Recomandări Social

Semne firave de primăvară în Munții Țibleșului. Cetatea Ciceului și Mănăstirea Petru Rareș (FOTO)

În Munții Țibleșului, grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, primăvara își fac loc încet, dar sigur, așa că amatorii de drumeții pot lua în calcul și excursii de o zi la Cetatea Ciceului și la Mănăstirea Petru Rareș, recent ridicată în aceaste locuri.

Potrivit unor fotografii care ne-au fost transmise de Albert Gavrilă, sâmbătă a fost o zi frumoasă, numai bună pentru admirat peisajele din zonă.

Ca să ajungeți la Cetatea Ciceului, trebuie să mergeți pe DN 17 Bistriţa – Dej, iar în localitatea Ciceu Mihăieşti se ramifică un drum şi un indicator care spune că satul Leleşti se află la 4 km. Urmați drumul, treceți prin Lelești și suiți serpentinele spre satul Corabia, aflat cel mai aproape de cetate.

În capătul amonte al satului Lelești sunt câteva pietre de moară care zac acolo de ani de zile. Au fost modelate din stâncile din zona cetății, așa cum făceau meșterii odinioară. O cărare conduce pe bastionul de rocă vulcanică unde, asemenea unui cuib de vultur, stătea odinioară o construcție puternică. Azi, un colț de zid și câteva încăperi cioplite direct în stâncă se luptă cu timpul. De pe ruine, privirea poate hoinări departe. Spre nord veți vedea Munții Țibleșului, Munții Rodnei, mai spre est sunt Munții Călimani; spre sud Valea Someșului Mic și dealurile din Podișul Transilvan; spre vest, Someșul Mare.

Cetatea este semnalată în anul 1304 ca fiind în stăpânirea lui Ladislau, voievodul Ardealului. În 1484, Matei Corvin o dăruiește lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, acesta, fortificând-o, o face una dintre cele mai puternice din Transilvania. Prin 1538 își găsește aici adăpost doamna Elena, soția lui Petru Rareș. În acea vreme, sultanul Soliman se năpustea cu oaste numeroasă asupra Moldovei. Cetatea a fost asediată, iar în 1544 dărâmată. A rămas în continuare sub stăpânirea Moldovei doar domeniul cetății, însă și acesta a fost pierdut în timpul lui Alexandru Lăpușneanu. Din cetatea Ciceului a mai rămas un zid de aproape 8 metri înălțime și fundațiile a doi pereți reconstruiți în 1927.

Tot aici găsiți și o peșteră lângă o mică şa, în versantul sudic al Măgurii. Are trei deschideri. Explorarea si cartarea cavității s-au făcut la 10 februarie 1978. Intrarea principală a cavității se află la aproximativ 435 metri altitudine relativă față de gara Ciceu Mihăiești.

În zonă veți întâlni și un lăcaș de cult ortodox, Mănăstirea Petru Rareș.

Foto credit: Albert Gavrilă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.