Comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan a spus că, în judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost înfiinţate şapte secţii de poliţie rurală urmare a concepţiei de reorganizare a poliţiei în mediul rural implementată la nivel naţional. Acestea sunt la Bistriţa, Prundu-Bârgăului, Sânmihaiu de Câmpie, Beclean, Petru Rareş, Năsăud şi Sângeorz-Băi şi au devenit operaţionale la sfârşitul lunii septembrie 2011.
„De asemenea, în cele 58 de posturi de poliţie existente anterior, există în continuare un poliţist de proximitate pentru a veni în sprijinul cetăţenilor”, a declarat Ioan Ovidiu Mureşan.
El a spus că, după înfiinţarea secţiilor de poliţie rurală, au scăzut cheltuielile cu întreţinerea spaţiilor, dar au crescut cele cu carburantul.
„A crescut volumul de patrulare şi consumul de carburant. Nu avem o cotă de consum, limitarea fiind dată de buletinul posturilor, de ceea ce reprezintă planificarea oamenilor în servicii. La fiecare comună a rămas un poliţist de proximitate care desfăşoară activităţi specifice poliţiei rurale în imobilul pe care l-am avut. Sunt 58 în total. S-au diminuat cheltuielile cu încălzirea spaţiilor fiindcă nu se mai folosesc două-trei sau mai multe încăperi şi nu se mai face foc în ele fiindcă nu se mai justifică”, a declarat el.
Întrebat cu cât a scăzut cheltuielile la încălzire şi cu cât au crescut cele cu carburantul, Mureşan nu a putut da un răspuns.
„Nu am acum datele, nu am venit pregătit cu aceste cifre”, a declarat el.
Mureşan a ţinut să precizeze că, prin înfiinţarea secţiilor de poliţie rurală, s-au redus cheltuielile de personal fiindcă foştii şefi de post, 58 la număr, nu mai primesc indemnizaţii de conducere, iar IJP nu mai este obligat să le suporte poliţiştilor trimişi în anumite localităţi cheltuielile de cazare şi masă.
„Înainte să existe secţiile de poliţie rurală, oamenii erau ţinuţi într-o anumită localitate. Primea dispoziţie şi trebuia să fie într-o anumită comunitate acolo trebuia să aibă casă, masă şi IJP trebuia să suporte contravaloarea. În momentul de faţă, nu îl mai obligă nimeni să stea acolo. Nu se mai face plata orelor suplimentare pe considerentul că şi poliţistul e un funcţionar public care desfăşoară activităţi opt ore pe zi şi 40 pe săptămână”, a declarat Mureşan.
„Nu am date câţi primeau bani de chirie înainte, dar acum mai avem 31. Mai mult de jumătate s-au redus”, a declarat el.
Potrivit sursei citate, de la înfiinţarea secţiilor de poliţie rurală, starea infracţională în mediul rural s-a diminuat, principiul de bază al reorganizării find prezenţa activă a poliţiştilor şi creşterea timpului de reacţie în soluţionarea evenimentelor prin patrulare motorizată 24 din 24 de ore.
„În acest sens, s-a reuşit scăderea timpului de intervenţie la evenimentele în mediul rural în medie cu trei minute. Patrulele au intervenit în luna octombrie la 896 de evenimente sesizate prin 112, faţă de 777 sesizări în luna septembrie a.c.”, a spus Mureşan.
El a declarat că, secţiile de poliţie rurală cuprind între 5 şi 12 comune fiecare, activitatea fiind coordonată de către un ofiţer. În ele lucrează 58 de poliţişti de proximitate, 108 la patrulare şi 16 ofiţeri.
„În prezent, în mediul rural există un deficit de resurse umane, respectiv patru funcţii de ofiţer şi trei de agenţi de poliţie, care vor fi încadrate cu absolvenţi ai şcolilor de poliţie, promoţia 2011, începând de anul viitor”, a mai spus Mureşan.
El a adăugat că, prin înfiinţarea secţiilor de poliţie rurală, niciun poliţist care a lucrat anterior în posturi de poliţie locale nu şi-a pierdut locul de muncă.
Adaugă comentariu