Actualitate

Şeful CJ, fan Bill Clinton: Zona privată nu poate face performanţă fără o zonă publică performantă

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, care s-a declarat fan al fostului preşedinte american Bill Clinton, le-a spus studenţilor de la UBB - Extensia Bistriţa, la deschiderea noului an universitar, că o naţiune care îşi doreşte să aibă un viitor trebuie să investească în educaţie şi sănătate.

După ce conf. univ. dr. Mircea Mureşianu, directorul Extensiei Bistriţa a UBB, a spus la deschiderea noului an universitar că preşedinţii americani George Bush sr. şi Bill Clinton au decis ca 20% din PIB-ul ţării să meargă spre învăţământ deoarece este prioritate naţională, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a precizat:

”Eu sunt fan Bill Clinton, nu sunt fan Bush, îi cunosc cam toată cariera, i-am citit cărţile. Şi eu mi-aş dori ca PIB-ul României să arate măcar ca jumătate din cel al SUA, dar mai avem ceva de parcurs”

Radu Moldovan crede că ”o naţiune care îşi doreşte să aibă un viitor trebuie să investească în sănătate şi învăţământ”, dar că ”din păcate perioada de tranziţie se prelungeşte şi în fiecare dimineaţă la ştiri constatăm cum diferite grupuri organizate prejudiciază bugetul de stat”.

”Toată lumea cere de la stat, inclusiv noi, cei din administraţie, dar să ne uităm cum se fiscalizează în România. La câte restaurante, cluburi, magazine ni se dau bonuri fiscale? O să vedeţi câţi dintre români îşi fac datoria faţă de stat. Foarte puţini! În schimb, avem foarte multe voci critice: că nu sunt drumuri, apă şi canalizare, finanţare într-o zonă sau alta. Statul nu e o noţiune abstractă, statul suntem noi. Vina este împărţită. Dacă am face o analiză să vedem câte facem noi pentru acest stat, am constata lucruri care n-ar fi în permanenţă pozitive”

Preşedintele CJ a menţionat că ”în toate ţările în curs de dezvoltare, nu numai în România, statul suportă costurile cu formarea specialiştilor, iar alte state mai dezvoltate, care pot plăti mai bine resursa umană, iau oamenii gata pregătiţi, vârfurile”.

”Administraţiile, în cei 25 de ani scurşi, n-au gândit nimic pentru turism în Bistriţa-Năsăud, potenţialul a fost foarte puţin exploatat, aproape deloc. Ştiţi că nu se cazează nimeni la Colibiţa? Nu stă nimeni acolo, dacă ne uităm pe taxele şi impozitele plătite la Primăria Bistriţa Bârgăului sau Administraţia Financiară. Dacă ne-am lua după acest lucru, nu există niciun loc de cazare la Colibiţa. Aşa funcţionează statul nostru. Avem zone extraordinare şi turismul va exploda după ce vom crea minimum de infrastructură. Din moment ce un funcţionar public primeşte 600-650 de lei salariu, nu va veni nimeni să lucreze în administraţie. Nu poţi cere performanţă în aceste condiţii. De doi ani şi jumătate repetăm concursuri, cred că au fost opt-nouă runde, pentru a angaja un inginer de drumuri şi încă n-am reuşit să-l găsim pentru că salarizarea este mizerabilă. A fost o perioadă când conducătorii noştri au crezut că dacă pun cap în cap diferite zone ale societăţii rezolvă ceva. N-au rezolvat nimic. N-are cum să facă performanţă zona privată fără o zonă publică performantă şi mă gândesc aici la administraţie, învăţământ, sănătate şi la toate zonele considerate publice. Sper ca de la 1 ianuarie 2015 să se facă o analiză serioasă pentru a găsi soluţii de stimulare a performanţei”

17 comentarii

 • Ne-am obisnuit inca dinainte de `89 sa primim, fara prea mare efort, casa si serviciu. Ce nu observa multa lumea este ca difera radical contextul social, politic si economic in care traim acum. Din pacate sau din fericire, in prezent este necesara mai mult munca pentru casa si serviciu. Capitalismul permite crearea unor diferente mari in ceea ce priveste averea unor persoane, daca se poate numi avere o casa cu etaj. Comunismul incerca sa niveleze pe cat posibil tocmai aceste diferente, insa, asta se intampla cu pretul incalcarii unor libertati fundamentale ale cetatenilor. Depinde de fiecare in ce perioada alege sau ar vrea sa traiasca.

 • Alooooooo Raduculeeeee ……Institutul Naţional de Statistică a amânat cu o săptămână publicarea datelor despre Produsul Intern Brut în trimestrul al II-lea 2014, rezultatele urmând să fie făcute publice pe 8 octombrie, potrivit unui comunicat de presă. oare de ce ??

  nu le iese…
  cumparati-le un pix nou

 • Să vedem dacă Ponta nu obține și el o amânare a confirmării calității guvernării din ultimii 2 ani și jumătate ……………….
  Că dacă iese prost cade în sondaje ……………… și se îndepărtează de președenție …………..

 • Da, ii dau dreptate! Pt a avea un viitor mai bun, trebe lucrat si insistat foarte mult pe sistemul din învățământ si cel al sănătății…să sperăm că merge spre bine.

 • …………………pai daca propagandistii „rosii”,sunt obsedati pe toate canalele media,doar de TB si de NANA,dar de urgia fiscala psdista ce va venii ca un tsunamii,tot peste privati,pf,cu exceptia bugetarilor bine renumerati,n-ar fi ceva iesit din comun,acest gest al lui base,mai ales daca o face conform legii.

 • Se uita foarte usor si ramura numita sport.si nu ma refer aici doar la sportul de performanta.e vb sespre sportul n masa.o natiune sanatoasa.este o natione care face sport.miscare in general!!!

 • mai TIC dar vad ca tu esti mare filozof si le sti pe toate dupa cum vad esti un mare pu…..rist care serveste puterii actuale mai lsane cu prostiile tale si mai ia o m..e

 • Sincer nu am ce ii reprosa d-lui Radu Moldovan, el incearca cat poate…este o persoana care are multe realizari sub conducerea sa. Mai multe decat au avut cei dinainte.

 • bah hahalera,omul nu poate sa-si faca partid fiindca ciuma rosie manipuleaza si spala creiere la greu in aceasta tara….au murit degeaba tinerii nostri in 89,tot ciuma jegoasa bolsevica dusmana a statului de drept si mama tuturo hotilor si blestemul Romanie e la putere in scumpa noastra tara ! ce crwedeti mah bolsevicilor ca toti suntem prosti mah?

 • normal sa participe la deschderea anului scolar ! Este o autoritate publica , care se implica in ajutorarea invatamantului ! speram ca vor fi in continuare langa saptiul academic !

 • Este normala si prezenta la deschiderea anului universitar si e foarte corect si substratul discursului. E imperios necesar pentru progresul unei natiuni sa investesti foarte mult in invatamant. Stiu ca e greu intr-o economie care nu merge asa cum ar trebui sa aloci mai multe resurse financiare educatiei, insa este total interzis sa iti bati joc de cadrele din educatie prin taierea salariilor asa cum a facut-o Boc si cu Basescu. Felicitari Victor Ponta pentru masura de reintregire a salariilor si pentru stimularea debutantiilor din domeniul educatiei. Acesta este adevarul indiferent pe cine ar deranja.

 • Deranjeaza prezenta d-lui presedinte doar pe cei care comenteaza zilnic aiurea pe toate platformele online.
  Cum spunea si BIT. Este necesara prezenta oficialitatilor la deschiderile de an universitar. Succes studentilor si nu in ultimul rand conducerii CJ.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.