Actualitate

Preşedintele CJ: De ce heliport la SJU Bistrița. Lucrările la Blocul operator, în stadiu avansat

(FOTO) ”După ce în ultimii trei ani, împreună cu Guvernul României, am investit peste 17 milioane de euro în infrastructura de sănătate a județului Bistrița-Năsăud (Maternitate nouă, Secție nouă de chirurgie, Bloc operator centralizat, în fază avansată de execuție și Ambulatoriu / Policlinică utilată și dotată cu tehnică medicală de ultimă generație), ne propunem ca împreună cu Spitalul Județean de urgență să promovăm un nou proiect: construcția unui heliport pe Spitalul Județean de Urgență!, a menționat pe Facebook președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

1 radu moldovan sju 18 noi 15 2 radu moldovan sju 18 noi 15 3 radu moldovan sju 18 noi 15 4 radu moldovan sju 18 noi 15

El a explicat de ce se dorește un heliport: ”Câteva minute pot fi granița dintre viață și moarte pentru mulți pacienți aflați în stare gravă! Pentru a da o șansă în plus acestor pacienți, care necesită transfer cu elicopterul la un centru medical de specialitate, avem în plan acest proiect, care va avea un canal direct de comunicare între secția de Terapie intensivă, UPU și Heliport printr-un lift special proiectat. Astfel, pacientul după ce este stabilizat, va parcurge o distanță minimă către elicopter, prin acest lift”.

heliport 2 heliport 3 heliport upu heliport

Președintele CJ a vizitat și șantierul Blocului operator centralizat, care se află întru stadiu avansat al lucrărilor: ”Cu aceste investiții care le vom finaliza, județul Bistrița-Năsăud, va avea una dintre cele mai bune condiții din România în ceea ce privește accesul la servicii medicale de urgență!”.

5 radu moldovan sju 18 noi 15 6 sju lucrari 18 noi 15 7 sju lucrari 18 noi 15 8 radu moldovan sju 18 noi 15

La începutul lunii august, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au început lucrările de construcție a unui Bloc operator centralizat, parte a obiectivului de investiții “Supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui Bloc operator centralizat şi spaţii medicale – Faza 2” (2014-2016), în valoare totală de 24.102.923 lei, bani de la Guvernul României prin Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean. Contractul de execuţie a fost semnat în noiembrie 2014 şi tot atunci au început şi lucrările, mai întâi cele de supraetajare și realizare a unor spații medicale la etajul 4. Constructor: asocierea SC GB Indco SRL Bucureşti – SC Depisto Star SRL Gheorgheni.

Ce se va realiza la etajul 3 al SJU: Bloc operator centralizat cu 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie – 3 săli de operaţii Chirurgie generală, 2 săli de operaţii Ortopedie-traumatologie, 1 sală de operaţii Urologie, 1 sală de operaţii Oftalmologie, 1 sală de operaţii ORL, 1 staţie de sterilizare proprie a Blocului operator. Fiecare sală de operaţii este o structură complexă care cuprinde şi spaţiile anexe aferente şi este compusă din: filtru sanitar pentru pregătire medici, sală de pregătire preoperatorie a bolnavului, sală de operaţii, sală de trezire postoperatorie, spălător pentru instrumentar.

9 sju lucrari 18 noi 15 10 sju lucrari 18 noi 15 11 sju lucrari 18 noi 15 12 sju lucrari 18 noi 15

Blocul operator va fi dotat cu: 8 mese de operaţii cu dotările specifice profilului operator, 8 lămpi scialitice, 1 unitate de electrochirurgie cu sistem de furnizare argon medical şi evacuator de fum, 2 platforme electrochirurgicale de înaltă performanta destinate procedurilor chirurgicale complexe endoscopice şi deschise, avand optiunea de taiere si coagulare, funcţionalitate bipolară, sigilare vasculară şi fuziune tisulară, 2 platforme electrochirurgicale monopolare/bipolare, 2 oximetru cerebral, 1 aparat de masurare uniemisferică a profunzimii anesteziei, 2 sisteme de anestezie şi monitorizare complexă, 1 trusă de laparoscopie pentru intervenţii chirurgicale, 1 centrală triplex de producere oxigen medical, 1 staţie de sterilizare compusă din sterilizator cu abur de 250 l, echipament automat de spălare/dezinfecţie instrumentar, aparat mobil de dezinfecţie pe cale aeriană, dispozitiv de curăţare cu jet de apă/aer comprimat, dispozitiv de sigilare ambalaj sterilizabil, lampă inspecţie instrumentar, modul de curăţare cu ultrasunete.

La etajul 4 au fost realizate deja spaţii medicale (saloane cu grup sanitar propriu, săli de tratament, spaţii administrative).

Întregul obiectiv de investiţii va fi realizat la standarde europene, va fi în conformitate cu normativele legale în vigoare şi va fi dotat cu: sistem de climatizare, sistem de evacuare aer viciat, sistem de alarmare şi detecţie incendiu, sistem de control acces, sistem apel medical, sistem de supraveghere video, sistem de alarmare vocală, sistem CATV, sistem voce-date, sistem telefonie-interfonie.

În 25 iunie, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a inaugurat Secția de Chirurgie de la etajul 4, care cuprinde saloane cu grup sanitar propriu cu 1, 3, 4 si 5 paturi, săli de tratament, spaţii administrative.

CJ vrea să acceseze fonduri europene pentru proiectul ”Dotare cu aparatură medicală şi mobilier medical a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud”. Valoarea totală a investiţiei, preconizată a se realiza în maxim un an, este de 15.814.083 lei, adică 3.529.929 euro. În proiect sunt prevăzute următoarele dotări: computer tomograf, mamograf digital, aparat de radiologie digital cu două posturi şi aparat de radiologie digital UPU pentru laboratorul de radiologie, patru ecografe de înaltă performanţă pentru UPU, Interne, Cardiologie şi Ginecologie, un gastroscop şi un colonoscop pentru laboratorul de explorări funcţionale, 40 de paturi terapie intensivă, 110 paturi chirurgie cu margini pliabile, cinci aparate de ventilaţie mecanică, 61 de monitoare funcţii vitale, microscop operator cu două posturi, aparat de phacoemulsificare şi scaun operator pentru Oftalmologie, zece defibrilatoare, un sterilizator de medie capacitate, 20 de tărgi transport pacienţi, 40 de scaune transport pacienţi.

5 comentarii

  • Sa traiasca Baronul! Eu zic ca in cinstea măretelor lui realizari sa ne alipim Moldovei! Asa ii vom cinsti si numele si vom fi mai aproape de Vaslui.

  • kakam asta e baza sanatatii noastre!
    e cladita pe …. structuri din gips carton!
    frumos afara si ….slab pe dinauntru!

  • Raducule draga ! A sosit vremea sa nu ne mai aburesti cu proiecte nerambursabile si pe spinarea locuitorilor orasului Bistrita care nu au gresit cu nimica , tu vrei neaparat cu PSD-ul compromis sa iesi basma curata cu tot felul de abureli din astea , vremea voastra a trecut ! Vrem banii inapoi ! Cu dobanda , sa vedem de unde va-ti imbogatit ?

  • Nu puteti vedea mai departe decat praful din ochi vostri. A-ti fost vreodata in salile vechi de operatie? Doar medicii si asistentii stiu cum lucrau acolo ca sa iesi sanatos de acolo. Sunt realizari pentru noi si nu are importanta cine le face. Chiar nici nu ar trebui presa sa ii arate pe politicieni. In schimb, e bine cand sunt spitale si medici buni. Iar voi care vorbiti, nu cred ca v-ar conveni sa aveti nevoie de acele 5 minute sau cate or fi ele, si sa le petreceti in salvare pana la liceu! Daca tot nu va place asa…eu cred ca voua va mai trebuie o sectie la spital ca sa fiti multumiti. 9.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.