Iniţiativa Greenpeace urmăreşte ca România să participe la proiectul „Pădurile de fag: patrimoniu natural comun al Europei”, coordonat de Germania, ce vizează includerea în UNESCO a unor păduri de fag virgine din mai multe ţări, printre care şi Ucraina, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croaţia, Bulgaria, Italia, Slovenia, Spania şi Elveţia. Finalizarea procedurii presupune realizarea unei documentaţii, a unor investigaţii de teren, măsurători, inventarieri şi alte activităţi specifice.
Pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, există deja un obiectiv intitulat „Pădurile virgine de fag din Carpaţi şi pădurile seculare de fag din Germania”, din care fac parte cele mai valoroase făgete din Germania, Slovacia şi Ucraina.
”Membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au participat la o reuniune cu reprezentanţii Greenpeace România privind susţinerea proiectului “Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”. La sfârşitul anului 2013, Guvernul României a decis susţinerea acestui demers şi implicarea în proiectul coordonat de Germania. Proiectul vizează extinderea obiectului de patrimoniu UNESCO intitulat “Pădurile virgine de fag din Carpaţi şi pădurile seculare de fag din Germania”, proiect prin care Germania, Slovacia şi Ucraina au reuşit să includă cele mai valoroase făgete din ţările respective pe lista Patrimoniului Mondial. Membrii comisiei au decis să susţină demersul de includere a pădurilor virgine de fag din România pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, prin membrii săi, şi-au oferit sprijinul pentru finalizarea procedurilor de întocmire a dosarului şi documentaţiei tehnice. Greenpeace România a identificat, pe baza unui studiu realizat de Institutul de cercetări şi amenajări silvice, o suprafaţă de 218.493 ha care îndeplineau criteriile de pădure virgină în România”, a precizat senatorul PNL Dorin Dobra, secretar al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
D-le SENATOR ; DOBRA. Faceti tot posibilul ca acest proiect sa fie implementat. Atentie la deputatii psd si pc care baga bete in roate d-nei ministru D. PANA si nu sunt de acord cu modificarile in bine a CODULUI SILVIC propus de ea.
frumos…. dar domnul deputat oare stie care e diferenta dintre fag si frasin…..sau unde traieste fagul, la munte sau la ses?
Frate chiar daca esti cum te semnezi dl este Senator nu deputat dar cel mai mult citit era cind vorbea de magarusul lui dl Romeo.
vineri la sedinta sa vedem ce putem face pentru tine
La putere fiind, același senator susținea alături de PSD ”iniţiativă de clasare a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO”, vreo patru munți rași de pe fața pământului și un lac imens cu cianuri.
http://www.timponline.ro/senatorul-dorin-dobra-se-declara-in-favoarea-exploatarii-minereurilor-de-la-rosia-montana/
Patrimoniul național al valorilor României sunt și în decizia și puterea acestor tipi de indivizi.