Actualitate

Președintele CJ: Un nou proiect, de aproape 5 milioane de euro, pentru Bistrița-Năsăud

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a semnat contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional pentru proiectul de reabilitare şi restaurare cu fonduri europene a castelului din localitatea Posmuş, comuna Șieu, în urma căruia monumentul istoric de importanță națională va fi deschis circuitului turistic.

Un nou proiect de aproape 5 milioane de euro pentru județul Bistrița-Năsăud! Este vorba despre proiectul de modernizare a Castelului Teleki din Posmuș, comuna Șieu, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Transilvaniei. Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni și la finalul proiectului, castelul va fi deschis circuitului turistic. Valoarea totală a proiectului este de 21,78 milioane lei, din care 2% este contribuția Consiliului Județean, iar diferența este asigurată din fonduri europene nerambursabile”, a precizat Radu Moldovan

Valoarea totală a proiectului ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistrița-Năsăud” este de 21.782.530,24 lei, din care: contribuția proprie a CJ este de 432.274,55 lei; asistența financiară nerambursabilă solicitată – 21.344.255,69 lei.

Propunerile de amenajare funcțională sunt subordonate caracterului de monument istoric al ansamblului, de caracteristicile constructive și conformare ale spațiilor disponibile. Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural. Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cutral-artistică, spații muzeistice. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinate participării publicului vizitator sau turiștilor.

Castelul va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști.

Intervențiile cuprinse în documentații sunt lucrări de consolidare, instalații noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice, refuncționalizarea întregului ansamblu ca destinație turistică în vederea deschiderii sale publicului larg. Conex activității turistice, spațiile vor fi amenajate astfel încât să găzzduiască și un centru cultural. Vor fi spații expoziționale, ateliere de creație artistică și etnografică, spații muzeistice, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică.

Corpul 1 – Parter: spații de acces vizitatori, recepție, informare. Etaj: spații de expunere a lucrărilor reprezentative pentru activitățile centrului cultural. Corpul 2 – ateliere, spații expoziționale, bibliotecă, sală de expunere de carte veche. Corpul 3 – Parter: spații pentru conferințe și expoziții. Subsol: spații pentru evenimente, spații de depozitare. Corpul 4 – sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane. Corpul 5 – ateliere, spații de expunere.

Foto: Facebook Radu Moldovan

5 comentarii

  • Înca din 2011, pe când la cârma CJ BN se afla Liviu Rusu, administraţia judeţeană anunţa că intenţionează să demareze reabilitarea castelului de la Posmuş , astfel că, CJ BN a alocat în acel an pentru acest proiect peste 1,9 milioane lei, din care circa 500.000 de lei doar pentru proiectare. Conform proiectului iniţial, obiectivul era reabilitarea, consolidarea, restaurarea şi conversia funcţională a Castelului din localitatea Posmuş în Centru cultural, turistic şi de agrement.
    Ulterior, prin 2015 cand preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud era deja Radu Moldovan, acesta anunţa că un consorţiu format dintr-o universitate şi un institut din Bruxelles s-a arătat interesat pentru achiziţionarea castelului Teleki din Posmuş. Aceştia ar fi vrut să reabiliteze clădirea şi să transforme castelul într-un centru european unde să desfăşoare activităţi academice de cercetare. Pana la urma,totul s-a oprit la stadiul de intenţie.
    Iata ca acum, reabilitarea castelului de la Posmuş, revine din nou pe tapet. Poate ca de data asta sa fie cu noroc.

  • Mai greu va fi cu licitaţia pentru găsirea executanţilor lucrărilor şi lupta cu birocraţia, deoarece pentru reaşezarea globului din vârful turnului şi a înlocuirii câtorva ţigle din acoperişul deteriorat în urma furtunii din 17 septembrie 2017, lucru de câteva ore, au trecut aproape două luni şi încă nu s-a rezolvat degradarea cu fiecare zi pierdută a bisericii evanghelice din Localitatea Herina, dar când e vorba de un complex imobiliar muzeistic, precum este castelul Teleki din localitatea Posmuş. Să dea Bunul Dumnezeu să se împlinească visul acesta, care ar putea fi amenajat şi ca reşedinţă de primire pentru înalţi demnitari străini, precum şi un număr redus de locuri de cazare. Iar grădina castelului ar putea să redevină „raiul de odihnă şi de încântare” pentru o perioadă scurtă a turiştilor ocazionali. Ar mai fi nevoie de gândirea şi realizarea unei infrastructuri de transport adecvate acestor scopuri (o rută scurtă, eventual prin Buduş). Dacă s-ar cuprinde şi acestea în proiectul de reabilitare şi restaurare ar fi bine, încă din faza de pregătire a proiectului. Altfel acestea nu s-ar putea realiza decât peste 10-15 ani, deoarece de abia atunci s-ar putea să ieşim din dezastrul financiar în care ne-a băgat actuala guvernare.

  • 5 milioane de euro ca să repari o ruină, pe care n-o vor vizita-o decât 2-300 de oameni pe an ?
    Ne batem joc de banii europeni , de parc-ar cădea din cer.
    Mai bine am face ceva util pentru comunitate, niște cabinete medicale, cămine de batrâni, etc.
    Va dați seama câti bani sunt acolo – 230 de miliarde de lei vechi .
    De 80 de ani zace castelul in paragina și hopa, ne-am trezit noi că-i al doilea Bran și al treilea Peles !
    Aiurea, așa bagam banii prin Dorel, furăm jumătate, afacerea nu merge și peste 10 ani îl abandonăm sau privatizăm pe un euro. Faina afacere.
    Can zicem că-s bani europeni, tragem cu ochiu, complice, dă-i în mă-sa , că nu-s banii noștri, dac-s proști si dau .
    Ca, vorba românească (una din cele mioritice) nu-i prost ăla care cere, ci ăla care dă..
    ioai Doamne, ne mai rabzi ? !

  • Cu 5 milioane de euro faci altul nou. La noi totdeauna se tripleaza banul cand este vorba sa se faca ceva. Afacerea de partid trebuie sa mearga inainte.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.