Economie

Semne de criză. Industria județului reduce producția din lipsă de comenzi

Firmele din industria județului au produs cu peste 20% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderile fiind evidente de la o lună la alta. Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în primele cinci luni ale anului curent, producția industrială a scăzut cu 9,3% față de aceeași perioadă din anul precedent.

Producţia industrială a judeţului s-a situat în luna mai a.c. cu 20,1% sub nivelul aceleiași perioade din 2023. Și faţă de luna aprilie a.c., producția a scăzut cu 12,8%.

În primele cinci luni ale anului, producția industrială a scăzut per total cu 9,3% față de aceeași perioadă din anul precedent.

Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna mai a.c. cu 16,1% față de luna mai a anului 2023. Comparativ cu luna aprilie a acestui an, s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 14,9%.

În primele cinci luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 4,1% față de aceeași perioadă din anul trecut.

În luna mai a.c., cifra de afaceri realizată în industrie din livrări interne a reprezentat de 51,7% din total, din exporturi a fost de 48,3%, cea mai mare parte dintre acestea (77,2%) fiind realizată în zona Euro.

Agenţii economici cu sediul în judeţ au realizat în luna martie a.c. (ultima de referință) exporturi în valoare de 56,2 milioane de euro, o scădere cu 26,9% față de luna martie 2023 și cu 1,8% mai puține față de aprilie 2024, astfel: în Italia (21,9%), Germania (21,2%), Franța (13,3%), Marea Britanie (6,8%), Ungaria (5,2%), Austria (4,4%),Olanda (3,3%), Elveția (2,7%) și SUA (2,3%).

Leoni, unul dintre cei mai mari exportatori din județ, a înregistrat scăderi cu peste 30% a comenzilor pe care le primea în mod obișnuit de la producători de autoturisme din UE, care, la rândul lor, nu mai produc atât de multe autovehicule electrice și hybrid. Din acest motiv, compania a început concedieri colective.

Și volumul importurilor făcute de agenţii economici din judeţ a fost în luna martie de 71,4 milioane de euro, cu 15,1% mai mic comparativ cu aceeaşi lună din 2023. Faţă de luna februarie, volumul importurilor a scăzut cu 10,2%.

Cele mai multe importuri privin din Germania (28,5%), Italia (13,1%), Ungaria (6,7%), Austria (6,0%), Turcia (5,9%), Bulgaria (5,3%), China (5,2%), Olanda (4,8%) și Polonia (4,0%).

Soldul balanței comerțului exterior în luna martie a fost negativ (-15,1 milioane de euro).

Etichete

23 comentarii

  • La televizor ni se spune altceva.
    Ca este numai lapte si miere. (pana votam)
    Ca au crescut salariile, pensiile si ……
    Unele preturi chiar au „scazut” spun unii.
    „Basmele romanilor” sunt mai actuale ca oricand.
    Si inainte de ’90 totul era frumos doar pe hartie.
    Nu mai exista un dram de demnitate.
    Asteptam un miracol

    69
    2
    • Miracolul nu trebuie așteptat. Trebuie îndeplinit nemaivotând aceleași partide sau același personaje care se rotesc între ei de 35 de ani.

      44
      3
    • Crize sunt peste tot !!!

      În Anglia ‘ azi; protestele le poți vedea LIVE 😲😨🗣omg
      In commentariile live unii scriu „make England Christian again!”
      Anglia era demult un butoi cu pulbere.
      Vrem creștinii înapoi!
      „UK Protests Turn Violent | UK Protests Live Updates | UK News Live | UK News | N18G | News18 Live” pe YouTube
      https://www.youtube.com/live/GERtAhmf_G8?si=f1yJsyl9iXIjwkfC

      6
      1
  • Cândva în județul Bistrița Năsăud se producea: mobilier , sticlă, țesături, robinete industriale . De asemenea se exportau sute de tone de carne de bovine și porcine . Actualul complex ,Cibela’ era destinat depozitării fructelor din livezile din jurul Bistriței, toamna se săpau depozite in pământ pentru cartofi în zona supermarketurilor de pe Calea Moldovei,există fabrică de bere de bună calitate. Toate acestea au dispărut în primul rând datorită incapacității administrative și a lipsei de viziune a liderilor de după ,, Revoluție „..

    101
    7
    • WORLD ECONOMIC FORUM 2030
      „NU VEI AVEA NIMIC SI VEI FI FERICIT”

      Nu e teoria conspiratiei, e ceva oficial. Cine nu crede, poate sa verifice pe site-ul lor.
      P.S. In plus logo-ul World Economic Forum contine un semicerc care taie cele 3 litere „O”, formand 3 cifre „6”, adica „666”.

      9
      31
    • Din experienta personala va spun, candva (in anii ’80 mai exact) se exportau sute de tone de carne de bovine si porcine in URSS pe preturi de nimic, pentru ca tavarasul analfabet „sa plateasca datoria tarii”, asta in timp ce romanii faceau foamea in frig si in mizerie. Tot din experienta personala va spun, ca intre 1990-2000, fermele si implicit abatoarele din judet au fost falimentate fie de smecherii institutiilor unde livrai carne (minim 10% din contract cereau spaga cam toti sefii de institutii ca sa poti sa obtii contractul cu instituia respectiva), fie de smecherii unor magazine sau intreprinderi care nu-ti plateau marfa si neexistand legi care sa-i oblige la plata ca in ziua de azi sau o piata de desfacere mai dezvoltata, pur si simplu falimentai. Asta-i adevarul care defapt doare.

      52
      3
    • @Ioan
      uite Ioane că există mucoși (2 la număr) ce-ți descalifică comentariul ..
      adaug la lista ta de ”lideri incompetenți”:
      (1) Cristiro S.A. (Întreprinderea de Sticlărie și Menaj) va fi rasă de pe fața pământului pentru a face loc unui magazin de bricolaj – incompetență crasă abureli și lăcomia unor manageri ”peste noapte”
      (2) MOPAL S.A. (Combinatul de Prelucrare a Lemnului- CPL) – astăzi transformat în blocuri și legende ..”privatizat” prin deturnare de fonduri + vândut pe 5 miliarde (vechi)

      30
      6
    • @Klaus Schwab, minusurile pe care le primesti sunt din cauza oamenilor care nu pot vedea putin mai departe de ziua de azi, nu au perspectiva. Ei te numesc sustinator al teoriilor ale conspiratiei. Le e mai usor sa nu stie ca sunt mintiti, decat sa realizeze acest lucru. Mergem inainte.

      16
      8
    • @ Yuval Noah Harari
      Multumesc pentru intelegere, stimatul meu istoric LGBT+++ care vrei sa schimbi si Biblia, sa o modernizezi.
      Repet, NU e teoria conspiratiei, e ceva oficial, dar clar, se pare ca unii au ochelari de cal, nu cred nici chiar daca vad.
      Sa fie vaxinati si sanatosi!

      11
      12
    • Corect , dacă îndrăznești sa îți expui părerea ești atacat urgent , de lingăii lor !!!

      7
      1
  • Eu la scoala prea fost
    Unii zic ca-s tare prost,
    Dau tot timpul cu colacu`,
    Ati ghicit! Sunt EU, Ciolacu.

    Socialist de conjuctura,
    Umblu cu minciuna in gura
    Pentru Tara Romaneasca,
    Hotia sa infloreasca.

    Romanasi de Bistrita,
    Sa „ma jur” pe stima mea!
    Daca PSD votati,
    Bani si aur sa pupati.

    Si acum, in incheiere,
    Romania-i bani si miere,
    Nu credeti ce scrie aici,
    Va spun eu ca suntem bici (din rahat).

    32
    9
    • @George
      Dan Steel (faliment) a fost cumpărată cu 7.5 milioane euro
      fotografia e din interiorul fabricii

      5
      5
    • Sârmă sau sarma? Păi, tot românul se pricepe la sarmale(dar au fost, se pare, inventate de turci), iar cu sârma, tot românul stie a încropi orice reparație.

  • Mall -urile sunt pline de clienți , la supermarketuri n-ai loc să parchezi , la magazinele de bricolaj se calcă românii în picioare cumpărând materiale de construcții și instalații , blocuri și case răsar pe toate dealurile , hotelurile și pensiunile din munți și de pe litoral sunt pline de turisti , se rup drumurile Bulgariei , Greciei ,Turciei , Ungariei și Austriei de coloanele de Jeep-uri românești .
    Asta înseamnă ca unii români se scaldă în bani .
    În mod cert criza va veni , din păcate îi va afecta pe cei care încă mai muncesc pentru banii câștigați !

    39
    2
  • Problema este globală și face parte din ciclul economic, 85 % din timp creștere, bunăstare , 15% din timp recesiune.
    Nu am mai avut recesiune din 2008-2009.

    Am avut o perioadă monetară expansivă, inflaționistă, de tipărit bani pt Covid, pentru climă, pentru războiul din Ucraina, bani tipăriți pt PNRR (pt redresarea economiilor din estul Europei) bani tipăriți pt a acoperi cheltuielile statului

    Poți tipări câte 1 milion de dolari fiecărui om de pe planetă, dar nu poți tipări cate o mașini Lamborghini fiecărui om , deci degeaba tipărești bani, dacă nu poți tipări, legume, servicii.

    Acum s-a oprit tiparnița, scade inflația și se gripează motorul economiei.

    P

    16
    5
    • Dacă finanțezi proiectele verzi, războiul din Ucraina, PNRR-ul , bugetul de stat prin taxe și impozite, plătite de către populație și firme, nu produci inflație. pentru ca dai bani într-o parte și cheltui mai puțin in alta parte (de unde ai impozitat).
      Dar dacă dai, fără să iei de la populație (crești masa monetară) și produci inflație.
      Deci, războiul trebuie finanțat prin impozite, investițiile în piste pt biciclete trebuie finanțate prin impozite.
      Nu o faci, plătești oricum, pentru ca cresc prețurile și banii tăi, din buzunar își pierd valoarea. Inflația este o taxa ascunsă, indirectă.

      Acum , am ajuns unde am ajuns și avem de ales între inflație sau șomaj.
      Eu aleg șomajul!

      6
      8
    • Relansati agricultura 🥨🌾🌻🌻
      !!!!!
      Livezile; pomicultura !!!!! Brutarii pâinea cirezi
      Bn poate face dulceturi; cidru 🍎🍏🍐etc

      Faceți din România cu adevărat „grădină Maicii D.lui!”
      ^^^^^^^^^^^^^^
      De sumbra amintire:
      :-)„Ceausescu a maturat cu incompetentii din agricultura:)) Afara! (1987)” pe YouTube
      https://youtube.com/shorts/k9DMXAkQ5o8?si=J2xGFuBc83eG1pZ8

      11
      3
  • cred ca toti aceia care au cumparat parti din industria locala sunt cetateni ai judetului sau a tarii, nu? acesti intreprinzatori (unii nu toti) au urmarit sa le falimenteze si sa le vanda apoi pe bucati dupa ce au capusat industria respectiva.Nu vi se pare ciudat ca intreprinderi mari desi sunt in prag de inchidere , au oameni angajati care in loc sa contribuie la dezvoltarea firmei, au deschis propriile lor mini intreprinderi facand afaceri pe din dos tot cu intreprinderea unde au functii si sunt milionari, au vile, masini, proprietati prin orasele mari, etc., iar intraprinderea de unde isi iau salariu merge in cap? Statul nu poate interveni, sunt private. Cred ca este vorba de constiinta acelora care desi striga ca nu ii ajuta statul sa se redreseze, pe partea aialalt sunt imbogatiti peste masura.Si bineanteles ca platesc muncitorii cu mai nimic.Capuseala este ridicata la rang de arta inca!!!

    22
  • As vrea să cumpăr DOAR sau 80% (made in) din România : ulei, făină albă, semințe🌽🌾…hai sa fim serioși ?cate produse Românești se găsesc pe rafturile din Germania, Fr; UK, Italia? Unul,doua poate vinurile De Recaș știu că se vând si în UK!!!!
    Trebuie sa ne producem singuri hrana, nu să așteptăm sa fim hrăniți doar din Import, doar de străini, !! Mi se pare că „suntem duși de nas” de Urs( sul)a)🤐🤑

    Vrem și Pământurile rodnice ale României !

    Ex:Câmpiile rodnice ale Ungariei 🌻
    Vizionează „Fields of Hungary | Sunflower Field | Wheat Field | 4K” pe YouTube
    https://youtu.be/hUE7FEaN9Dw?si=fyAkL7Z7heDpOBPb

    14
    2
  • Statul obez – 1,3 milioane de bugeți – ar trebui operat – sau măcar pus un inel subțire – la maximum 0,7 mil, persoane. Altfel, la ce bun clikul distanță dacă numărul funcționarilor crește după nevoile partidelor (adică, prin recompensare, după fiecare alegeri).

    24
  • Stati linistiti nu fiti prosti.Fara industrie ati mai stat si o sa mai stati …la fel fara telefon si internet la fel…fara mancare nu ati stat…asa ca la sapa cu voi …e destul pamant incat sa fiti super ocupati…sa nu aveti timp de cearta

    10
    2
  • Am anticipat asta acum câteva luni, când avertizam că la nivel de economie, există un decalaj de 6-7 luni între manifestările economice ale crizei în țările dezvoltate G7 și economiile țărilor în curs de dezvoltare.
    Covid 19, războiul din Ucraina și criza actuală din Orientul Mijlociu au fost principalele evenimente geopolitice care au contribuit la înghețarea- regresia creșterii economice.
    Accesul la petrol și gaze, datorită embargoului impus Rusiei plus incertitudinii cauzate de rebelii houtiti în Canalul Suez prin atacurile lor asupra navelor de transport au contribuit major la degradarea perspectivei de creștere a consumului economic.
    Chiar în USA, lumea a dezvoltat obiceiuri noi, de a consuma mai puțin, pe la restaurante, achiziții de obiecte, se pare că singurul obicei în care cheltuielile se mențin sunt legate de turism excursii..unde se cheltuiește la fel de mult.
    Evident dacă în USA se prevede mitigarea costurilor legate de energiei fosile(investiții în dezvoltarea energiei alternative,stocarea ei, economisirea consumului, maximizarea utilizării) plus subvenționarea vehiculelor electrice pentru a tăia dependența de petrol a consumatorului …s-a ajuns la un punct paradoxal..subvențiile nu mai pot continua, infrastructura proiectată nu susține cererea de energie electrică concomitentă.
    Vor merge pe direcția hidrogenului lichid și a energiei nucleare, în opinia mea plus pare paradoxal, construcția de hidrocentrale…
    Vorbind de agricultură,și asta se află la alt nivel, de la tehnicile de cultură intensivă în spații mici, costuri concurențiale ce omoară micii producători…ideea e că dacă consumatorii locali nu sprijină direct producătorii locali(produsele lor ce pot mai proaspete și de calitate raportat la cele importate la prețuri ridicole) tot degeaba..la un moment dat nu prosperă.
    Ca să nu vorbim de inovația tehnologică…robotizare , biotehnologii și mai nou inteligența artificială.. sunt domenii în care pur și simplu e greu de concurat.
    Ar mai fi dependența de metale rare în dezvoltarea tehnologiei..
    Deci la nivel macroeconomic, 22 milioane de locuitori reprezintă o piață medie spre mică pentru companiile mari…vor depune eforturi a se stabili pe piețele mari majore.
    Un punct avantajos ar fi contextul geopolitic, Marea Neagră și un eventual canal navigabil ameliorat pe Dunăre până în Germania ar oferi posibilități interesante, dar e necesar mărirea, modernizarea porturilor
    Bistrița Năsăud…uff.
    Cu Rusia în conflict …ca piață mai la nord, ar rămâne Ukraina și Moldova…dezvoltarea infrastructurii rutiere în -cul de sac – spun francezii…e puțin interesantă la nivel de costuri, recuperarea o face doar călătoriile emigranților ce merg de două ori pe an, de Paște și Crăciun.
    Ca să mergi spre Vest , să ai un sold de balanță comercială pozitiv trebuie exportat.
    Dar ce?
    Produsele agricole..Producția ar trebui să fie în cantități mari previzibile..Serele olandezilor sunt mai practice în acest sens.
    Produsele industriale..Manopera-oamenii ieftin era un punct forte(costurile cu forța de muncă redusă) dar odată cu emigrarea lor(rezultat al politicilor interne) …pentru a fi plătiți mai bine..
    Iar cel mai mare risc, cum spunea pe bună dreptate Musk e îmbătrânirea demografică.
    Fără consumatori tineri economici..nu prea există dezvoltare.
    Și asta e păgubos , să investești bani serioși în educație de la ciclul primar la universitar, iar apoi să lași oamenii să plece, nefiind capabil să oferi oportunități de dezvoltare locală .
    But, again.
    Viața e imprevizibilă și ceea ce părea un dezavantaj ieri poate fi avantajul zilei de mâine..
    Iar evenimente nepredictibile pot creea efecte nepredictibile, pozitive sau negative.
    Black Swan Theory.

    8
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.