Actualitate

Șeful ADR, bistrițeanul Dragoș-Cristian Vlad, a rămas fără mașină în Moldova

Unul dintre autoturismele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), în care se afla chiar șeful instituției, bistrițeanul Dragoș-Cristian Vlad, care mergea la Chișinău pentru o vizită de lucru, a fost confiscată la granița dintre România și Republica Moldova.

Potrivit tvr.ro, autoturismul a fost confiscat întrucât figura în baza de date a Poliției de Frontieră din statul vecin ca fiind furat din Italia.

Respectiva mașină a fost primită gratuit de ADR de la ANAF, care o avea din 2017 ca urmare a unei decizii judecătorești. ANAF precizează că nu se cunosc motivele pentru care autoturismul este înregistrat în sistemele din afara țării ca fiind furat.

Pe 12 decembrie, cu autoturismul respectiv se deplasa chiar Dragoș-Cristian Vlad, șeful Agenției pentru Digitalizare, care mergea la Chișinău pentru o vizită de lucru.

”Echipa Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a participat, în cadrul delegației conduse de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la vizita de lucru oficială la Chișinău, la invitația vicepremierului pentru digitalizare al Republicii Moldova. La graniță, ne-am confruntat cu o situație inedită și neplăcută: unul dintre autovehiculele delegației române, aflat în patrimoniul ADR, a fost verificat, respectiv ne-a fost comunicată informarea apărută în sistemul informatic.

Autoturismul respectiv a trecut în patrimoniul ADR în anul 2020, ca urmare a înființării Autorității și a preluării patrimoniului instituțiilor anterioare acesteia. Trecerea în patrimoniul ADR s-a realizat pe baza unui proces verbal de predare-primire încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, care la rândul său recepționase autoturismul de la Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), odată cu desființarea acestuia din urmă.

MCSI a primit autoturismul, cu titlu gratuit, tot de la o instituție publică, Ministerul Finanțelor, prin Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), în patrimoniul căruia intrase ca urmare a unei decizii definitive a instanței, în 2017, ce a presupus confiscarea autoturismului. ANAF are în vigoare o procedură prin care furnizează instituțiilor publice, spre folosință, bunuri rezultate ca urmare a executărilor silite și confiscărilor.

Din anul 2010, autovehiculul a fost înmatriculat de mai multe ori în România, fiind preluat de către ADR în luna mai a anului 2020 și folosit ca mașină de serviciu până în prezent. ADR, al patrulea posesor instituțional al mașinii, nu avea cunoștință despre faptul că autoturismul figurează într-o bază de date internațională a instituțiilor de ordine publică. Așadar, în acest moment, autoturismul trece prin procedurile legale cerute de această alertă internațională.

Această situație confirmă necesitatea nevoii de interoperabilitate între bazele de date.

În acest sens, anul acesta a fost aprobată legea care vizează construirea Platformei Naționale de Interoperabilitate, care creează cadrul legal pentru interoperabilitatea bazelor de date ale tuturor instituțiilor statului român.

De asemenea, menționăm faptul că, în anul 2023, ADR va finaliza proiectul Sistem de interoperabilitate tehnologică cu statele membre UE (SITUE), un proiect care va facilita interconectarea bazelor de date gestionate de statul român cu cele ale statelor membre UE.

Astfel, nu ne vom mai confrunta cu asemenea situații, care derivă din lipsa digitalizării și a interoperabilității.”, a transmis, printr-un comunicat ADR.

”Ni s-a permis accesul mai departe pe teritoriul Republicii Moldova, cu observaţia că în momentul în care vor veni informări suplimentare voi fi notificat pentru acest fapt. Maşina am predat-o, imediat ce am primit notificarea Consulatului României în Republica Moldova, la structurile abilitate de acolo. Procedura de predare, până la clarificare, s-a întâmplat la finalul vizitei în Republica Moldova. A fost o problemă, s-a confirmat că există o alertă şi trebuie verificat cu statul de origine al acestei maşini – Italia”, a mai spus președintele Autorității pentru Digitalizarea României la Antena 3.

7 comentarii

  • Un pârlit de vameș moldovean a vazut ce n-au vrut sa vada 12 ani funcționarii statului roman !
    O simpla verificare la oricare din “numeroasele înmatriculari” ale vehiculului , era suficientă sa se descopere ca provine din furt .
    Aici nu e vorba de “lipsa digitalizării “ , e vorba de corupție sistemica !
    De sus pana jos !

    41
    1
  • Pe ăsta o sa il trimita acasa la Bistrita.Fraierul le a stricat combinatiile unora daca mers cu masina de serviciu .Unde sa ascunzi mai bine o masina furata decat in flota guvernului?Guvern de ciorditori cu masini ciordite.Asta ajuta la intrarea in Schengen.Avem frontiere sigure si autoritati vigilente.O sa intre Moldova inaintea noastra.

    37
    • Doar rușii sunt atât de prosti, încât cred ca o țara se cucerește prin război.
      China cucerește Africa prin investiții, Ungaria cucerește Ținutul secuiesc prin investiții, infrastructura si cultura,
      Austria, Germania cuceresc România prin investiții in bănci, fabrici, etc
      America cucerește lumea cu îndoctrinarea, si propaganda Netflix, Disney, Holywood, Facebook, Twitter, cu teme care au legătura cui LGBT+, Neomarxism, schimbări climatice,

      E foarte bine ca si România cucerește Republica Moldova prin investiții, schimbări culturale, media.
      România este o țara mare in regiune si ar trebui sa isi extindă sfera de influența in zona de sud est a Europei.

      4
      2
  • Iată cât de bine funcționează ale noastre filtre din vămile cu estul! A fost nevoie ca un vameș de dincolo de Prut să găsească o mașină furată în flota unei delegații de specialiști în digitalizare din RO. Bravo Moldova, Bravo Maia Sandu! Voi sunteți mai bine pregătiți pentru Schengen decât noi! Sigur că oficialii austrieci ne fură și ne batjocoresc dar ai noștri politruci, cocoțați la butoanele țării, au consimțit la asta! Dinainte de intrarea în UE! Care sunt mai vinovați?

    14
    2
  • Încă o dovadă, la vârf, că nu suntem pregătiți de schengen !
    E ca-n bancul ăla:
    Din secția de poliție evadează un deținut.
    Comandantul ordonă: blocați rapid toate intrările în secție.
    După o vreme evadatul este prins (în republica Moldova).
    Fiind întrebat pe unde a ieșit din secția de poliție când a evadat , a răspuns sec: pe la ieșirea principală.
    Atunci comandantul și-a adunat oamenii, mustrându-i că n-au executat întocmi și la timp ordinul.
    La care organul subordonat a răspuns: ați ordonat să păzim intrările, nu ieșirile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS