai semne de întrebare cu privire la licitaţie la cum a fost făcută ea, pe ce s-a bazat (informaţii dacă nu false cel puţin eronate, iar asta o spune chiar conducerea Vitalia). Apoi modul de calcul şi pe ce se bazează acest calcul, absolut aberant, cum ADI-că 6,82 /pers./lună şi 256,46 lei/tonă pentru agenți economici și instituți. Şi nu în ultimul rând ar fi interesant de aflat câţi dintre locuitorii comunelor ai căror primari au votat pentru majorarea tarifelor vitalia, au contract cu vitalia? nu că ar fi interesant de aflat acest lucru? Una peste alta sunt multe semne de întrebare cu privire la acest proiect, se vede bătaia de joc la adresa cetățenilor, faptul că acest proiect a fost făcut fără să se aibă în vedere în primul rând rezolvarea unei probeleme a societății, anume deșeurile, mai degrabă cum să se scoată niște bani într-un stil mafiot…

  • De acord cu toate comentariile.
   Dar cine ia niste masuri sa indrepte lucrurile. Acum se voteaza majorarea, dar nimeni nu raspunde pentru pretul stabilit prin licitatie. Curat murdar.

 • Se poate si mai rau. De exemplu, Clujul care nu are depozit ecologic este in situatia disperata de a transporta deseurile menajere la Oradea. Din pacate desi dispune de „Sistemul de management integrat al deseurilor solide in judeţul Bistriţa Năsăud” cu depozit ecologic la Tarpiu realizat cu fonduri europene, Consiliul judetean nu a fost in stare pana acum sa faca functional sistemul. Pana la urma problema deseurilor menajere trebuie rezolvata.

 • Deci : O terta entitate ( CJ sau ADI ) hotaraste intr-o relatie comerciala intre doi agenti economici ( Vitalia si ceilalti ) ! O dublare a taxei pentru populatie ???! dupa nici un an de operare ???! Pai ce spune legislatia ? De fapt prin solicitarea de micsorare a penalitatii pentru neplata la timp a redeventei atat ADI cat si Vitalia dovedesc , daca mai e nevoie , ca habar nu au de legislatia deseurilor . Daca citesc ,cu atentie , Legea serviciilor comunitare de utilitati publice acolo vor gasi raspuns la problema ridicata ! Din motivatia prezentata de operator, in sustinerea majorarii tarifului , singura sustinere o au in numarul potentialilor abonati la serviciu de salubritate , dar rezultatul ultimului recensamant era la indemana tuturor ofertantilor . Compararea situatiei din Bistrita cu cea a Clujului dovedeste nepriceperea celui care a facut-o in managementul deseurilor. Oricum , ca si persoana direct afectata de aceasta hotarare , voi inceca prin toate mijloacele legale sa se restabileasca legalitatea !

 • Daca aceasta firma este cu adevarat interesata de acest domeniu ,atunci practic nu prin marirea tarifelor de colectare se obtine beneficiul. Noi majoritatea cetatenii facem depozitarea in containere selectiv a deseurilor.
  De ce masinile la colectare le amesteca?
  Autoritatile abilitate in controlul acestei firme nu vede acest fapt?
  Oare depozitul nu a fost gandit si pentru reciclarea deseurilor?
  Autoritatile abilitate ne pot spune cum se face selectia acestora?
  In alte locuri colectarea si administrarea deseurilor este o adevarata mina de aur daca aceasta activitate se face la modul cel mai serios !
  Deci nu sunt justificari pentru marirea tarifelor.
  Este vorba de oameni care vreau sa faca bani fara sa se implice cu adevarat.
  Cel mai usor te faci ca desfasori o activitate si ceri bani.
  Restul este minciuna si inselatorie.
  Este suficient sa urmarim istoricul informatiilor din presa locala pe aceasta tema ca sa vedem neseriozitatea,amatorismul si minciuna la care recurg unele persoane pentru a justifica aceasta mizerie numita colectarea selectiva.
  Oare VitaliaS.A. este singura firma in acest domeniu din Romania?
  De ce nu se poate anula contactul?
  Cu adevarat domnilor din administratia judetului va pasa de cetateni sau mimati acest interes fata de cetateni ?
  Faptele spun totul despre voi……

 • Haideti sa nu fim ipocriti de ce sa nu fie majorate tarifele ? Stim cu totii cat plateam inainte pentru colectare si cat platim acum. Mult mai putin. Riscam sa plece cei de la Vitalia si sa creem un blocaj judetean. Cine mai colecta? Incarcam primariile care trebuiau sa se descurce cu colectarea si depozitarea pana la o noua licitatie ,ceea ce costa mult mai mult decat ne costa acum.
  E ceva logic.

  • ia lumineaza-ne cat plateam inainte? asa ca persoana juridica..?!! unde-i logica? tu semenzi un contract pentru un pret si apoi ..hop top..surpriza ! asa putea oricine sa liciteze cu 0.01 lei / pers si dupa un an sa se majoreze pretul cu 100 lei ! dupa capsorul tau sec era normal?

  • Daca ascundem gunoiul dupa usa sau sub pres se rezolva problema curateniei intr-o casa ?
   Prin analogie aceasta mizerie pe care unii(stim cinE se afla la butoanele de comanda) o arunca direct in capul nostru ,pentru care va trebui sa si platim este revoltatoare!!!!!!
   Dumneata vrei le justifici faptele….?

 • Nu avem obligatia de a platii prostiile si reaua credinta a reprezentantilor nostrii care voteaza dupa bunul plac si mai ales dupa interesele unui srl si nu a cetatenilor pe care ii reprezinta. In primul se poate inceta foarte simplu contractul cu Vitalia si se poate incheia un nou contract cu firma care s-a clasat pe locul al doilea la licitatia publica si care banuiesc ca s-a clasat cu un pret mult mai mic decat cel aprobat in prezent. In al doilea rand putem refuza ca membrii ai Asociatiei de proprietari ca administratorii sa semneze acte aditionale cu majorarea de pret la contractele deja incheiate s.a. MAI ASTEPT SI ALTE IDEI !

 • Este logic sa se intample asa ceva, deoarece :
  Vitalia si celelalte doua firme ” asociate” au castigat o licitatie trucata, executata la comanda plitica ( PSD), si cum era de asteptat conform metodelor mafiote, deoarece la pretul de licitatie castigata se intra direct in faliment, gasca mafiota incearca sa vina cu ANEXE de majorari de preturi la contractul de prestari servicii….incheiat cu ADI-Deseuri….
  Dar ce ne facem cu angajamentul contractual cu Primaria Bistrita prin care Vitallia trebuie sa transporte GRATUIT aprox. 30.000mc de deseuri din depozitul PROVIZORIU inaugurat de Primaria Bistrita, de langa raul Bistrita ? Termen de finalizare : 30 Noiembrie 2015….!!!!

 • RECAPITULARE :

  28 U.A.T – au votat pentru
  18 U.A.T – au votat impotriva.
  2 – U.A.T – s-au abtinut de la vot.
  TOTAL : 48 Unitati Administrativ Teritoriale ( comune) din 63 U.A.T.-uri
  Asadar au lipsit din sedinta AGA -ADI-Deseuri …15 U.A.T – ???
  Oare cine sunt primarii care au votat PENTRU cresterea preturilor ???

 • Pe undeva ie penibil cu firma Vitalia ,nume Italian si nu le place la Ro . Tomberoanele sant goale , dar locatarii arunca tot pe jos in mod intentionat , si nu va mai suporta , azi miine vin la dl. Chelner pe masa .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS