Actualitate Social

Semn de criză economică. TeraPlast a început deja să taie salariile cu până la 50%

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, își ia măsuri de precauție în contextul crizei sanitare și economice create de noul coronavirus. Potrivit unui comunicat al Grupului, au fost create zece scenarii în funcție de posibilele evoluții ale contextului actual.

Într-un comunicat transmis acționarilor, Grupul TeraPlast a menționat că a înregistrat ”o creștere de 32% a EBITDA în T1-2020 versus T1-2019, până la 17,4 milioane de lei, în pofida crizei declanșate în luna martie 2020 de apariția noului coronavirus. Cifra de afaceri a Grupului a avansat cu 20%, în aceeași perioadă, până la 208,9 milioane de lei. Principalele motoare de creștere au fost TeraPlast SA și TeraSteel Serbia.

Cea mai bună evoluție în trimestrul I din 2020 a avut-o TeraPlast, a cărei cifră de afaceri a crescut cu 28% an/an, pe fondul evoluției lucrărilor de infrastructură. Totodată, compania a generat 72% din EBITDA Grupului și a marcat cea mai bună marjă de profitabilitate, de 14,3%, datorită eficientizărilor operaționale.

Business-ul TeraSteel a înregistrat o EBITDA de 5,9 milioane de lei, în creștere ușoară față de perioadă similară a anului trecut, și un avans al cifrei de afaceri de 24% față de trimestrul 1 din 2019. În continuare motorul creșterii acestui business este fabrică din Serbia, având în vedere că în România compania utiliza deja întreaga capacitate de producție. TeraSteel este unul dintre cei mai importanți producători de panouri termoizolante, structuri zincate ușoare și hale la cheie din Europa Centrală și de Est, iar produsele sale ajung în 25 de țări europene.

Wetterbest și TeraGlass au înregistrat creșteri moderate ale cifrei de afaceri, față de trimestrul 1 din 2019, din cauza scăderii vânzărilor în luna martie. Aceste companii au fost cele mai afectate de blocajul cauzat de criză sanitară, sistemele complete pentru acoperișuri, ferestrele și ușile fiind produse care se adresează consumatorilor finali. Profitabilitatea celor două companii a fost erodată că urmare a cheltuielilor adiționale cu punerea în funcțiune a investițiilor finalizate anul trecut. De asemenea, structura de personal a fost dimensionată pentru a susține creșterea bugetată pentru 2020. În contextul actual, ambele societăți au luat măsuri de redimensionare a costurilor cu personalul și sprijin pentru angajați.

Wetterbest este unul dintre liderii pieței de sisteme pentru acoperișuri din România. În luna martie, compania a inaugurat o nouă unitate de producție în Băicoi, în urmă unei investiții de 44,5 milioane de lei.

TeraGlass deține portofoliul de ferestre și uși al Grupului TeraPlast. În 2019, compania a implementat un amplu proiect de investiții în valoare de 17,7 milioane lei pentru extinderea capacității de producție.

Grupul TeraPlast a implementat încă de la începutul lunii martie măsuri de protecție a business-urilor și a angajaților în contextul răspândirii Covid-19.

Pe lângă măsurile de igienă strictă și procedurile speciale de interacțiune, Comisia de Analiză a Grupului a întocmit 10 scenarii de acțiune în funcție de evoluția posibilă a situației actuale. Scenariile includ măsuri de optimizare a activității în zonele în care se înregistrează scăderi ale comenzilor, de prevenție și gestionare optimă a riscurilor de credit, dar și reducerea costurilor fixe. În același timp, compania continuă să evalueze oportunități de afaceri care pot apărea în acest context economic, pentru a asigura o creștere sustenabilă pe termen mediu a Grupului TeraPlast.

Totodată, management-ul Grupului și-a redus temporar salariile în proporții cuprinse între 25% și 50%.

”În 2019 Grupul nostru a implementat proiecte ample de investiții, în valoare de aproape 100 milioane de lei. În primul trimestru din 2020 ne-am concentrat pe aducerea în parametri normali de funcționare a acestor investiții care pun bazele dezvoltării Grupului din următorii ani. În pofida contextului dificil în care ne aflăm, începând cu utima lună din T1, ne-am păstrat o marjă de profitabilitate echilibrată la nivel de Grup și chiar am performat în unele zone. Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale. Este prematur în acest moment să estimăm impactul pe care îl va avea asupra business-ului criza economică ce va urma, însă avansul pe care îl înregistrăm după primul trimestru ne indică o posibilă închidere a anului 2020 la un nivel similar cu cel din 2019”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

La 31 martie 2020, activele curente ale Grupului depășesc datoriile curente cu 72.237.389 RON (31 decembrie 2019: 39.939.253 RON).

În perioada ianuarie-martie 2020, Grupul a înregistrat un profit de 6.139.743 RON (ianuarie-martie 2020: 3.314.757 RON). Grupul se bazează pe sprijinul băncilor finanțatoare.

În contextul evenimentelor legate de pandemia de Coronavirus de la începutul anului 2020, Grupul TeraPlast și, implicit toate companiile sale, au abordat o atitudine proactivă în gestionarea potențialelor riscuri.

Ca urmare a evoluției numărului de cazuri, a răspândirii virusului la nivel mondial și, ulterior, a declarării stării de urgență în Europa și în România, conducerea Grupului TeraPlast a aplicat proactiv și progresiv măsurile necesare atât la recomandarea autorităților, cât și ca urmare a analizelor interne. Măsurile implementate vizează toate zonele de activitate ale Grupului, sunt monitorizate și ajustate dacă situația o cere, de către Comisia de Analiză care se întrunește zilnic la nivel de Grup.

Având în vedere că primele efecte la nivelul Europei și României au fost vizibile începând cu luna martie, situația actuală este în continuă dezvoltare și are un grad ridicat de incertitudine, în acest moment managementul Grupului TeraPlast consideră imposibilă oferirea unei estimări ferme a impactului pandemiei asupra Grupului.

La nivelul Grupului TeraPlast au fost create zece scenarii în funcție de posibilele evoluții ale contextului actual. Scenariile acestea urmăresc următorii parametrii:

  • evoluții potențiale negative ale cifrei de afaceri, generate de evoluția epidemiei, dar și de o criză economică ulterioară, mergând pană la simularea suspendării activitătii, în cazul în care o dispoziție a autorităților ar fi impus acest lucru
  • impactul asupra fluxurilor de numerar ale unor default-uri din partea clienților
  • capacitatea de a suporta serviciul datoriei
  • ajustarea costurilor fixe pentru a minimiza impactul asupra profitabilității în scenariile de descreștere a vanzărilor. Scenariile au asociate planuri de măsuri care se implementează treptat, la fiecare companie, pe măsura impactului pe care îl are asupra fiecărei activități situația existentă.

Până în acest moment, dintre măsurile implementate, amintim:

  • asigurarea de măsuri de igienă sporită, în acord cu recomandările în vigoare, pentru angajați
  • limitarea interacțiunii cu personal extern și a deplasărilor în interes de serviciu, precum și utilizarea mijloacelor electronice de interacțiune
  • desfășurarea activității în regim de telemuncă, prin rotație, acolo unde este posibil
  • reducerea costurilor cu personalul, cu caracter temporar, în sectoarele unde producția a fost redusă ca rezultat al scăderii comenzilor
  • la nivelul management-ului Grupului, salariile au fost reduse temporar în proporții cuprinse între 25% și 50%
  • la nivelul personalului TESA s-au aplicat de asemenea măsuri de reducere a programului de lucru cu scăderea corespunzătoare a plății
  • negocierea cu sindicatele pentru a flexibiliza prevederile CCM pentru această perioadă, cu scopul de a reduce eventuale costuri nerecurente în cazul disponibilizărilor
  • renegocierea contractelor cu furnizorii și identificare de furnizori alternativi pentru asigurarea disponibilității materiei prime
  • reducerea stocurilor de materii prime și produse finite pentru a scădea necesarul de capital circulant
  • renegocierea contractelor de chirie pentru minim 3 luni

Impactul potențial va fi inclus în ajustările pentru depreciere și pierderi preconizate, aferente riscului de credit la nivelul Grupului, respectiv al companiilor în anul 2020.

În pofida contextului dificil, Grupul a păstrat o marjă de profitabilitate echilibrată și chiar a depășit semnificativ profitabilitatea din T1 2019 în cazul business-urilor Instalații și Granule. Fabricile Grupului sunt operaționale și nu sunt probleme în aprovizionarea cu materii prime. Este prematur în acest moment să estimăm impactul pe care îl va avea asupra business-ului criza economică ce va urma, însă avansul pe care îl înregistrăm după primul trimestru ne indică o posibilă închidere a anului 2020 la un nivel similar cu cel din 2019”, se arată în comunicat.

Etichete

11 comentarii

  • Este OK să reduci salariile cu 25% cu condiția ca muncitorii să muncească 3 săptămâni și să stea acasă 1 săptămână.
    Program de 30 ore pe săptămână, și nu 40 de ore.
    Sunt o mulțime de companii străine care practica acest model. Scandinavian Airlines, SOS Internațional etc.
    Și la soția mes i s-a redus programul cu 10% și câstiga cu 10% mai puțin.

    Actionarii primesc dividende anul acesta? Sper că nu.

    • Iarta-ma omule ,dar daca Lenin iti era tata ,aveai o circumstanta atenuanta ! Si nu ma refer doar la comentariul asta de rahat !Esti atat de slab pregatit si atat de usor manipulabil incat ar trebui sa taci 5000 de ani si sa asculti alti 10000 !
      Nu-s platit sa te educ economic ,dar un sfat sincer pot sa-ti dau :
      taci !

  • Dureros.Va fi un an greu pentru toți.Cred că va fi mult mai greu ca cel din vremea crizei lui Băsescu când a tăiat salariile.Sa strângem rândurile, cheltuielile sa fie raționalizate iar excesele nu sunt de dorit.E greu pentru cei cu rate la vehicule și imobile.Sa trecem cu bine prin furtuna asta.

  • Economule !
    Cand citesc ce scrii ,ma întreb daca -s pe TimpOnline sau am eșuat pe TîmpițiOnline ?
    Ia-te de mănâ cu Adrian C. și faceti-vă colhoz ! Pe banii vostrii ,desteptilor !

  • Economule, tu trebuia să cauți. Dar am căutat eu pt tine, probabil n-ai reușit pt că ai scris dexonlain.ro. Iată rezultatul: dividente – definiție | dexonline
    Cuvântul dividente nu este în dicționar. Iată câteva sugestii: dividend difident dividere evident.

  • Oare cum se poate ca ditamai firma sa declare asa profit, iar pe alta parte sta cu mana intinsa la stat sa plateasca somaj tehnic la 40-50 de persoane. Nu putea sa le asigure ceva de munca si lor, si sa nu-i trimita acasa? Bine ca le asigura de munca vietnamezilor pe care i-au adus.
    Acesta sa fie oare recpectul firmei fata de angajati?
    Si apoi se mai mira ca se duc oamenii in strainatate…..

    • Asa se aude ca este si la comelf. Romanii in somaj tehnic iar indienii muncesc. Daca statul nu zicea de somaj tehnic atunci firmele nu mai trimiteau angajatii in somaj. Tesa la munca iar productia in somaj.

  • Multe comentarii de mai sus sunt nostalgice de pe vremea „Tătucului” și a „Moașei Comunale”, de exemplu: lăcomie, patronii în mașini scumpe, vile și piscine iar angajatul vai de capul lui… Da, suntem în capitalism, economie de piață. Trebuie să ne obișnuim. Dividendele se aprobă o dată pe an, de către Adunarea Generală a Acționarilor, adică de proprietar( proprietari) și nu este treaba angajatului care și-a vândut forța de muncă. Avem nevoie de sindicate puternice pentru a negocia drepturile angajaților. Până atunci feriți-vă de Covid-19.

  • Felicitări domnule Goia Dorel, am înțeles ca, Consiliul de Administrație Teraplast lucrează Pro Bono 6 luni, asa va știu (oricum lucrati dumneavoastră și domnuk Stinean).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS