Social

Semnal tras de judecătorul Cristi Danileţ: Nu există niciun liceu în care să nu se consume droguri

„Nu există liceu în România, şi aş îndrăzni să spun nicio şcoală, în care să nu se consume droguri”, a spus, la Bistriţa, judecătorul Cristi Danileţ care a explicat că numai în urma ediţiilor din acest an a festivalurilor Electric Castle şi Untold, procurorii au început să instrumente peste 300 de dosare pentru deţinere şi consum de droguri.

„Trag un mare semnal legat de consumul de etnobotanice şi droguri de mare risc în România. Cred că nu există liceu, aş îndrăzni să spun nicio şcoală în România, în care nu se consumă astfel de substanţe. Nu avem niciun liceu curat în toată România. Aşa cum era pe vremea mea, acum 20 de ani, când la liceu încercam prima ţigară sau prima vodkă Săniuţa, acum copiii încearcă tot felul de prostii care circulă în pliculeţe şi au senzaţia că zboară şi numesc drogul respectiv Ninja, au senzaţia că scapă de toate poverile vieţii – la 18 ani nu ştiu ce poveri au ei – dar le dă senzaţia aceasta că devin mai puternici. Copiii trebuie învăţaţi cumva să se stăpânească pentru că tentaţiile sunt foarte mari. Un copil creşte vertical cu cât ştie să spună mai des cuvântul NU la tentaţii. Ori, astăzi, când avem adulţi care consumă alcool sau tutun în mod obişnuit, ori droguri de diverse calităţi şi puteri în faţa copiilor, ce pretenţii să mai ai de la copii? De exemplu, ei vin la Untold, la Cluj, iar noi avem numai 200 de dosare numai de la Untoldul de anul acesta. Înainte de Untold a fost Electric Castle şi avem numai de acolo 102 dosar cu deţinere de astfel de substanţe. Nu consumatorii sunt pentru noi în obiectiv, ci dealerii”, a spus Danileţ.

Judecătorul a explicat că el însuşi are în instrumentare două dosare cu dealeri tineri.

„Unul este un puşti de 19 ani care a intrat pe Dark web, a comandat în străinătate 500 de pastile de Ecstasy care îi sunt livrate acasă cu Poşta Română. Le-a vândul apoi la Untold. 500 de pastile de Ecstasy au valoarea de piaţă de 500.000 de lei. Am un alt tânăr care a comandat tot pe Dark web 800 de grame de cocaină, i-au fost livrate cu DHL acasă, le-a plătit cu Bitcoin şi a căutat clienţi în Cluj pe Snapchat. Valoarea pe piaţă a cocainei este de 80.0000 de euro, valoarea casei mele. Pentru ca să o achiziţionez eu am făcut credit pe 30 de ani la bancă, deja au trecut 5 ani, voi plăti 80.000 de euro la bancă trei decenii, iar puştiul deţinea 80.000 de euro în patru cutii de ceară de depilat. Când i-au făcut percheziţii acasă, procurorii au găsit drogurile în cutiile de ceară de depilat. Lucrurile acestea se întâmplă, aceasta este realitatea pe care noi, ca adulţi, o ignorăm, dar copiii aşa s-au născut, cu telefonul, cu internetul, cu drogurile, cu libertatea sexuală. Avem impresia că dacă le interzicem, am rezolvat problema. Nu, nici pe departe”, a spus magistratul.

Cristi Danileţ a mai spus că tinerii trebuie să ştie că atunci când au făcut o infracţiune există anumită norme după care sunt cercetaţi şi judecaţi, riscul să fie condamnaţi fiind foarte mare, ceea ce le compromite întreaga viaţă.

„Legea este oarecum relaxantă cu copiii, s-a modificat mult Codul Penal în 2014. Copiii peste 14 ani nu merg la închisoare, doar peste 18 ani, pentru cei peste 14 ani fiind trei centre de detenţie şi educare în ţară unde sunt trimişi cei mai periculoşi. Odată izolaţi de societate, noi nu îi mai putem recupera. Când ai trimis un copil să stea izolat 10 ani de zile, când iese de acolo, iese perfecţionat, aşa cum infractorii adulţi pe care îi trimitem în închisori când ies de acolo, nu ies reeducaţi. Anul trecut, când s-a dat acea lege şi am fost obligaţi să-i eliberăm din penitenciar pe cei care au beneficiat de o scutire de la stat, a trebuit să dăm drumul la o grămadă de oameni periculoşi pe stradă. Închipuiţi-vă că 80% dintre cei cărora le-am dat drumul sunt înapoi în penitenciar: oamenii aceia sunt distruşi, nu au din ce trăi, nu au loc de muncă, nu îi angajează nimeni, ori odată lăsaţi pe stradă din ce vor trăi?”, a spus judecătorul.

Magistratul a susţinut necesitatea studierii în şcoli a Educaţiei juridice, existând deja un material didactic realizat în acest scop. „La orele de Educaţie juridică elevii află care sunt cele trei puteri independente din stat, ei având ocazia să afle de ce e important ca justitiţia să fie independentă şi nu controlată politic. Apoi le sunt explicate drepturile de copii (persoane până la 18 ani) şi de tineri (persoane până la 35 de ani), ce facilităţi le dă statul, ce instituţii îi protejează, ce rol au ei în familia în care vieţuiesc, cum se nasc, cum dobândesc numele, ce drepturi şi ce obligaţii au”, a spus el.

„În urmă cu 6 ani, am semnat un protocol între Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei prin care judecătorilor, procurorilor, avocaţilor li s-a permis accesul în şcoli şi copiilor în tribunale. În felul acesta a început un schimb de informaţie între practicienii dreptului şi copii. Eu am reuşit să ajung în vreo 200 de unităţi şcolare din toată ţara, am fondat VeDemJust prin care noi şi voluntarii noştri mergem prin şcoli să vorbim cu copiii şi facem educaţie nonformală. Materia nu e în curriculum, nu se dau note şi materia nu e în catalog. De anul acesta, avem trei unităţi care au introdus Educaţia juridică ca materie opţională în liceu. E vorba de un liceu din Braşov, unul din Iaşi şi unul din Aiud. Profesori care au absolvit Facultatea de Drept, deja încadraţi în şcoli, predau această materie”, a spus el.

Cristi Danileţ a spus că Educaţia juridică nu este pentru ca elevii să înveţe Dreptul, ci pentru a învăţa trei principii: „Legea e făcută ca să fie respectată: şi regulamentul de la şcoală, şi regulile de circulaţie, şi legile civile şi cele morale, bisericeşti. Al doilea principiu este că nimeni nu are voie să îşi facă singur dreptate. Legea: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, etc, nu mai e valabilă. Azi nu mai poţi să te răzbuni. Răzbunarea e sancţionată. Trebuie să apelezi la un organ al legii. De-asta îi plătim ca să acţioneze. Dacă nimeni nu îi anunţă, ei nu vor putea acţiona. Dacă nu s-ar fi făcut plângere cu ceea ce s-a întâmplat în 10 august, nu s-ar fi sesizat procurorii. Există nişte reguli după funcţionează întreaga societate. A treia regulă e că nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, ori, în România există acum 9600 de legi aprobate de Parlament, OG şi OUG aprobate de Guvern. În fiecare an apar 300 de legi noi care sunt obligatorii pentru fiecare dintre noi. Când le învăţăm, unde le învăţăm? Eu, ca jurist, nu mai pot să cunosc legea. Sunt extrem de multe acte normative. Şi atunci trebuie să ne întoarcem la bunul simţ, la propria conştiinţă, la morală. (…) Legea e făcută să fie respectată”.

Cristi Danileţ a participat la  „Bistriţa – ONG Fest”, festival organizat de Asociaţia Armonia Jazz.  Magistratul a vorbit la Biserica Evanghelică din Bistriţadespre „Statul de drept pe înţelesul tuturor” în calitate de reprezentant al Asociației civice “Voci pentru Democrație și Justiție “ ( fondator VeDemJust).

8 comentarii

 • Ce te faci că tot #rezist fumează iarbă și se droghează de la sare capul! Conducerea liceului chiar nu a găsit un alt magistrat numai pe „STATUL PARALEL” ? (după cum chiar el recunoașre că este). Vă puteți imagina ce educație juritică se poate face cu ONG-urile soroțiste și cu „CÂMPUL TACTIC” din justiție. https://www.youtube.com/watch?v=hJwRfaxHvQc

  • Măcar cei din #rezist își pot permite să-și perpelească câte un neuron , sunt oameni inteligenți , cinstiți și patrioți , pe când voi…

  • Daaa!!! #rezist DIDE, BOT, ANGI, BĂDIȚĂ și SANDY sunt monumente de inteligență, cinste și patriotism ! arbaiten…bolșevic tu cred că ai băut apă după Ana Pauker!

 • Portugalia a dezincriminalizat folosirea tuturor drogurilor in anul 2001, precum marijuana, cocaina, heroina etc.

  S-a decis sa se trateze posesia si utilizarea unor cantitati mici ale acestor substante ca pe o problema de sanatate publica si nu una penala.

  Drogurile erau inca ilegale, desigur, insa acum consumul se pedepseste cu amenda si, poate, o trimitere la un program de tratament – nu inchisoare si un cazier judiciar. In randul adultilor portughezi, existau 3 decese cauzate de supradoze de droguri la fiecare 1.000.000 de cetateni.

  Numerele comparabile din alte tari variaza de la 10,2 milioane in Tarile de Jos la 44,6 de milioane in Marea Britanie, pana la 126,8 de milioane in Estonia. Media UE este de 17,3 milioane. Poate ca, in mod semnificativ, raportul constata ca utilizarea „drogurilor legale” – cum ar fi asa-numitele droguri „sintetice”, „saruri de baie” si altele asemenea – este mai mica in Portugalia decat în ​​oricare alta țara pentru care exista date clare. Acest lucru capata sens intuitiv: de ce sa consum droguri sintetice sau periculoase atunci cand pot procura unele naturale? Iar aceasta este, fara echivoc, o evolutie pozitiva pentru sanatatea publica portugheza, pentru ca că multe dintre drogurile „contrafacute” care apar pe piata au efecte secundare teribile si adesea mortale.

  Dezincriminalizarea si reducerea riscurilor trebuie sa acorde o mai mare atentie drepturilor omului consumatorilor, permitand in acelasi timp cheltuirea bugetelor de aplicare a legii drogurilor in alte scopuri. Desi este o schimbare majora, dezincriminalizarea din Portugalia nu este o revolutionare din punct de vedere al dreptului international.

  • Celor prinsi cu droguri ar trebui sa li se dea pedepse cu munca, ar fi de ajuns cateva saptamani sau luni pe un santier pentru a le da o portie de realitate, daca tot nu o suporta si fug de ea. De troagari si holoangari e nevoie oricand in tara asta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.