Actualitate

Inspectorul general: Modul de raportare a cadrelor didactice și nedidactice față de vaccinare ar trebui să fie altul

Profesorii  care nu sunt vaccinați și care nici nu au trecut prin boală vor fi testați la fiecare 72 de ore împotriva Covid-19, testarea fiind asigurată de Direcția de Sănătate Publică. Cei care refuză și testarea vor fi suspendați pe perioada existenței unei incidențe de peste 6 cazuri la 1.000 de locuitori în localitățile în care activează.

”Eu întotdeauna am fost de părere că trebuie să ajungem la procentul la care personalul din învățământ vaccinat în nicio unitate de învățământ să nu fie sub cel la care nu ar mai fi în siguranță tot personalul care frecventează unitatea. Dacă specialiștii spun că 60-70% din personalul unei instituții este vaccinat, atunci problema infectărilor în masă nu se mai pune, atunci aici ar trebui să ajungem”, a declarat inspectorul școlar general Mihai Mureșan într-un interviu acordat Timp Online.

”Cei care au avut reticență față de vaccinare pot să vadă că, din februarie, de când au început unii să se vaccineze, niciunul nu a pățit încă nimic. Nu știu, poate e prea devreme, nu sunt specialist. Cert este că, cred, că dacă specialiștii asigură că nu sunt probleme deosebite din perspectiva procesului de vaccinare, modul de raportare a cadrelor didactice și nedidactice din școli față de vaccinare ar trebui să fie altul. Noi vă asigur că vom reaminti tuturor, dar și părinților că elevii cu vârsta de peste 12 ani – dat fiind că nouă tulpină Delta nu îi scutește nici pe cei foarte mici de infectare – că nu este rău ca și numărul acestor elevi vaccinați să fie cât se poate de mare. Sigur că nu îi putem obliga. Rămâne să vedem setul de măsuri care probabil va fi prins în acel ordin comun ce se va da la începutul anului școlar și vom vedea ce măsuri trebuie implementate în fiecare unitate de învățământ și, fără doar și poate, ne vom conforma prevederilor acelui ordin, inclusiv îi vom trimite în concediu fără plată, dacă va fi cazul, pe cei nevaccinați”, a spus inspectorul școlar general.

ISJ a reactivat personalul din fiecare unitate de învățământ care ține evidența persoanelor vaccinate: ”De aici încolo vom ști în fiecare zi, în baza raportărilor din fiecare unitate de învățământ, care este situația și cum evoluează ea”.

Reamintim că, în 26 februarie a început campania de vaccinare a profesorilor din județul Bistrița-Năsăud, în două fluxuri din municipiul Bistrița, unul în cadrul SVSU Bistrița și unul în cadrul Policlinicii Bistrița. Pentru fiecare din cele două fluxuri a fost asigurată vaccinarea cu vaccinul Pfizer a 60 de persoane/zi.

Dintre cei 660 de profesori care s-au înscris la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud pentru vaccinare, s-au prezentat efectiv la administrarea primei doze 552, cei mai mulți dintre absenți fiind din categoria celor sub 55 de ani care ar fi urmat să primească serul AstraZeneca.

În luna aprilie, ISJ anunța că 44,56% din personalul din sistemul de învățământ din Bistrița-Năsăud s-a vaccinat: 46,2% fiind cadre didactice, 50,6% personal didactic auxiliar și 33% din personalul nedidactic.

2 comentarii

  • Testarile ar trebui sa fie gratuite pentru toata lumea , idem ca in cazul vaccinurilor. La fel ca in tarile considerate (mai) civilizate , fiecare cetatean ar trebui sa beneficieze de un numar de teste gratuite in fiecare luna. Sa zicem 6-8 , pe luna. Pentru cazul concret expus in articol as sugera d-lui inspector general sa promita profesorilor care se vaccineaza ca vor primi o parte din banii aferent testelor suportate de catre Directia de Sanatate Publica. S-ar putea ca multi sa nu mai refuze vaccinarea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.