Actualitate

Ședințele de judecată, suspendate la Tribunal ca reacție la tăierea pensiilor speciale

Magistrații Tribunalului Bistrița-Năsăud au decis, miercuri, să continue protestul suspendând activitatea de judecată ca reacție la adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensiile de serviciu pentru personalul din justiție.

Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată marţi, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri, vizaţi fiind, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţiştii, funcţionarii publici cu statul special, funcţionariI publici parlamentari.

Aceasta, pe fondul protestelor din Justiţie, materializate inclusiv prin oprirea activităţii unor instanţe.

Premierul Ludovic Orban afirmă că toate pensiile „nesimţite” vor fi tăiate, el arătând că sunt categorii socio-profesionale care beneficiază de aceste pensii fără a avea drept.

Potrivit unei postări pe Facebook a PNL, vor fi eliminate:

  • pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
  • pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
  • pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari
  • pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României
  • pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil
  • pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

”Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor”, arată PNL.

10 comentarii

  • Ma doare in fund de sedintele voastre suspendate!Cand v a pus ciuma rosie talpa pe cap nu ati suspendat nimic!Daca nu abroga astia toate pensiile si veniturile speciale la toate categoriile de bugetari(inclusiv politaii ,militarii si securistii),eu un leu nu mai platesc la stat!!Boierii in tara asta sunt la STAT,cu vile si bmwuri.Atunci sa le dea dracu banii ,ca eu un leu nu le mai dau!!

  • incetati ma cu prostiile,la astia le arde de alegeri in doua tururi,pensiile babane o sa ramana la parazitii in uniforma,tara de toata jena.

    • Dupa ce faceti dosarele si rezolvati cazurile pe banda rulanta, achitati fara vreun habar pe cine nu trebuie, clasati cazuri care cel putin ar fi de puscarie, favorizati infractori fara nici o remuscare, apoi va ascundeti ca niste penali in cetatile voastre, sa nu va poata lua nimeni la rost si mai vreti pensii speciale????? Un glont va doresc de la infractorul acela care mi-a impuscat cainele si voi l-ati pupat in fund!

    • Balane traumatizatule, ai pierdut procesul ca si castigat? Astept ca pe final de mandat Cretu sa faca si el in sfarsit un lucru bun: sa emita ordinul de demolare a casei fara autorizatie!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.